Doar sapte echipe din optsprezece mai au in functie antrenorul cu care au inceput actuala editie a Ligii I, in conditiile in care, la inceputul sezonului, Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal a adoptat „Legea Radulescu”, in speranta de a diminua numarul schimbarilor de tehnicieni. Aceasta a fost initiata la finele sezonului trecut, de directorul Comisiei Tehnice din cadrul Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Radulescu, nemultumit de numeroasele schimbari de antrenori. Initiativa fostului selectioner urmarea interzicerea antrenorilor de a semna doua contracte de munca pe parcursul unui sezon in acelasi esalon valoric. Argumentul oficialului federatiei era ca masura va oferi mai multa stabilitate antrenorului si va „responsabiliza” presedintii de cluburi.
Primul presedinte „responsabil” a fost cel al clubului Gloria Buzau, Costel Bucur, care l-a demis pe antrenorul Stefan Stoica dupa trei etape. Inlocuitorul sau, portughezul Alvaro Magalhaes a avut mai mult noroc si a condus Buzaul sase etape, (intre runda a 4-a si a 10-a), dupa care banca tehnica i-a fost incredintata lui Marian Marinica tot pentru sase etape (11-17). In fine, ultima modificare de antrenori la Buzau s-a petrecut la finalul turului, cand a fost instalat Constantin Carstea. Acesta figureaza doar pe hartie ca antrenor, pentru ca raspunzator de rezultate este Ion Balaur, insa acesta nu poate ocupa acest post din cauza ca nu are licenta Pro. In prezent, Gloria Buzau ocupa ultimul loc in clasament si in sezonul viitor va fi penalizata pentru ca nu si-a indeplinit baremul de puncte prevazut in regulament, 25.
O alta codasa a clasamentului, CS Otopeni, a schimbat trei antrenori pe parcursul campionatului. Instalat chiar inaintea inceperii sezonului, sarbul Miodrag Jesici a fost inlocuit dupa doar patru etape, cu jucatorul Gabriel Margarit, cel care a fost interimar pentru doua etape. Ulterior, Marian Bucurescu a semnat cu CS Otopeni, dar a renuntat cu o etapa inainte de terminarea turului. Satui, probabil, de atatea schimbari, conducatorii gruparii ilfovene au decis ca cea mai buna solutie este Liviu Ciobotariu, antrenorul care a reusit promovarea in acest sezon.
Nici la Rapid nu a fost o stabilitate mai mare la nivelul bancii tehnice, iar acest fapt a fost completat si de unele disensiuni in conducerea executiva, intre George Copos, Fathi Taher si Constantin Zotta. Revenind la antrenori, portughezul Jose Peseiro a fost adus cu surle si trambite in Grant, dar primele infrangeri au adus o avalansa de critici, care au culminat cu ratarea calificarii in grupele Cupei UEFA, esec ce a iritat spiritele in Giulesti.
Prima mutare facuta la acea vreme de iordanianul Fathi Taher a fost suspendarea din functie a lui Peseiro, locul acestuia fiind luat de Nicolae Manea si Grigore Sichitiu. Esecul din partida de Targu Jiu, primul pentru noul staff tehnic, l-a determinat pe Taher sa il repuna in functie pe tehnicianul portughez.
Curios este faptul ca la inceputul lunii octombrie, cand au aparut zvonuri ca finantatorul de atunci al clubului Rapid a ajuns la o intelegere cu Ioan Andone privind conducerea tehnica a echipei, directorul scolii de antrenori din cadrul federatiei, Mircea Radulescu, a fost categoric si a afirmat ca antrenorul ar putea fi sanctionat. „In statutul antrenorului se mentioneaza ca un antrenor nu poate sa semneze decat un singur contract la Liga I. A fost introdus termenul de antrenor, iar prin antrenor se intelege orice functie tehnica sau administrativa sub care respectivul tehnician vrea sa se ascunda. Daca Andone, de exemplu, vine cu un contract de director sportiv si se dovedeste ca, de fapt, conduce antrenamentele si echipa de pe banca, atunci Comisia Tehnica poate sa faca o ancheta. Si daca se constata acest lucru, cazul antrenorului si al clubului se inainteaza Comisiei de Disciplina, iar aceasta decide in consecinta pentru aceasta abatere”, spunea Radulescu.
Pana la urma, Peseiro a fost pastrat, dar la finalul turului conducerea clubului Rapid l-a numit pe Marian Rada, eterna solutie in momente de criza. Partida din deplasare cu Gaz Metan Medias i-a fost fatala lui Rada care a parasit Rapidul in favoarea unui alt „salvator”, Viorel Hizo, aflat la al cincilea mandat in Giulesti.
Pornita ca favorita la castigarea titlului de campioana, CFR Cluj a avut un sezon deloc reusit, fiind salvat doar de calificarea in finala Cupei Romaniei. Antrenorul care a castigat primele trofee din istoria clubul CFR Cluj – campionatul si Cupa Romaniei – Ioan Andone a fost indepartat de conducerea clubului dupa numai sase etape, naruindu-i astfel visul de a antrena in Liga Campionilor, in urma unui presupus conflict cu jucatori de baza ai echipei. Andone a fost inlocuit cu italianul Maurizio Trombetta, care, la randul sau, a fost demis si el dupa zece etape. In cazul schimbarii lui Maurizio Trombetta, CFR Cluj a fost primul si, totodata, singurul club din Liga I care a incalcat „Legea Radulescu”. Oficialii campioanei Romaniei au gasit un artificiu in regulament prin care au incalcat prevederile din „Legea Radulescu”, astfel ca Dusan Uhrin jr. a fost numit „consilier sportiv”, iar antrenor Ales Jindra.
Mircea Radulescu a fost la fel de vehement ca si in cazul lui Ioan Andone, spunand ca CFR Cluj poate sa fie sanctionat in cazul in care se dovedeste ca Dusan Uhrin va antrena campioana Romaniei. „CFR risca o sanctiune! Nu pot sa spun in momentul de fata in ce va consta aceasta sanctiune. E problema Comisiei de Disciplina… Am spus ca presa ne va fi de mare ajutor si ne va da informatii despre situatia lui Dusan Uhrin”, dupa care declaratiile oficialului FRF au fost din ce in ce mai diluate.
Dupa ce cazul a fost rezolvat de conducerea clubului CFR Cluj, al carui presedinte, Iuliu Muresan, este reprezentantul cluburilor din Liga I in Comitetul Executiv, federatia a decis anularea prevederilor „Legii Radulescu”, incepand cu sezonul 2009-2010.
Cuplul de antrenori ceh nu a avut parcursul pe care si l-au dorit oficialii, dar nici jucatorii nu au fost mai entuziasti. In actualul sezon, CFR a devenit clubul unde jucatorii au avut un cuvant greu de spus in privinta pastrarii in functie a antrenorului. La fel ca in cazul lui Andone, si in cazul cuplului Uhrin-Jindra, presa sportiva a scris ca tehnicienii au intrat in conflict cu mai multi jucatori importanti ai echipei. In cazul cehilor, jucatorii chiar ar fi promis conducerii clubului o victorie in derbiul cu FC Vaslui in schimbul demiterii tehnicienilor cehi, lucru care s-a si intamplat, scor 3-0. Asa a ajuns antrenor la CFR, portughezul Antonio Conceicao.
La Steaua, agitatia a continuat si in acest sezon pe banca tehnica, asa cum se intampla de fapt in ultimii ani. „Ros-albastrii” au inceput cu Marius Lacatus, insa acesta a demisionat in toamna, dupa meciul de pe teren propriu cu Olympique Lyon din Liga Campionilor, locul sau fiind luat de Massimo Pedrazzini pentru un singur meci, cel cu Buzaul, incheiat la egalitate, scor 1-1 pe teren propriu. Dupa instalarea lui Dorinel Munteanu, lucrurile pareau ca intra in normalitate, dar acesta a stat pe banca doar patru etape. Aflat in vacanta, in Germania, „Neamtul” a fost demis de Becali, care l-a reinstalat pe Lacatus. Fostul international nu a rezistat in Ghencea pana la finalul sezonului si a parasit din nou Steaua, in urma infrangerii cu Rapid. Inlocuitor? Interimarul de serviciu: Massimo Pedrazzini. Si, totusi, la doar o zi dupa instalarea lui Pedrazzini, patronul gruparii din Ghencea a spus ca Steaua are un alt antrenor: Gigi Becali. In calitate de tehnician fara carnet si licenta Pro, „antrenorul” a luat primele masuri: s-a instalat psiholog si l-a promovat la prima echipa pe atacantul Mihai Rusu.
Imprevizibilul patron al FC Timisoara, Marian Iancu, a socat iubitorii fotbalului la finalul turului, cand a decis, poate, cea mai neasteptata schimbare de antrenor din Liga I. Iancu l-a demis pe Uhrin sub pretextul ca a asistat, alaturi de fratii Becali, la partida Steaua – Unirea Urziceni, scor 1-0, fapt de neconceput pentru finantatorul gruparii timisorene. Aceasta mutare avea sa fie singura in tot sezonul pentru FC Timisoara, situatie in care se mai afla alte cinci cluburi:
Pandurii Targu Jiu: Eugen Neagoe (1-8), Sorin Cartu (9-prezent);
FC Vaslui: Viorel Hizo (1-13), Viorel Moldovan (14-prezent);
Poli Iasi: Ionut Popa (1-17), Cristiano Bergodi (18-prezent);
Universitatea Craiova: Nicolo Napoli (1-31), Ionel Gane (numit interimar pentru ultimele etape);
Farul Constanta: Ion Marin (1-24), Lucain Marinof (25-prezent).
Cazul lui Lucian Marinof este asemanator cu cel al echipei Gloria Buzau: Marinof este trecut pe foaia de joc in calitate de antrenor, dar, cel care poarta raspunderea rezultatelor este consilierul tehnic Cristian Camui, pentru ca acesta nu are drept de a antrena in Liga I deoarece nu are licenta Pro.
Singurele echipe care si-au pastrat antrenorul in acest sezon sunt Dinamo – Mircea Rednic, Unirea Urziceni – Dan Petrescu, FC Brasov – Razvan Lucescu, FC Arges – Ionut Badea, Otelul Galati – Petre Grigoras, Gloria Bistrita – Ioan Ovidiu Sabau si Gaz Metan Medias – Cristian Pustai.
Fata de sezonul trecut, situatia este sensibil mai buna. In editia 2007-2008, sase echipe au reusit sa-si pastreze antrenorul pe toata durata campionatului: Gloria Bistrita – Ioan Ovidiu Sabau, Otelul Galati – Petre Grigoras, Poli Iasi – Ionut Popa, Unirea Urziceni – Dan Petrescu, FC Timisoara – Dusan Uhrin jr., Ceahlaul Piatra Neamt – Viorel Hizo.
Cele mai multe mutari au fost facute de UTA Arad, patru antrenori (Marius Lacatus, Roland Nagy, Marin Barbu, Gabriel Stan, Ionut Chirila), Dinamo (Mircea Rednic, Walter Zenga, Cornel Talnar, Gheorghe Multescu) si Universitatea Craiova (Florin Cioroianu, Ovidiu Stanga, Daniel Mogosanu, Nicolo Napoli), ambele cu cate trei schimbari. La polul opus s-au situat FC Vaslui (Dorinel Munteanu, Emil Sandoi), Gloria Buzau (Ilie Stan, Stefan Stoica), Farul (Constantin Ghache, Ion Marin) si Dacia Mioveni (Florin Marin, Sorin Cartu), cu cate o singura inlocuire.