Spectacolul „Fiii Satului”, aflat la cea de-a treia editie, a fost organizat de Primaria Comunei Lozna in colaborare cu cel mai neaos fiu al satului – Varu’ Sandel.
Linistea Vaii Somesului a fost tulburata duminica de cantecele si voia-buna ce veneau dinspre centrul comunei Lozna. Lume multa, artisti consacrati, costume tradi-tionale si muzica populara – toate condimentele necesare unui spectacol reusit. Odata cu realizarea acestui spectacol, bugetul comunei a fost saracit cu peste 10.000 de lei, dar acest lucru n-a deranjat pe nimeni. “Am cheltuit destul de multi bani dar nu conteaza! Ar fi trebuit sa cheltuim si mai multi daca nu-l aveam pe Sandel… Varu Sandel. El ne-a ajutat foarte mult: a adus artisti consacrati, ne-a mediatizat foarte mult si inclusiv scena ne-a costat mai putin datorita lui – de la 1500 euro am ajuns la 500 euro”, a declarat multumit primarul Augustin Sabou. Totusi, acesta a specificat faptul ca din banii ce s-au cheltuit cu organizarea spectacolului s-au recuperat aproape jumatate, prin inchirierea spatiilor pentru tarabe si terase.
Artisti de mare cinste…
Varu’ Sandel, un fiu al satului plecat pe meleaguri bucurestene, ce nu si-a lepadat originile, vedeta de televiziune si artist, a reusit sa-si aduca prietenii din breasla artistica in satul natal pentru a-i scoate din rutina zilnica pe locuitorii Vaii Somesului. Astfel, au urcat pe scena Parintele Cristian Pomohaci, Marius Ciprian Pop, Angela Rusu, Vasile Coca, sotii Ilea, Mihai si Maria Nemes, Nelutu Moldovan, cativa interpreti locali si, evident, Sandel. Acest spectacol a fost folo-sit drept si o rampa de lansare pentru cativa copii din comuna care au dorit si au avut curajul sa-si etaleze talentul in fata unui public atat de numeros.
Augustin Sabou a tinut sa specifice ca remuneratia artistilor a fost suportata de Varu’, exceptie facand doar prestatia sotilor Ilea, ce a fost acordata din bugetul local.
Peste 3000 de persoane…
Atat primarul comunei, cat si participantii la eveniment au declarat ca in centrul comunei s-au strans duminica seara peste 3000 de persoane.
‘‘Fiii satului sunt imprastiati prin toata tara, iar acum am avut un prilej de reintalnire. A venit lume din comunele vecine – Letca, Babeni, Surduc, Ileanda, Rus, chiar si din Baia Mare. Ne-am bucurat sa vedem ca toata lumea e multumita, atat artistii cat si spectatorii. Din moment ce la ora unu noaptea se canta si se petrecea consider ca s-au simtit bine’’, a conclu-zionat mandru, Augustin Sabou. Deliciul spectatorilor au fost autografele date de artisti si faptul ca, in ciuda renumelui, au stat in mijlocul lor, au dansat si au petrecut impreuna.
Varu’ Sandel a ridicat un monument in cinstea parintilor
Duminica, pe la orele pranzului, in comuna Lozna a avut loc un eveniment aparte. Un fiu de marca al satului, plecat departe pentru a-si fauri un rost in viata, s-a intors acum pentru a demonstra ca nu si-a lepadat originile si vatra parinteasca.
Legat prin muzica lui si prin felul lui de-a fi de meleagurile natale, Varu’ Sandel – caci despre el este vorba, a ridicat un monument in centrul comunei in memoria parintilor lui.
„Varu’ Sandel nu a uitat de unde a plecat si a dovedit asta de nenumarate ori. Ideea ridicarii unui monument a pornit de la el si l-am ajutat. A contribuit si primaria cu o parte din bani, dar o suma modica”, a declarat primarul Augustin Sabou. Dezvelirea monumentului si sfintirea lui au avut loc incepand cu ora 13.00, momente la care au participat cateva sute de oameni.
Odata cu dezvelirea monumentului a fost organizata si o slujba religioasa oficiata de un sobor de cinci preoti, tot fii ai satului Lozna, printre ei s-a regasindu-se si Preot Prof. Dr. Marian Andreica. Acesta a tinut un mic discurs si o scurta prezentare istorica si a traditiei meleagurilor loznene. Un alt participant de marca a fost si Alexandru Pocol, un fiu al satului, ce momentan ocupa functia de Prefect al judetului Maramures.
S-au depus coroane de flori, au fost omagiati toti cei trecuti in nefiinta, iar spre seara s-a trecut la sarbatoare.