25 de unități de învățământ din Zalău și trei secții din cadrul Clubului Sportiv Școlar vor fi mobilate și dotate cu mobilier și echipamente digitale după ce, miercuri, în cadrul ședinței extraordinare de Consiliu Local Zalău, a fost adoptat proiectul de hotărâre în vederea atragerii de fonduri europene pentru aceste investiții.
Primăria Municipiului Zalău va depune cererea de finanțare zilele acestea, termenul final fiind 19 martie. Valoarea cererii de finanțare este de 27,96 milioane de lei fonduri nerambursabile, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 15 – Educație.
Cu acești bani se vor dota 10 grădinițe și 15 școli gimnaziale și licee, precum și trei secții din cadrul Clubului Sportiv Școlar Zalău. Astfel, vor beneficia de echipamente 25 de laboratoare de informatică, 438 de săli de clasă și de grupă vor fi echipate pentru organizarea în mediul virtual a activităților didactice, iar 290 de săli de clasă și de grupă vor fi mobilate pentru activități didactice. De asemenea, vor fi mobilate și vor beneficia de dotări 15 laboratoare de științe școlare, 15 cabinete școlare, 15 săli de sport, 3 secții de sport a CSS Zalău, 25 de cabinete de consiliere și asistență psihopedagogică și 3 ateliere de practică din cele trei licee tehnologice.
“Continuăm seria proiectelor de investiții în educație! Îmi doresc ca fiecare copil să beneficieze de un act educațional de calitate, în grădinițe, școli și licee moderne și, așa cum am obișnuit, profităm de fiecare ocazie pentru a atrage bani europeni pentru modernizarea și dotarea unităților de învățământ. Împreună cu cele 5 proiecte de modernizare și creștere a eficienței energetice finalizate și cu cele 11 aflate în implementare, proiectul acesta va contribui semnificativ la creșterea gradului de confort al copiilor, elevilor și cadrelor didactice. Astfel, infrastructura școlară din municipiu ajunge la standarde moderne”, a taransmis primarul Ionel Ciunt, după ședința de consiliu.
Lista echipamentelor necesare, întocmită de fiecare beneficiar
Directorii tuturor unităților de învățământ din Zalău au fost consultați cu privire la nevoile pe care fiecare unitate le are. Li s-a cerut întocmirea necesarului de echipamente digitale, mobilier şi materiale
didactice. Apoi, aceste liste au fost verificate pentru conformarea cu prevederile ghidului de finanţare,
care stabilesc următoarele condiţiile.
Astfel, fiecare unitate de învăţământ cu personalitate juridică (grădiniţă, şcoală gimnazială şi liceu) are dreptul să solicite finanţare pentru 1 laborator de informatică (max. 13.280 euro fără TVA pentru grădiniţe şi max. 18.000 euro fără TVA pentru şcoli gimnaziale şi licee), un cabinet şcolar, o sală de sport şi un cabinet de consiliere şi asistenţă psihopedagogică (max. 10.000 euro fără TVA pe cabinet/ sală de sport/ cabinet de asistenţă psiho-pedagogică şi logopedic), un laborator de ştiinţe (max. 24.000 euro fără TVA/ laborator pentru mobilier şi materiale didactice şi max. 6.000 euro fără TVA/ laborator pentru echipamente digitale), iar cele trei licee cu profil tehnic şi profesional au dreptul să solicite finanţare pentru un atelier de practică (max. 66.997 euro fără TVA/ atelier pentru materiale şi echipamente de specialitate şi max. 33.003 euro fără TVA/ atelier pentru echipamente digitale).
Pentru mobilier şi materiale didactice în sălile de clasă şi în sălile de grupă se acordă cel mult 4.000 euro fără TVA/ sală) şi pentru echipamente în scopul organizării în mediul virtual a activităţilor didactice se acordă maxim 4300 euro fără TVA/ sală).
Nevoile unităților de învățământ cuprinse în cererea de finanțare au fost certificate de Inspectoratul Şcolar Judeţean.
Prin urmare, învățământul din Zalău va avea 25 de laboratoare de informatică dotate, 438 de săli de clasă și de grupă dotate cu echipamente digitale, 290 de săli de clasă și de grupă nou mobilate, 15 laboratoare de științe școlare mobilateși dotate, 15 cabinete medicale școlare, 15 săli de sport, 25 de cabinete de consiliere și trei secții ale CSS Zalău mobilate și dotate, iar trei licee tehnologice vor avea dotări în laboratoare.
E bine că se accesează fondurile pnrr s-ar putea ca în curând să fie sistate, politrucii nu taie nici morți pensiile speciale. De fapt, ei sunt de fațadă, statul paralel conduce din umbră. Parafrazând o veche expresie putem spune, Serviciile sunt în toate. Prostovanu merge la vot.