În ziua în care au fost confirmate încă 141 de cazuri de COVID-10 în Sălaj şi două focare de câte circa 50 de persoane în centre sociale, autorităţile responsabile de gestionarea crizei sanitare se declară optimiste, sperând într-o stabilizare a situaţiei.   

Potrivit precizărilor făcute vineri, într-o conferinţă de presă, de către directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, intenţia autorităţilor este, în primul rând, aceea de a ţine pandemia sub control într-o măsură în care sistemul medical din judeţ să poată face faţă.  

„Este o chestie de timp ca, până la urmă, toată populaţia, sub un model sau altul, să fie afectată de acest virus. Dorinţa noastră şi măsurile pe care încercăm să le luăm este ca să împingem cât de mult, să planificăm cât de mult dobândirea acestei imunităţi, în aşa fel încât unităţile sanitare să poată să acorde îngrijirile medicale de urgenţă pentru cei care au nevoie. (…) În momentul de faţă, capacitatea de spitalizarea este oarecum limitată. Depindem de externările care se fac într-o zi, ca să putem face internările de a doua zi. N-au fost încă deocamdată probleme pe ATI. Există unu, două, trei paturi care au fost în permanenţă disponibile, dar şi acolo este un rulaj destul de mare, în aşa fel încât personalul de acolo face faţă cu destul de multă dificultate”, a precizat directorul DSP Sălaj.

Capacitatea maximă a spitalelor COVID sau suport COVID din Sălaj este, conform sursei citate, de 62 de paturi pentru secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Zalău, 65 pentru secţia de preumologie, 70 la spitalul din Şimleu Şilvaniei şi, mai nou, circa 90 de paturi la spitalul din Jibou.   

Datele oficiale ale zilei de vineri arătau 141 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, dintre care în Românaşi 50, Zalău – 47, Cehu Silvaniei – 4, Jibou – 8, Şimleu Silvaniei – 5.

În momentul de faţă sunt două focare în evoluţie în centrele de servicii sociale. La Complexul de Servicii Comunitare din Jibou sunt 46 de cazuri, dintr-un total de 170 de angajaţi şi beneficiari, iar la Centrul Social din Românaşi, sunt confirmate 50 de cazuri.

Incidenţa cumulată în ultimele 14 zile, la nivel de judeţ, era vineri de 2,75 la mie. O incidenţă de peste trei la mia de locuitori se înregistra în Zalău, Jibou, Carastelec, Nuşfalău, Sălăţig, Hereclean, Treznea şi Meseşenii de Jos, cu un  record de aproape 12 la mie la Carastelec.

Ligia Marincaş a explicat, la conferinţa de presă de vineri, că deşi incidenţa la Carastelec este foarte mare, nu se impune carantinarea localităţii.

„Măsura de carantinare se ia în condiţiile unei evaluări care are la bază o multitudine de indicatori, nu neapărat strict nivelul de incidenţă. Este foarte important modul în care a debutat creşterea incidenţei acolo, modul în care se desfăşoară numărul de cazuri ca şi evoluţie şi condiţiile care există acolo. Comuna are peste 1.000 de locuitori, o comunitate mică. De aceea, cele 12 cazuri ne dau o incidenţă atât de mare. În ultimele două săptămâni s-a înregistrat un focar familial cu şase cazuri, într-o casă unde sunt adulţi, copii, bătrâni, din trei generaţii. Nu cred că este o măsură bună economico-socială să închizi o întreagă comunitate pentru 3-4 case în care sunt case cu cazuri confirmate. (…) Având în vedere faptul că s-a făcut o anamneză corectă, o anchetă epidemiologică corectă, am carantinat persoanele care au intrat în contact cu cei infectaţi, iar noi sperăm o limitare a creşterii incidenţei. Deja, când vor ieşi cele şase cazuri, probabil la începutul săptămânii viitoare, ne scade brusc incidenţa”, a precizat oficialul DSP.   

Pompierii au transmis mesaje RO-ALERT în toate localităţile în care incidenţa a depăşit 3 la mie, iar prin intermediul autospecialelor s-au transmis mesaje de avertizare a populaţiei în toate localităţile şi UAT-urile în care incidenţa a fost peste 1,5 la mie.

De asemenea, jandarmii şi poliţişti au avut numeroase acţiuni prin care au încercat să determine populaţia să respcte restricţiile sanitare impuse de autorităţi, inclusiv prin aplicare de sancţiuni.

„Dacă măsurile continuă şi vor fi respectate, cu siguranţă ne aşteptăm, chiar dacă nu la o scădere bruscă, dar măcar o scădere lentă, eventual rămânerea la un platou pe o perioadă de 14 zile şi ulterior o scădere treptată. Asta în condiţiile în care nu vor mai fi focare care să ne crească rapid incidenţa”, a subliniat Ligia Marincaş, prefectul Virgil Ţurcaş precizând la rândul său că dacă incidenţa va creşte se vor lua măsuri mai dure.

Pe de altă parte, directorul DSP a precizat că speră ca în curând autorităţile să primescă un important sprijin din partea medicilor de familie.

„Aşteptăm ca în perioada imediat următoare să implicăm în lupta aceasta anti-COVID medicii de familie. Aşteptăm acea ordonanţă despre care s-a făcut vorbire în ultimele zile, în aşa fel încât fiecare pacient, chiar şi cel asimptomatic, să beneficieze, în baza unei proceduri bine stabilite, de o monitorizare şi o evaluare la domiciliu. Asta îmi doresc nespus de mult, pentru că în acest fel va scădea, probabil, presiunea pe unităţile spitaliceşti”, a conchis Ligia Marincaş.