Doi tineri, unul in varsta de 16 ani si altul de 23 de ani, au ajuns la Spitalul de Urgente „Sf.Ioan” din Iasi joi, dupa ce au consumat produse etnobotanice care nu figureaza pe lista celor 36 de plante si substante etnobotanice interzise prin lege in luna februarie.

Potrivit medicului coordonator al UPU din cadrul Spitalului „Sf.Ioan”, Tudor Ciuhodaru, Agentia Nationala Antidrog va fi sesizata pentru a face demersurile necesare la Ministerul Sanatatii pentru identificarea si interzicerea noilor produse etnobotanice aparute pe piata ieseana, transmite corespondentul NewsIn. Noile produse pot fi scoase in afara legii prin ordin al ministrului Sanatatii.

„Trebuie rapid facute aceste lucruri, altfel ne putem astepta la un al doilea val de intoxicatii cu produse etnobotanice. Dupa aprobarea legii privind interzicerea acestor substante, cazurile au scazut brusc, insa acum trebuie interzise si noile produse aparute”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Cei doi tineri care s-au prezentat joi la spital aveau, potrivit lui Ciuhodaru, o stare de agitatie extrema, halucinatii si depersonalizare.

„Au beneficiat de suport respirator, examene toxicologice complete, terapie simptomatica si suport psihologic. Primul dintre pacienti (tanarul in varsta de 23 de ani, n.r.) a mai fost in serviciul de urgenta. Cand starea clinica se va ameliora vor necesita evaluare si continuarea terapiei la drogodependenti. Avertizam asupra riscurilor vitale ce decurg din consumul acestor substante”, a mai spus dr. Ciuhodaru.

La inceputul lunii aprilie, la Iasi au inceput sa apara noi produse etnobotanice care nu sunt incluse in lista celor 36 de plante si substante interzise in luna februarie. Noile produse pot fi achizitionate de pe Internet, dar si din unele magazine de specialitate din municipiu care nu au fost inca inchise.

Potrivit unui Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern, pe listele existente in Legea 143/2000 au fost introduse 36 de plante si substante a caror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere in vanzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumparare sau detinere fara drept se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc.

Lista poate fi actualizata prin ordin al ministrului Sanatatii.

In 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenta medicala dupa ce au suferit intoxicatii grave cauzate de consumul de plante etnobotanice.