Depunerea dosarelor de finantare pentru accesarea programelor "Rabla Clasic" si "Rabla Plus" se face exclusiv online, iar toate documentele necesare sunt acceptat in format electronic, a anuntat Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP).
rn
"Ca urmare a starii de urgenta decretata la nivel national, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), aplica masuri speciale in ceea ce priveste derularea programelor de finantare. Astfel, depunerea dosarelor in cadrul Programelor Rabla si Rabla Plus se va face integral online, fiind acceptate in format electronic toate documentele necesare.
Totodata, obligativitatea prezentarii certificatului de distrugere si radiere a autovehiculelor vechi a fost inlocuita cu o comunicare online catre dealer in care sa fie specificate data si numele operatorului unde masina a fost casata.
De asemenea, certificatele de atestare fiscala privind impozitele si taxele locale au fost inlocuite cu o declaratie pe proprie raspundere din care sa reiasa ca viitorul posesor al masinii noi nu are datorii la stat, la momentul achizitiei", se arata in comunicatul citat.
Ministerul de resort mentioneaza ca termenele de depunere a dosarelor in cele doua programe au fost modificate.
Astfel, pentru "Rabla Clasic" valabilitatea Notei de inscriere, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice a fost extinsa cu 60 de zile (de la 120 la 180 de zile). in privinta casarii autovehiculului termenele au fost prelungite cu 60 de zile de la data emiterii Notei de inscriere pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice termenul este de 180 de zile de la data emiterii contractului de finantare si a Notei de inscriere.
De asemenea, pentru "Rabla Plus" valabilitatea Notei de inscriere atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice a fost extinsa cu 40 de zile (de la 180 la 220 de zile), de la data emiterii.
"Mai mult, pentru toate programele si proiectele aflate in derulare, cu exceptia Rabla si Rabla Plus, carora le sunt aplicabile modificarile expuse anterior, toate termenele se suspenda pe perioada starii de urgenta si inca 30 de zile dupa incetarea acesteia.
Aceste masuri au menirea sa inlesneasca obtinerea si acordarea finantarii prin debirocratizarea proceselor specifice, in sensul acceptarii documentelor emise in format electronic si transmiterii acestora prin mediul online, prorogarii sau, dupa caz, suspendarii termenelor in cadrul programelor si contractelor aflate in derulare, fara insa a suspenda sesiunile in curs, programele si proiectele putandu-se derula in continuare", noteaza institutia.
Programul "Rabla Clasic" pentru anul 2020 a demarat pe 17 martie, cu un buget de 405 milioane de lei, cel mai mare de la implementarea programului. Autoritatile estimeaza ca vor exista 60.000 de beneficiari, cel mai ridicat numar din ultimii 15 ani.
Totodata, Programul "Rabla Plus" a inceput pe data de 25 martie, iar doritorii au posibilitatea sa-si cumpere o masina full electric sau electric hibrid plug-in. Pentru prima data in istoria sa, programul eco permite populatiei inclusiv achizitia de motociclete electrice.