Magistratii Judecatoriei Jibou au decis sa retrimita procurorilor Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj dosarul lui Eugen Balanean, fost primar al Jiboului, acuzat de coruptie. „Admite exceptiile invocate de aparatorii alesi ai inculpatilor. Exclude toate probele administrate în cursul urmaririi penale si dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lânga Tribunalul Salaj”, se arata în minuta deciziei judecatorilor din Jibou.
Crin Bologa, procurorul sef din cadrul Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj, ne-a spus ieri ca procurorii au în acest moment doua variante de lucru în dosarul lui Eugen Balanean. „Fie atacam decizia instantei din Jibou cu recurs la Tribunalul Salaj, fie refacem dosarul si îl retrimitem pe fond la Judecatoria Jibou”, ne-a spus Crin Bologa.
Eugen Balanean se afla la ora actuala sub masura controlului judiciar. Pe 8 iulie, Balanean a avut o noua întrevedere cu magistratii Judecatoriei Zalau, care au constatat legalitatea si temeinicia masurii controlului judiciar dispusa fata de inculpatul Eugen Balanean.
Balanean a fost anul trecut 24 de ore în arestul IPJ, acuzat de cinci infractiuni
Procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj au dispus pe 11 mai 2015 retinerea pentru 24 de ore a lui Eugen Balanean, primarul PSD din Jibou. Balanean a fost plasat în arestul Inspectoratului de Politie Judetean Salaj. Apoi, Balanean a fost ba arestat la domiciliu, ba aflat sub masura controlului judiciar.
Pe 11 mai 2015 s-a dispus începerea urmaririi penale fata de Eugen Balanean pentru savârsirea a trei infractiuni de abuz în serviciu asimilat faptelor de coruptie, o infractiune de conflict de interese si o infractiune de purtare abuziva.Balanean este acuzat ca în cursul anului 2009 a declarat la Registrul agricol ca este proprietarul unei suprafete de 28 hectare de teren situate în localitatea Cuceu, ulterior constituind un punct de lucru pe acest teren, la care societatea comerciala al carui asociat este exploateaza nisip. Mai apoi a solicitat unei alte societati comerciale întocmirea documentelor de întabulare a unor terenuri, pe numele unei persoane fizice, de la care terenul a fost achizitionat ulterior de aceeasi societate comerciala, respectiv cea la care este asociat. Contravaloarea documentatiilor a fost achitata de primarie.Procurorii arata în rechizitoriu ca „documentatia de întabulare pentru cele 28 de hectare a fost întocmita, la îndrumarea suspectului, pe un alt amplasament decât cel înscris în stop_coloana titlu de proprietate. În scopul înfiintarii unui drum de legatura cu cariera a initiat un proiect de hotarâre pe care l-a sustinut în Consiliul local, fiind aprobata trecerea unui drum din domeniul privat în domeniul public, desi în locul respectiv nu a existat vreodata drum vicinal”.
Procurorii mai spun ca Balanean este acuzat ca în sedinta de consiliu local din data de 24.06.2014 a adresat cuvinte jignitoare si amenintatoare unui consilier local (n.r. – dovedit ulterior a fi Almas Ioan actualmente de la ALDE), care i-a solicitat explicatii în legatura cu locul de exploatare a nisipului.
Este condamnat si la închisoare cu suspendare pentru ca a atribuit contracte firmei fiului sau
Fostul primar al Jiboului, Eugen Balanean, a fost trimis în judecata în data de 5 martie 2014 de procurorii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Cluj sub acuzatia de conflict de interse. Acuzatia procurorilor se referea la atribuirea de catre Primaria Jibou a contractelor de furnizare a cornurilor pentru elevi unei brutarii din oras la care fiul primarului este actionar. Prima înfatisare a avut loc la Judecatoria din Jibou la sfârsitul lunii iulie 2014. Atunci, magistratii l-au condamnat pe edil la un an de închisoare cu suspendare pentru infractiunea de conflict de interese. Totodata, s-a impus un termen de încercare de trei ani, interval în care primarul trebuie sa se prezinte periodic la Serviciul de Probatiune de pe lânga Tribunalul Salaj, sa anunte orice schimbare de domiciliu sau plecarea din localitate pe o durata mai mare de opt zile, dar si sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca. De asemenea, Balanean trebuie sa comunice informatii de natura ce ar putea fi controlate despre mijloacele lui de existenta. Nemultumit de solutia magistratilor de la Judecatoria din Jibou, Eugen Balanean a declarat apel la Curtea de Apel Cluj. În data de 4 decembrie, Curtea de Apel Cluj respinge ca nefondat apelul lui Eugen Balanean. Sentinta este definitiva. Dupa condamnare, prefectul de la acea vreme, Ionel Ciunt, a dat ordinul de încetare a mandatului lui Eugen Balanean.