Doar străinii de aceste locuri se mai întreabă, când intră în municipiul Zalău, reşedinţa judeţului Sălaj, coborând dinspre Meseş, ce găzduieşte întinsa şi frumoasa clădire care se vede printre brazi? Sălăjenii, vecinii judeţului şi mii de oameni din ţară ştiu că aici este ACASĂ, un Centru de îngrijire şi tratament unde mulţi şi-au aflat alinare şi vindecare de la înfiinţarea lui şi până în prezent. Dar, haideţi să-i cunoaştem istoria.
Odiseea Centrului ACASĂ
În decembrie 1996, o delegaţie din Zalău a vizitat sudul Provinciei Limburg din Olanda. Pe durata vizitei, delegaţia a cunoscut la faţa locului mai multe clinici din cadrul Grupului Meander Zuid Limburg, pentru a vedea modul profesional de îngrijire oferit aici. La sfârşitul vizitei, a avut loc un schimb de idei între români şi olandezi, despre modul în care ar putea fi implementat un astfel se sistem de îngrijiri şi în România.
La finalul vizitei, delegaţia a cerut ajutorul gazdelor olandeze pentru a dezvolta acest sistem de îngrijiri şi în Sălaj.
La invitaţia autorităţilor locale, în luna februarie 1997, domnul şi doamna Sampermans, împreună cu un grup de prieteni, au venit în Sălaj, la Zalău, unde au vizitat diferite instituţii pentru îngrijirea vârstnicilor, spitale, orfelinate. Dl. Sampermans împreună cu întregul grup au fost şocaţi de lipsa de profesionalism și condițiile inumane, vizibile în instituţiile vizitate.
Întors în Olanda, dl. Sampermans a început să caute oameni de bine, doritori să i se alăture și împreună să demareze un proiect de ajutorare pentru Județul Sălaj. Ca un manager cu experiență în domeniul sănătății, dl. Sampermans și-a dat seama, imediat după ce a vizitat România, că doar un ajutor material nu va ajuta. S-a gândit, din start, că este nevoie de un ajutor bine structurat, prin crearea unui model demn de urmat, care să pună bazele unor schimbări pe termen lung în sistemul de sănătate.
Au urmat trei ani de vizite regulate în România, pentru a cunoaște puțin din cultura, mentalitatea și religia românilor, atitudinea autorităților și nevoile reale ale populației. Acest proiect care urma să se deruleze nu ar fi avut nici o șansă de izbândă dacă dl. Sampermans nu ar fi avut de la început înțelepciunea și răbdarea de a înțelege mediul și oamenii care pe care urma să-i ajute, pentru că nu și-a dorit să implementeze aici o copie a sistemului olandez, ci să aducă îmbunătățiri reale unui sistem devastat de dictatură.
După mai multe proiecte de schimb de experienţă prin care mai mulţi medici specialişti şi un grup de asistenţi medicali din Sălaj au urmat stagii de câteva săptămâni în clinici din cadrul “Meandergroep Zuid Limburg”, doctorul Sampermans a ajuns la concluzia că este necesară construirea unei clădiri multifuncţionale la Zalău, care să servească drept model pentru modul în care trebuie tratați și îngrijiți pacienții și totodată să fie instruit și personalul.
În anul 2000, dl. Sampermans împreună cu un grup de apropiați au înfiinţat Fundaţia “CaSa/Care Centre Salaj” în Olanda, cu scopul de a colecta fondurile necesare viitoarei Clinici din Zalău. Au fost colectate peste 3 milioane de euro pentru construcţie, cât și dotări constând din bloc alimentar, utilaje pentru dotarea unei spălătorii proprii, tot mobilierul necesar specific unui spital, apartură medicală și alte dotări.
Totodată, în anul 2000 a luat fiinţă și Fundația Româno-Olandeză “ACASĂ”, în România, cu jumătate din membri fondatori români şi jumătate olandezi. Împreună şi-au asumat responsabilitatea de a crea un sistem prin care să ofere îngrijiri complete, tratament de cea mai înaltă calitate, într-un mod profesional și uman. Fondatorii s-au bazat pe ajutorul profesioniştilor din Olanda pentru îndeplinirea acestei misiuni, avându-l ca motor principal pe dl. Sampermans, misiune – la acea vreme – aproape imposibil de realizat.
În anul 2000, a început construirea clădirii multifuncţionale şi instruirea viitorului personal. Încă din anul 2001, personalul instruit în Olanda a oferit îngrijiri la domiciliu unor persoane cu aceste nevoi din Zalău.
Clinica a fost finalizată, iar deschiderea oficială a avut loc la data de 31 mai 2004.
Perioada 1997- mai 2004 a însemnat pentru domnul şi doamna Sampermans o muncă intensă, cu multă înţelegere și răbdare din partea domniilor lor, mulţi bani personali cheltuiţi cu drumurile în România, mult timp și sărbători petrecute departe de familie și prieteni, multe sacrificii personale, pe care le-au făcut fără ezitare și cu un devotament absolut, care nu este foarte des întâlnit.
Deşi Clinica a fost finalizată în luna mai, a urmat o perioadă de așteptare până în noiembrie, când guvernul României a asigurat fondurile necesare pentru plata cheltuielilor de exploatare a Clinicii, în ciuda faptului că înţelegerea cu guvernanţii români a fost ca Fundaţia Olandeză “CaSa/Care Centre Salaj ” să realizeze şi să doteze Clinica, iar guvernul să asigure bugetul necesar funcţionării ei.
Din anul 2004 şi până în prezent, în cadrul Fundaţiei “ACASĂ” din Zalău au fost trataţi şi îngrijiţi un număr de peste 70 mii de pacienţi – copii şi adulţi – din toată România, într-un sistem integrat, conform filozofiei Fundației prin care oamenii trebuie ajutaţi să trăiască pe cât posibil în mijlocul comunităţii, într-un mod cât mai independent.
Acest rezultat extraordinar, după parerea dlui. Sampermans, nu ar fi putut fi atins fără aportul multor specialiști olandezi de cea mai înaltă clasă, care au răspuns la solicitările dumnealui, fără ezitare, oferindu-și expertiza, timpul și resursele proprii, pe toată durata realizării acestui proiect, din faza de proiectare, construcție și până la instruirea personalului din Centru.
În anul 2008, dl. Sampermans a reuşit să adune fonduri pentru înfiinţarea a două case de tip familial, pentru a găzdui copii orfani, locaţii care au fost predate înspre exploatare Direcţiei pentru Protecţia Copilului Sălaj. Aceste case au fost înfiinţate în cadrul a două şcoli complet renovate şi adaptate nevoilor specifice unei familii, în satele Hereclean şi Sâg. Ideea vizionară de atunci a dlui Sampermans, de a oferi acestor copii un mediu familial în locul unei instituții, a devenit între timp și în România de actualitate.
Ca o recunoaştere a eforturilor şi realizărilor sale pentru judeţul Sălaj, doctorului Joseph Sampermans i-a fost conferit, în anul 2004, titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Zalău.
În anul 2002, a fost decorat cu înalta distincţie a Casei Regale Olandeze, aceea de „Cavaler al Ordinului Oranje-Nassau”, pentru servicii de lungă durată în folosul comunităţii.
În anul 2011, dl. Sampermans a fost decorat de către Preşedintele României cu Ordinul Naţional “Pentru merit” în grad de “Comandor”, pentru aportul său la dezvoltarea serviciilor sociale şi medicale din România.
Ca şi o persoană cu preocupări multiple, cu intenţia de a ajuta comunitatea locală din Sălaj, a mijlocit şi sprijinit activitatea de consultanţă şi a facilitat credite nerambursabile pentru fermieri, prin intermediul Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din Sălaj.
Pe o perioadă de mai bine de 15 ani, în cadrul Fundației „ACASĂ„ s-a derulat și un minunat proiect dedicat elevilor școlari din Sălaj, în cadrul căruia multe școli din Sălaj au beneficiat de consistente donații în materiale didactice, aparatură, mobilier și utilaje pentru învățarea unor meserii. Ani la rând, copii și dascăli din ambele țări au participat la schimburi de experiență în școli din sudul Olandei si Județul Sălaj-România, s-au creat prietenii, iar beneficiile acestei deschideri se vor resimți, desigur, pentru mult timp în sistemul de învățământ al Județului Salaj.
După o activitate de peste 24 de ani în România, dl. Joseph Sampermans a demisionat recent din poziţia de membru fondator al Fundaţiei “ACASĂ, cât şi din funcţia de membru în Consiliul Director, fiind dezamăgit că încă şi acum, după atâţia ani de la înfiinţare, Fundaţia “ACASĂ” este într-o luptă continuă pentru supravieţuire, iar apelul domniei sale direct către cei care au datoria şi mijloacele necesare să ajute a rămas neauzit şi fără nici măcar un răspuns. La ultima întâlnire în cadrul Fundaţiei la care a participat, dl. Sampermans a spus că „această luptă continuă l-a epuizat, că este foarte dezamăgit de lipsa de interes a autorităților și a clasei politice care are alte interese și preocupări decât cele ale societății şi că se desparte de Fundație cu o tristeţe profundă în suflet”.
„ACASĂ” a dorit dintotdeauna să creeze un grup local de susținători, care să reunească, biserici, asigurările de sănătate, mediul politic și cel de afaceri precum și alte organizații non-profit din zonă. Fără acest sprijin, o inițiativă non-profit nu poate supraviețui, iar pacienții vor fi cei care suferă cel mai mult.
Dintr-o perspectivă olandeză, noi ne urmăm convingerea: „să-i ajutăm pe cei care au nevoie de ajutor și care vor să fie ajutați”. În ultimii ani, această dorință de a fi ajutat este în scădere, chiar dacă nevoile rămân mari.
La plecare, dl Sampermans a urat colegilor fondatori, cărora le-a fost alături pe parcursul acestor ani, multă sănătate şi putere de muncă și i-a rugat să continue să ducă mai departe standardele şi valorile Fundaţiei ACASĂ.
Familia Sampermans aşteptată mereu cu dragoste în Sălaj, acasă…
Întrebat, inclusiv în presa locală, de-a lungul celor 24 de ani în care s-a dedicat, alături de soția sa dna. Annemie, cu mintea, cu resurse proprii, cu timp, cu neodihnă dar cu multă dragoste şi dăruire pentru oameni „De ce faceţi aceste gesturi de caritate? Din umanism? Din creştinism?” doctorul Sampemans a răspuns: „O, da, din toate! Prima poruncă din Biblie spune iubeşte şi ajută pe aproapele tău.”
Mai spunea doctorul Sampemans că cea mai mare împlinire a unui om este să lase ceva în urmă care să crească…
Fără îndoială, Fundaţia ACASĂ, Centrul de Recuperare, Tratament și Îngrijire cu acelaşi nume din Zalău, casele de tip familial din Hereclean şi Sâg şi nu în ultimul rând schimbările în bine ale profesioniştilor de aici îşi datorează existenţa domnului Joseph Sampemans. Sacrificiile personale, ale familiei sale, doamna Sampermans fiindu-i mereu alături, „naveta” obositoare între Olanda şi România, argumentele convingătoare care-au determinat partea olandeză să sprijine Fundaţia ACASĂ au dus la rezultatele bune, numeroase la început, însă rărite în ultimii ani. Drumurile şi intervenţiile, nu de puţine ori umilitoare şi de cele mai multe ori fără rezultat, la autorităţi, la instituţii abilitate l-au obosit şi mâhnit pe cel ce a dorit să lase în urma sa ceva bun, care să crească… Şi Fundaţia ACASĂ, miile de pacienţi trataţi aici, membrii fondatori sunt convinşi că a realizat acest lucru. Şi noi toţi trebuie să învăţăm din asta…
Doamna și domnul Sampermans sunt un exemplu de omenie, simplitate, modestie, cinste, o inspiraţie. Cum spunea o persoană apropiată lor din Romania: ”Asemenea oameni întâlneşti o singură dată în viaţă, dacă ai noroc”. Şi noi, sălăjenii, am avut noroc…
Acest articol, nu poate decât să facă o încercare simbolică de a sublinia impactul enorm al familiei Sampermans asupra sistemului de sănătate, a comunității din Sălaj și asupra multor persoane care s-au inspirat din modelul de viață al acestei familii.
Noi, membrii fondatori, le mulţumim doamnei și domnului Sampermans pentru tot ce au făcut pentru Zalău, pentru Sălaj, pentru România. Le dorim viaţă îndelungată, sănătate şi bucurii, alături de familia domniilor lor şi îi aigurăm că ne vom strădui, urmându-le exemplul, să ducem cât mai departe tot ceea ce dânșii ne-au învățat de-a-lungul unui sfert de secol de muncă împreună. Îi aşteptăm oricând cu drag aici, acasă…
Semnat,
Membrii fondatori ai Fundației Româno-Olandeze ACASĂ Zalău și colectivul angajaților Centrului de Recuperare, Tratament și Îngrijire ACASĂ – Zalău.
Numai cine nu a trecut pe la acest minunat loc de refacere a sănătăţii nu ştie cât suflet şi profesionalism există acolo. Din păcate noi, oamenii în general, nu doar românii, ajungem să preţuim ceva, abia după ce l-am pierdut. Tot ce implică factorul politic, se observă din păcate, după 30 de ani de devalizare, în prăbuşirea frumoasei şi bogatei noastre ţări. Felicitări pentru întreg personalul de la centrul ACASĂ.
Mentalitati comuniste, invechite au pus, din pacate, stapanire pe aceasta populatie. Nu intereseaza pe nimeni (v. politicul acestui judet) starea reala a oamenilor. Daca acesti minunati olandezi au dorit sa faca ceva la noi in judet si nu au reusit plecand dezamagiti, ce mai putem zice? Vom plati, concetatenilor, prin pacatele ignorantei noastre.