Spectaculosul dosar de coruptie instrumentat de Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj si care a fost chiar trimis spre judecare la Judecatoria Jibou, a fost clasat de procurorul Sorin Flonta – seful Sectiei urmarire penala.
rn
In acest dosar, initial procuror de caz a fost Angela Balas, care intre timp a iesit in pensie. Au fost pusi sub acuzare alaturi de primarul comunei Napradea, Vasile Fodor, doi angajati din primarie, un consilier local, dar si dirigintele de santier Cristian Florian, fratele prefectului judetului Salaj, Florin Florian.
Fratele prefectului, Cristian Florian a fost acuzat de procurori si a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie. Cristian Florian a fost dirigintele de santier la obiectivele de investitii "Reparatii curente la Caminul Cultural Napradea" si "Amenajare spatiu verde adiacent", lucrari executate de firma SC E.U. SRL din Simleu Silvaniei. Prin acest contract semnat de Primaria Napreadea cu firma din Simleu, primarul Vasile Fodor a fost acuzat ca a decontat lucrari neexecutate, al caror pret unitar era mai mic decat cel din situatia de lucrari, dar au fost decontate la pretul din oferta, modalitate prin care s-a cauzat un prejudiciu în cuantum de 10.300 lei, la care au fost calculate penalitati de întarziere în suma de 618 lei.
Procurorul Balas Angela arata ca, Cristian Florian, in calitate de diriginte la respectivele obiective de investitii, a aprobat folosirea unor materiale de constructii la pret mai mic decat cele din devizul oferta, apoi a confirmat efectuarea lucrarilor conform devizelor pe de o parte, iar pe de alta parte a confirmat existenta unor lucrari care nu au fost executate in realitate, contribuind astfel la creearea prejudiciului de 10.300 de lei.
rn
Istoria unui dosar de coruptie cu nume grele, care se anunta a fi spectaculos
rn
Dosarul nr. 5/1752/2018 a fost trimis spre judecare la Judecatoria Jibou, iar la data de 9 noiembrie 2018, judecatorii jibouani constata legalitatea sesizarii instantei cu rechizitoriul nr. 13/P/2016 al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, legalitatea administrarii probelor si a efectuarii actelor de urmarire penala, privind pe inculpati. Decizia nu a fost definitiva, astfel ca inculpatii au avut o cale de atac la Tribunalul Salaj.
Asa se face ca dosarul ajuge la Tribunalul Salaj si la data de 7 martie 2019, judecatorii admit mai multe contestatii venite din partea inculpatilor, astfel ca dosarul este trimis inapoi la procurorul Balas pentru a remedia neregularitatile constatate in cel mult cinci zile.
Procurorul de caz Balas completeaza dosarul si il trimit inapoi la Tribunalul Salaj, iar la data de 22 martie judecatorii decid sa trimita dosarul inapoi la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj. Decizia fiind definitiva.
Intre timp, procurorul de caz, Angela Balas s-a pensionat, iar dosarul este preluat de procurorul Flonta Sorin, care al data de 10 aprilie ordonanta de clasare, astfel ca inculpatii scapa basma curata.
rn
Prim-procurorul PT Salaj, Bogdan Chis ne ofera detaliile acestui dosar si cauzele care au dus la clasare
rn
Printr-o adresa oficiala, seful procurorilor din Salaj, Bogdan Chis spune ca:
"Prin ordonanta din data de 10.04.2019 pronuntata ‘in dosarul nr. 13/P/2016, s-a dispus solutia clasarii fata de un primar de comuna, un consilier local, doi angajati ai primariei si un diriginte de santier, cercetati pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, respectiv fapta nu este prevazuta de legea penala ca infractiune. In motivarea solutiei, procurorul de caz a retinut faptul ca, in aceasta cazua, sunt incidente dispozitiile Deciziei Curtii Constitutionale nr. 405/15.06.2016, prin care instanta de control constitutional a stabilit ca prevederile art. 297 alin. 1 C.p. sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" se intelege "indeplineste prin incalcaera legii". Cu alte cuvint, dupa publicarea in Monitorul Oficial a acestei Decizii, s-a restrans extrem de mult sfera de aplicare a infractiunii de abuz in serviciu, latura obiectiva a acestei infractiuni existand doar atunci cand se incalca o dispozitie a unei legi sau a unei ordonante de urgenta, nemaifiind incriminata aceasta infractiune atunci cand sunt incalcate dispozitii de rang inferior (Hotarari de Guvern, Hotarari de Consiliu Local, Fisa postului etc).
Prin urmare, au existat mai multe situatii in care cercetarile incepute pentru infractiunea de abuz in serviciu anterior publicarii in Monitorul Oficial a Deciziei Curtii Consitutionale nr. 405/2016, au fost clasare dupa publicarea acestei hotarari, deoarece nu exista conditia incalcari dispozitiei prevazute in Lege sau Ordonanta de Urgenta, asa cum este cazul si in dosarul la care faceti referire.", semneaza prim-procurorul PT Salaj, Bogdan Chis.
Prefectul Salajului, Florin Florian nu comenteaza decizia procurorilor data in dosarul fratelui sau si spune ca fiecare raspunde pentru faptele lui
"Eu ma intalnesc cu fratele meu, dar situatiile astea nu le-am discutat si nici nu-i cunosc problemele, nici noutatile cu privire la clasare. Responsabilitatea este a fiecaruia, fiecare in domeniul lui de activitate in care profeseaza. Decizia aceasta nu pot sa o comenteze, o i-au ca atare asa cum este. In general, fiecare raspunde pentru ceea ce face.", ne-a declarat prefectul Florian.
rn
Primarul liberal din Napradea, Vasile Fodor spune ca decizia de clasare este corecta
rn
"Nu vreau sa comentez. Decizia mi se pare o decizie corecta. Pacat ca patru ani de zile, din 2015 cand a inceput si pana in 2019, am fost purtati pe drumuri eu si colegii mei. Primaria Napradea nu vad ce interes ar avea de a constesta ordonanta de clasare, atata timp cat prejudiciul respectiv a fost recuperat de la constructor. Prejudiciul stabilit de Curtea de Conturi Salaj, de aproximativ 10.000 lei, a fost recuperat de la constructor chair inainte de inceperea dosarului.", ne-a declarat priamrul Vasile Fodor.