Administratiile locale sunt amenintate ca nu mai primesc bani de la buget daca nu fac concedierile cerute de Guvern in urma intelegerilor cu FMI.
Asa cum era de asteptat, alesii poporului au si sarit la gatul administratiilor locale, pentru a implini voia FMI-ului. Restructurarile de personal din sectorul bugetar, care pasamite ar produce niscaiva economii la buget, se frang tot pe umerii celui de rand, care a dus si pana acum greul. Intr-o zona unde si pana acum s-a simtit nevoia de personal. Guvernantii au si incropit deja o grila dupa care se vor face disponibilizarile. Propunerea a venit din partea vicepremierului Dan Nica, a ministrului Finantelor, Gheorghe Pogea, si a presedintelui Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, Liviu Dragnea. Iata si cum a fost ea prezentata: la peste 10.000 de locuitori, primaria sa aiba 24 de functionari; intre 5.000 si 10.000 sa fie 21; intre 3.000 si 6.000 sa fie 16; intre 1.500 si 3.000 sa fie 14, iar pana la 1.500 de locuitori in comuna, sa fie 12 functionari la primarie. Se pare ca toate aceste propuneri nu vor fi vorbe in vant, pentru ca s-au si lansat amenintari de genul ca administratiile locale care nu fac concedieri nu vor mai primi bani de la bugetul de stat pentru functionare si nici pentru investitiile din anul viitor.
Calculele de acasa nu se potrivesc cu cele ale guvernantilor
Revoltat de ideea de restructurare a personalului din primarii, seful administratiei locale a urbei de Sub Magura, dl. Septimiu Turcas, ne-a spus ca „Primaria Simleu nu are oameni de redus. Schema din primarie nu este deloc supradimensionata, ci din contra. Am mai avea nevoie de un om la taxe si impozite, si de doi la urbanism. Cat priveste salariile, noi ne-am platit pana acum angajatii din fonduri proprii”. La Jibou, localitate cu peste 11.300 de locuitori, sunt, potrivit informatiilor oferite de primarul Eugen Balanean, 31 de angajati in primarie. Ar trebui sa fie 24. Prim-edilul este „dezamagit de actuala conjunctura (criza economica), care a adus dupa ea doar suferinta”. „Vom proceda ca si ceilalti, dar deocamdata asteptam sa vedem exact despre ce e vorba, sa stim cum ne delimitam personalul”. Si primarul de Cehu, dl. Varga Andrei este pus in incurcatura de propunerea guvernantilor, pentru ca are deja o persoana in plus fata de cat s-a prevazut in grila, 22 fata de 21. Apoi, mai precizeaza primarul, de la bugetul local mai sunt platite 7 persoane prin Ordonanta 76, 13 pentru activitatile de gospodarire. „Solutia de prim moment ar fi cea a disponibilizarii celor foarte apropiati de varsta pensionarii”, a aratat dl. Varga. Nici la comune situatia nu e deloc clara. Sarmasagul, cu peste 6.500 de locuitori, are doar 16 angajati in aparatul propriu al primariei, la care se adauga cei remunerati prin Ordonanta 76, asistentii sociali de la centrul de zi pentru copii, bibliotecarul si salariatii de la evidenta populatiei. Primarul Atilla Dombi a fost de parere ca la Sarmasag nu se pune problema reducerii de personal, din contra, „am avea nevoie inca de oameni, pentru a asigura buna functionalitate a primariei”. Comuna Crasna, cu toate ca s-ar incadra in aceeasi grila ca Sarmasagul si ar trebui sa functioneze cu 21 de angajati in administratia locala, are deja 26 numai in aparatul propriu. Primarul Pop Emeric sustine ca doreste sa pastreze actuala structura, pentru „ca primaria sa fie functionala, pentru a nu bloca dezvoltarea comunei”.
Primaria Agrij poate angaja, dar n-are cu ce plati
La polul extrem, si cel mai putin deranjat de decizia guvernantilor, este primarul de la Agrij, Pamfil Berar, care ne-a declarat ca in cazul comunei sale, cifra 12, atat cat ar fi voie in functie de populatie (pana la 1.500), este foarte mare. „Organigrama de la Agrij este subdimensi-onata, noi functionam cu sase oameni, respectiv patru functionari publici si doi demnitari. Am avea nevoie inca de personal, la salubrizare, alimentare cu apa, pentru proiecte. Oricum, in schema noastra sunt inca patru posturi libere, dar probabil nu am avea de unde plati salariile lor”.
Edilii cer clarificari
Propunerea alesilor tarii se pare ca nu este prea bine primita in Salaj. In primul rand primarii ne-au spus ca se asteapta la o clarificare a acestei decizii, in ce priveste delimitarea angajatilor din primarii. Din forma propusa de cei trei nu s-a inteles daca in numarul specificat sunt inclusi demnitarii, personalul de la evidenta populatiei, bibliotecarii, asistentii sociali de la centrele de zi pentru copii, lucratorii de la gospodarire comunala, sau cei care activeaza in structurile de pompieri de pe langa primarii ori politia comunitara.
Disponibilizarile ii pun in incurcatura pe primarii din Salaj
Articole
Radu Cristian Beleanu, noul comandant al Batalionului 691 Artilerie Antitanc
La Garnizoana Zalău a fost dislocat recent Batalionul 691 Artilerie Antitanc “General Ion Dragalina”, al cărui comandant a fost până vineri, 20 decembrie, locotonent-colonelul Romeo Dacian Buhai. În cadrul unui ceremonial oficial, comanda Batalionului a fost preluată de locotenent-colonelul Radu Cristian Beleanu. La evenimentul de predare-primire, au participat comandantul Diviziei 4 Infanterie “Gemina”, general-maiorul Bogdan Cernat, Prefectul Județului Sălaj, Dari Toma, șefii structurilor județene ale Ministerului Afacerilor Interne, dar și preoții Bisericii ”Sfântul Ioan Botezătorul”, de la…
Mai mult...Femeie atacată pe stradă. Autorul, un minor de 14 ani
Un tânăr de 14 ani din Zalău a încercat să tâlhărească o femeie, prin folosirea forței, pe o stradă din municipiu. Incidentul a avut loc joi, 19 decembrie, la ora 17.50. Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Zalău au fost sesizați prin apel 112, de către o femeie de 52 de ani, din municipiul Zalău, cu privire la faptul că un tânăr necunoscut s-ar fi apropiat de aceasta și, prin folosirea forței, ar fi încercat să îi sustragă…
Mai mult...