Două persoane au fost trimise în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, după sustragerea unui miliard de lei dintr-o casă din Gârceiu, luna trecută.
Graiul Sălajului a scris, în februarie, povestea descinderii mascaților în cartierul “Dallas” din Gârceiu, după ce un bărbat a sunat la 112 să anunțe că din casa părinților săi a fost furat un miliard de lei vechi și două sticle cu alcool. În urma perchezițiilor efectuate la locuinţele a două persoane bănuite de comiterea faptei, polițiștii au ridicat mai multe bunuri şi bani, despre care exista suspiciunea că ar proveni din activitatea infracţională.
Doi tineri de 19, respectiv 27 de ani, au fost atunci reținuți. Unul a ajuns în arest, iar celălalt a fost plasat sub control judiciar.
În 2 martie, polițiștii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Rurală Zalău, împreună cu colegii lor de la Serviciul pentru Acţiuni Speciale, au efectuat o nouă percheziţie domiciliară la locuinţa tânărului de 27 de ani, fiind ridicată suma de 28.221 lei, despre care exista suspiciunea că ar proveni din activitatea infracţională.
În total, pe parcursul cercetărilor a fost recuperată suma de 43.870 lei, care a fost restituită persoanei vătămate.
“S-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților RMZ (aflat în stare de arest preventiv) și HCC (aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar), pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.(…) Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit că, în noaptea de 17-18 februarie 2021, împreună și după o prelabilă înțelegere, inculpații RMZ și HCC au pătruns fără drept, prin violare de domiciliu, în locuința persoanei vătămate I.N. din localitatea Gârceiu, comuna Crișeni, și prin efracție, din interiorul unui dulap a cărui ușă au deschis-o prin forțare inculpații au sustras suma de aproximativ 100.000 lei”, precizează procurorii.
Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Zalău, competentă material și teritorial să judece cauza în primă instanță.
“Punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, precizează procurorii sălăjeni.