Legea „micii reforme” in justiţie prevede accelerarea soluţionării proceselor şi posibilitatea inştiinţării părţilor prin telefon sau e-mail.
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat luni legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor, cunoscută ca legea „micii reforme” in justiţie. Şeful statului a apreciat că o prevedere extrem de importantă a respectivei legi este cea potrivit căreia judecătoriilor li se atribuie competenţa de a judeca orice proces care implică daune sau plăţi pană la maxim 2.000 de lei. „Rezolvăm in acest fel celebrele probleme ale amenzilor, care ajung acum pană la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau pană la Curţile de Apel. In momentul de faţă, singurele instanţe competente să judece solicitări de daune sau plăţi pană la 2.000 de lei răman judecătoriile”, a precizat Băsescu.
Citaţie prin telefon, fax sau e-mail
O altă prevedere a noii legi este introducerea şi reglementarea, ca modalitate suplimentară de comunicare, a posibilităţii inştiinţării părţilor prin telefon, telegraf, e-mail şi toate mijloacele moderne. „Deci nu mai trebuie trimisă neapărat clasica citaţie. Este suficientă o inştiinţare pe fax sau pe e-mail, dacă adresa este cunoscută”, a precizat preşedintele Romaniei. El a mai spus că prevederile noii legi sunt de natură să „netezeacă” mersul justiţiei. „Am speranţa că peste 30 de zile judecătorii şi procurorii, in mod egal, vor pune in aplicare prevederile noii legi şi eu cred că este o excelentă lege de tranziţie, de la legislaţia actuală, către noile Coduri”, a conchis şeful statului.
Divorţ fără judecată
Conform noii legi, acum ai posibilitatea comunicării actelor de procedură mai rapid. Părţile nu mai pot să reclame că nu au fost in cunoştinţă de cauză dacă au fost in sală cand s-a anunţat noul termen sau dacă avocatul a fost in sală. Mai mult, pentru tergiversarea proceselor foarte mulţi inculpaţi schimbau avocatul şi cereau termen pentru ca noul avocat să ia cunoştinţă de termen. In noua lege se spune că e responsabilitatea inculpatului şi că nu mai e un motiv de amanare. O altă noutate o prezintă interdicţia de evacuare din imobile in perioada 1 decembrie -1 martie şi introducerea divorţului pe cale administrativă, adică prin notar. De asemenea, prin prevederile acestei legi va fi foarte dificil de acum ca un om să fie arestat şi după aceea să inceapă culegerea de probe. Procurorii cand merg in faţa judecătorului trebuie să aibă deja probele necesare.
Năsăudean: „Nu avem săli pentru a judeca de pe o zi pe alta”
Preşedintele Tribunalului Sălaj, Petronela Năsăudean, a declarat că la noi in judeţ „nu sunt săli de judecată suficiente şi nici personal pentru a putea judeca procese de pe o zi pe alta”. Referitor la „mica reformă” din justiţie, judecătoarea spune că „suntem de 20 de ani in aşteptarea unei reforme in justiţie, insă aceste reforme se innoiesc de fiecare dată cand se schimbă Guvernul; fiecare doreşte să-şi treacă in <> o reformă in justiţie.