E la noroc, dar merită să verifici dacă ți-au intrat banii în cont
Până la miezul nopții de 30 noiembrie spre 1 decembrie au lucrat funcționarii APIA pentru emiterea ordinului de plată către fermieri pentru plata avansului pe suprafață. La nivel de țară au fost emise mai mult de 600.000 de ordine de plată pentru plata avansului, ceea ce înseamnă, potrivit surselor APIA, 70 la sută.
La nivelul județului Sălaj au fost depuse 24.700 de cereri unice de plată. Dintre acestea, precizează Călin Perneș, directorul executiv al APIA Sălaj, 23.617 cereri sunt eligibile la plata avansului pentru că nu sunt în control, nu au erori, etc. “Am lucrat și în sărbătoare și până noaptea târziu și am reușit să facem 12.455 decizii de plată, cam 49 la sută din totalul cererilor eligibile”, spune Perneș.
Sălajul se situează pe locul 26 în ceea ce privește întocmirea deciziilor de plată pentru avansul pe suprafață. Banii intrați efectiv în conturile agricultorilor – ale celor pentru care au fost emise decizii de plată – au intrat începând de miercuri, 2 decembrie. Drumul banilor de la Trezoreria statului până în cont durează câteva zile, în funcție de fiecare stop_coloana bancă în parte. Fermierii sunt invitați să-și verifice conturile la băncile la care le au deschise.
Plata integrală, mai târziu
De la 1 decembrie, plata pe suprafață aferentă anului 2015 va intra pe schemă normală, adică se va achita integral către fermieri, atât către cei care au beneficiat de avans, cât și către cei care nu au primit avansul. Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, precizează că modulul financiar al APIA trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvențiilor europene, “așa că fermierii mai au de așteptat până vor primi plata integrală a subvenției”, a spus ministrul. “ntrebat de reporteri cât mai au de așteptat fermierii, Achim Irimescu a spus că nu vrea să dea o dată fixă, dar până la sfârșitul lui ianuarie plățile pe suprafață vor ajunge în conturile tuturor fermierilor care nu au probleme de eligibilitate.