Chiar daca luptele dintre daci si romani, parada portului popular sau premierea olimpicilor nu au fost puncte de atractie maxima, distractia de pe bulevard a fost gustata din plin de mii de salajeni.

VEZI VIDEO EVENIMENT
VEZI GALERIE FOTO EVENIMENT

Evenimente putine
Zilele Cetatii si Zilele Romane au fost un succes, chiar daca programul evenimentelor oficiale, si asa destul de sarac, nu a avut o participare numeroasa din partea publicului.
Deschiderea oficiala
Festivalul Zilele Cetatii – Zilele Romane a fost deschise oficial sambata la ora 12.00, in sala Avram Iancu de la Primarie. Edilul Radu Capalnasiu a tinut sa le multumeasca sponsorilor care au facut posibila realizarea acestui eveniment. “Desi situatia economica este mai dificila, am decis impreuna cu Consiliul Local sa mentinem aceste manifestari in conditiile in care am avut sprijinul unor sponsori”, a declarat primarul. Tot in cadrul deschiderii oficiale, a fost lansat si un catalog de turism.
Parada portului popular
Noutatea la sarbatoarea din acest an a reprezentat-o parada portului popular, organizata de catre Casa Municipala de Cultura si ansamblurile Columna si Porolissum. Atat tinerii artisti, cat si profesionistii de la Porolissum au prezentat zalauanilor costume populare si dansuri traditionale din diferite zone ale tarii. Localnicii iubitori de folclor au gustat aceasta parada, multa lume inghesuindu-se sa-i vada pe artisti.
Olimpicii Zalaului – premiati de oficialitati
Primaria Municipiului Zalau, alaturi de Consiliul Local si un sponsor au dorit sa-si arate recunostinta fata de elevii zalauani care au reprezentat cu mandrie orasul la concursurile scolare. Devenita deja traditie, premierea olimpicilor in deschiderea activitatilor artistice nu s-a bucurat totusi de un succes prea mare. In acele momente la scena nu erau decat parintii elevilor si cativa curiosi trecatori prin zona.
O ora din lumea daco-romana
Festivalul Roman, editia a VI-a, a fost deschis sambata de membri Asociatiei Terra Dacica Aeterna din Cluj, care au prezentat cateva tehnici de lupta dacica si romana. Dupa o scurta prezentare a vestimentatiei celor doua tabere, parcul din Bradet s-a transformat in camp de lupta. Timp de o ora, dacii liberi si romanii si-au masurat fortele sub privirile incantate ale putinilor zalauani care au suportat dogoarea soarelui, captivati fiind de secventele reprezentative din viata inaintasilor, foarte bine puse in scena de membri Terra Dacica Aeterna. Desi dacii au luptat cu mult curaj, victoria a revenit si de aceasta data romanilor, care au reusit sa ia ca prada simbolul dacilor, reprezentat de capul de lup.
Multa voie buna
Atmosfera de sarbatoare a reusit sa descreteasca fruntile salajenilor. In aglomeratia de pe bulevard nu ai vazut niciun om trist. Toti s-au bucurat de clipele de relaxare. Chiar daca sunt voci care s-au plans de harababura creata in oras, sarbatoarea a fost bine primita de marele public. Sigur, nu au lipsit aspectele mai putin placute: betivi si colturi de cladiri luate drept tualeta publica, tiganci cu bebelusi la cersit si vanzatorii dubiosi de obiecte ciudate.
Ziua Cetatii are preturile ei
Desi criza a facut sa cam sufle vantul prin buzunarele salajenilor, comerciantii s-au avantat sa mareasca preturile de Zilele Cetatii, considerand ca macar o data pe an, cei care sarbatoresc nu vor observa diferenta. Sticla de suc de 2,5 litri are pret special de Ziua Zalaului – opt lei. Micii, cruzi pe jumatate din cauza grabei pentru a satisface cat mai multi clienti, au fost la doi lei bucata. Si portia de hamsii costa mai mult cu un leu fata de anul trecut. Micile distractii nu au fost ieftine. Lovitura cu pumnul – doi lei; pentru cele aproximativ opt minute petrecute in masinute s-au platit sapte lei. O alta atractie a fost ^ciocanul^; o tura de ^dat peste cap^ timp de doua-trei minute a costat zece lei. Pretul celor trei minute de ^invarteala^ in carusel a fost de cinci lei. Atractia celor mici a fost toboganul gomflabil; pentru o tura de tobogan parintii au scos din buzunar cinci lei. Moftul cu pictatul fetei pentru copii a costat zece lei.