In cadrul unui program national realizat de Ministerului Apelor, Padurii si Pisciculturii aprobat de Guvern la sfarsitul anului trecut, mai multe drumuri nationale vor fi protejate prin perdele forestiere. Potrivit Mi-nisterului prevederile actului normativ vor contribui la cresterea suprafetei ocupate cu vegetatie forestiera si vor conduce la reabilitarea unor zone puternic afectate de fenomene de ero-ziune si la diminuarea efectelor schimbarilor climatice. Sumele alocate pentru acest an se ri-dica la 30 de milioane de lei, urmand ca finantarile sa continue pe parcursul derularii programului.
Despre perdelele forestiere s-a vorbit si la Zalau. Lucia Varga, ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, in ultima sa vizita efectuata la Zalau, si-a manifestat intentia de a planta perdele forestiere si in judetul Salaj. O prioritate in acest sens o reprezinta drumul national 1H, care leaga localitatile Halmasd si Rastoci, fiind considerat cel mai lung drum national din judet. Necesarul de perdele forestiere de protectie a drumurilor nationale este de 5.155 de hectare, care ar asigura protectie pentru 1.718 kilometri de drum, pe toata suprafata Romaniei.
Perdelele forestiere sunt formatiuni paduroase cu lungimi diferite si latimi relativ inguste amplasate la o anumita distanta de un drum cu scopul de a-l proteja impotriva unor factori naturali daunatori. Acestea ajuta la ameliorarea conditiilor climatice si la protectia cailor de comunicatie si transport, in special impotriva inzapezirilor.
DN1H are prioritate la perdea forestiera
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...