Din acest an, cuplurile pot divorţa in faţa notarului public sau a ofiţerului stării civile, ca urmare a intrării in vigoare a noului Cod Civil. Procedura este mai ieftină şi se poate finaliza in aproximativ 30 de zile. Cuplurile vor putea evita astfel drumurile la Judecătorie, unde un divorţ durează intre 6 luni şi un an. In cazurile in care există neinţelegri intre soţi, tot instanţa va avea ultimul cuvant.
Notarii preiau cereri de divorţ.. fără bani, deocamdată
Potrivit explicaţiilor date de Ioan Dumitru Buran, notar public şi membru in Camera Notarilor Publici, divorţul in faţa notarului se poate realiza numai dacă soţii nu au copii minori in intreţinere şi ambii işi manifestă consimţămantul pentru desfacerea căsătoriei. „Din ianuarie se pot depune dosare pentru divorţ, după care se dă un termen de 30 de zile de la momentul inregistrării dosarului. Dacă după acest termen, se constată că ambii soţi stăruie să divorţeze, se va elibera un certificat de divorţ. Deocamdată, procedura nu e definitorie. Aşteptăm să primim de la Ministerul Justiţiei regulamentul de aplicare a legii”, ne-a declarat Dumitru Buran. Acesta ne-a confirmat că personal, nu a avut incă astfel de solicitări, dar au fost alţi colegi cărora li s-au cerut informaţii legat de noile proceduri.
Notarul a menţionat că este obligatoriu ca ambii parteneri să fie de faţă, atat la depunerea cererii cat şi la termenul de 30 de zile. La final, notarul le va inmana un certificat de divorţ. Dumitru Buran ne-a explicat că procedura de divorţ are mai multe particularităţi, printre care şi un registru unic ţinut de Ministerul de Interne care va elibera, in sistem informatic, numere de inregistrare, dar care se vor implementa in timp.
Căsătorii şi divorţuri, in acelaşi loc
In aceleaşi condiţii, cuplurile pot solicita desfacerea căsătoriei ofiţerului de stare civilă de pe raza localităţii unde au avut ultimul domiciliu. Soţii trebuie să se prezinte impreună in faţa ofiţerului stării civile ca atunci cand s-au cununat şi să fie de comun acord in tot ce priveşte desfacerea căsătoriei. Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvant al Primăriei Zalău, ne-a spus că la depunerea cererii de divorţ soţii trebuie să prezinte certificatul de căsătorie, in original şi copie, precum şi certificatele de naştere şi cărţile de identitate ale fiecăruia dintre soţi, in original şi copie. „In cazul in care ambii soţi sau unul dintre aceştia inţeleg să renunţe la divorţ, cazul se clasează”, a adăugat reprezentantul Primăriei Zalău. Ghiuruţan a menţionat că in perioada următoare se va sbabili şi taxa pentru divorţ. O noutate a acestor forme de divorţ, este că pe certificatul de divorţ, nu se face nici o menţiune care să se refere la culpa soţilor. Lunar, instanţele de judecată din Sălaj se pronunţă, in medie in 30 de cazuri de divorţ. Procedura in instanţă poate dura cel puţin şase luni, iar dacă sunt neinţelegeri intre soţi se poate intinde pe mai mulţi ani.
Divorţ amiabil, in afara sălii de judecată
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...