Luni dimineață la prima oră, porțile Halei Agroalimentare din Zalău erau încuiate, ca urmare a deciziei Guvernului de a pune lacăt pe piețele agroalimentare care se desfășoară în spații închise. Înăuntru, în hală, producătorii și comercianții așteptau îngrijorați sosirea autorităților locale pentru a sta de vorbă și pentru a fi identificate soluții. Afară, dincolo de ușile închise, alți comercianți așteptau să afle și ei care va fi rezultatul acestei întâlniri. Oamenii consideră că închiderea piețelor agroalimentare e o măsură nedreaptă. După ce au muncit un an întreg, nu vor avea acum unde să-și vândă fructele și legumele, își vor pierde clientela, și așa puțină, și vor fi nevoiți să își arunce produsele.
În piața agroalimentară centrală din Zalău își desfășoară zilnic activitatea aproximativ 20 de producători agricoli și comercianți, ei fiind o sursă importantă de produse proaspete și sănătoase pentru populație. Piețarii sunt de părere că atâta vreme cât supermarketurile și magazinele de cartier pot rămâne deschise, deși sunt considerate tot spații închise, așa și hala agroalimentară ar trebui să rămână deschisă, atât pentru producătorii agricoli și comercianți, cât și pentru clienți.
Au venit la fața locului, să stea de vorbă cu oamenii, viceprimarul Nicolae Fazakas, președintele Consiliului Județean, Dinu Iancu Sălăjanu, subprefecții Romeo Sârca și Vasvari Robert Gergely, directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaș.
Oamenii i-au asaltat cu întrebari legate de locul în care se va desfășura activitatea lor de acum înainte, de ce nu se poate găsi o soluție pentru a continua să-și vândă marfa înăuntru, însă cea mai mare nemulțumire a lor e faptul că se consideră discriminați deoarece lor nu li se permite să rămână în interiorul halei agroalimentare iar supermarketurile și magazinele de cartier au parte în această perioadă de o creștere a numărului de clienți, ceea ce duce și la o aglomerare a spațiilor comerciale, mediu propice pentru expunere și infectare cu noul coronavirus, însă nimeni nu le închide.
După ce oamenii și-au spus păsurile, au venit și replicile reprezentanților administrației locale și județene. Dinu Iancu Sălăjanu le-a explicat că legea e aceeași, peste tot, și trebuie respectată.
“Tot ce are doi pereți fără geam, fără sursă de aerisire este considerat spațiu închis. Eu nu pot să vă spun dumneavoastră că puteți sta înăuntru. Nu putem lua hotărâri peste hotărâri. O să mă lupt pentru dumneavoastră, chiar azi ( ieri, n.red.) voi vorbi la Guvern despre problema aceasta. Situația e mult mai gravă în țară și ar trebui să fim conștienți de pericolul la care suntem expuși zilnic. Nu pot să vă dau soluția pe care o doriți cu toții acum și anume aceea de a rămâne înăuntru. Părerea mea este să vorbiți și să vă organizați în așa fel încât să vă puteți desfășura activitatea afară. Suntem aici Primăria, Consiliul Județean, Prefectura, autoritățile sanitar-veterinare, DSP ca să găsim soluții. Suntem ca o familie și nu vă pot lăsa de izbeliște. Am venit aici pentru că vă respect și vreau să lucrăm împreună cu dumneavoastră și pentru dumneavoastră. Vreau să vă mai spun un lucru: fiecare om are propria lui imagine asupra situației de față. Comercianții și prestatorii de servicii au fiecare dreptate în felul lor, dar legea e una pentru toți. Eu zic că trebuie să vă organizați, de la Primărie veți primi corturi pentru a vă putea desfășura activitatea, ne putem uni cu toții ca să depășim problemele și să obținem în cât mai scurt timp posibilitatea să vă reîntoarceți înăuntru”, a afirmat Dinu Iancu Sălăjanu în discuția cu comercianții.
“Nu ne permite legea să facem mai mult pentru dumneavoastră. Credeți că nouă ne face plăcere situația asta? Noi transmitem mai departe și vedem ce se poate face și sperăm să se rezolve. Până atunci vă putem crea posibilități ca să puteți să vă desfășurați activitatea în condițiile impuse de lege, în situația actuală”, le-a explicat celor prezenți Romeo Sârca, subprefect al județului Sălaj.
Hotărârea de Guvern intrată în vigoare luni, 9 noiembrie, prevede că “activitățile economice din piețe agroalimentare care se desfășoară în spații închise, târgurile, bâlciurile, piețele mixte și volante, talciocurile sunt suspendate” atât în localitățile carantinate, cât și în cele necarantinate. Intră aici toate spațiile care au un acoperiș, plafon sau tavan și sunt delimitate de cel puțin 2 pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.
La câteva ore de la întâlnirea autorităților cu producătorii și comercianții, în jurul orei 13.00, pe pagina de Facebook a Consiliului Județean a fost postată și o informare oficială, însoțită de poze și de declarația președintelui Dinu Iancu Sălăjanu. De menționat ca o parte a reprezentanților administrației locale si județene nu au fost prea încântați de prezența presei la întâlnirea cu comercianții, pe motiv că jurnaliștii denaturează uneori adevărul. Nu au existat însă obiecții din partea comercianților.
“Am înțeles exact ceea ce producătorii și comercianții din halele agro-alimentare își doresc și, la fel cum o spuneam în cadrul întâlnirilor avute, voi face toate demersurile necesare pentru a găsi soluțiile potrivite astfel încât aceștia să își poată desfășura activitatea în continuare, bineînțeles, cu respectarea tuturor normelor sanitare. Le mulțumesc pe această cale și reprezentanților Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică și ai Primăriei Zalău pentru că au dat dovadă de implicare și sunt convins că împreună vom găsi soluțiile potrivite pentru producători și comercianți pe deoparte și clienți, pe de altă parte”, scrie pe pagina de Facebook a Consiliului Județean Sălaj.
Gargara ieftina. Ati distrus piata traditionala din Zalau. De ce? Pentru a servi interesele unora, sa faceti bani pe seama celor care-si mai lucreaza pamanturile. Sa eliminati micii producatori in favoarea samsarilor care aduc morcovi de Honolulu si mere di Indonezia.
Probabil guvernul a luat șpagă mare de la lanțurile mari de supermarketuri ca să elimine concurența, adică piețele!
Inchiderea pietelor acoperite (hale) este inca o culme a prostiei/neseriozitatii guvernantilor cacanii , condusi de 2 alogeni (un neamt si un ungur?!) , straini la propriu/figurat de nem/tara Si mai sunt lingaii ordinari care aproba tot si toate ce fac acesti vanzatori de neam/tara ??!!!!
Rusine , rusine nesimtitilor !!!
Bah mircea, bah, neamtu si unguru sunt doua jeguri, dar nici tu nu esti departe de ei.Si nu sunt jeguri din cauza etniei, ci din cauza caracterului, dar un sovino-xenofob parvenit si vinitura-n Zalau, nu va intelege niciodata.
Si sa nu uit, rusine si tie pentru modul de gandire, daca ai gandit inainte de a posta
Rușine, rușine dar are dreptate! Acest guvern infect, nevotat de nimeni, trebuie înlăturat până nu falimentează tot!
Pai eu ce am spus? Buba este alta la el.
Calm Luigi.Calm.Problema-i alta.Prefect,subprefect,viceprimar,primar s-am-d- unu’roman si unu’ungur.Astia stii ce fac? Transmit la guvern(g mic) parerea populatiei despre anumite chestii.Asta o putem face si noi.O pot face si retelele de socializare.Gratis.Ce-ar fi s-o faca si ei gratis?Sa vezi tu ca n-ai mai gasi candidati.Cat despre ala cu categorisirea,lasa-l in pace.Nu tine de cum te cheama ci de caracter.Sanatate.
Korect Adi, dar tot ma enerveaza nesimtitii ca asta