Sălajul duce mai departe tradiţia renumitei băuturi apreciate la nivel naţional, două noi branduri de pălincă de Sălaj fiind pregătite pentru a apărea pe piaţă în acest an.

Acestea se vor alătura brandurilor care au deja “vechime”, precum pălinca de la Bădăcin şi pălinca Aciu, de la Bocşita.

Familia Euge, din localitatea Lazuri, are aprobată documentaţia şi antrepozitul fiscal pentru a produce “Pălincă din Ţara Silvaniei”. Firma familiei se numeşte, sugestiv, “Pălinca lu’ tata”, în memoria tatălui lui Nicolea Euge, care s-a ocupat şi el de producerea cunoscutei băuturi din prune.

“Vrem să mergem pe reţeta tradiţională. Avem toate aprobările necesare, mai trebuie doar să alegem eticheta, să înregistrăm brandul şi să punem pălinca în sticle”, susţine Daniela Euge.

Un alt brand de pălincă va purta numele unei interjecţii neaoşe ardeleneşti. Pălinca “Ioi” va fi produsă de familia Cordiş, deja cunoscută pentru produsele tradiţionale din carne.

Cel care a pus suflet şi se ocupă de acest proiect, de trei ani de zile, este Ionuţ Cordiş. Şi în acest caz, va fi vorba de un produs obţinut prin metoda tradiţională, din prune provenind dintr-o livadă cu soiuri care asigură un produs de o calitate deosebită.

De altfel, Ionuţ Cordiș subliniază faptul că are în vedere un produs exclusivist, cu o poveste specială, realizat în ediţie limitată. Pălinca “Ioi” urmează să fie lansată oficial în scurt timp.   

Conform legislaţiei în vigoare, toţi cei patru producători de pălincă au constituit antrepozite fiscale şi sunt obligaţi să plătească o acciză consistentă, specifică băuturilor alcoolice cu multe “grade”.

În prezent, acciza este, pentru cei care produc mai puţin de 1.000 de litri de alcool pur pe an (circa 2.000 litri de pălincă la 50 de grade), de 18,2 lei pentru fiecare litru de alcool pur. În cazul în care cantitatea produsă depăşeşte 1.000 de litri, acciza se dublează.

De-a lungul anilor, au fost numeroase discuţii privind trecerea pălincii de la categoria băuturi spirtoase, la cea a produselor tradiţionale, scutite de acciză, însă acest lucru nu s-a reuşit până în prezent.   

Din păcate, singura pălincă ce era atestată ca produs tradiţional din Sălaj, cea de prune şi de fructe “Ardelean” şi-a pierdut certificarea începând cu acest an, după ce Grigore Ardelean, cel care era în spatele acestui brand, a decedat, iar urmaşii săi nu au mai dorit să realizeze reatestarea, cerută la finalul anului pentru toate produsele tradiţionale.

Pe lângă aceşti producători cu antrepozite fiscale, în Sălaj există sute de pălincii, care funcţioneză mai mult sau mai puţin legal.

Conform legii, o pălincie din gospodăria unui cetăţean nu ar trebui să poată produce mai mult de 50 de litri de pălincă pe an, şi asta numai pentru consum propriu. De asemenea, acestea ar trebui înregistrate la Biroul Vamal Sălaj, pentru plata unei accize, în fucţie de cantitatea produsă.  

Oficial, potrivit Direcţiei Regionale Vamale Cluj, pe raza judeţului Sălaj sunt înregistrate un număr de 549 gospodării individuale cu cazane pentru producţia de băuturi alcoolice din fructe.