Cele mai frecvente sesizari primite de comisarii de mediu din judet se refera la zgomotul prea mare produs noaptea de discoteci si de restaurante.
Discoteca din comuna Balan a ajuns din nou in atentia comisarilor Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul Judetean Salaj, dupa ce un locuitor din zona a sesizat, pentru a doua oara in ultimele trei luni, ca este deranjat de nivelul prea mare al zgomotului produs de petrecerile desfasurate aici. Dupa cum ne-a declarat directorul coordonator adjunct Ioan Porumb, societatea care detine discoteca a fost obligata sa plateasca o taxa pentru determinarea nivelului de zgomot din zona, insa rezultatul determinarii ii da castig de cauza discotecii, nu reclamantului. “Nivelul zgomotului nu a depasit, in exteriorul locuintei reclamantului, 40 de decibeli, in conditiile in care limita maxima admisa de lege este de 50 de decibeli”, ne-a explicat Porumb, care a admis, totusi, ca un zgomot de 40 de decibeli, chiar daca este in limitele legii, poate fi deranjant, mai ales ca el este produs in timpul noptii.
RECLAMATII SI LA DAMARIO
Sesizarile de acest gen, in care se reclama zgomotul prea mare produs de diferite activitati, sunt printre cele mai frecvente in randul sesizarilor ce se primesc la Garda de Mediu. Chiar zilele acestea este in curs de verificare sesizare facuta de o persoana ce locuieste in zona Sarmas, care reclama disconfortul fonic produs acolo de Restaurantul Damario. Ioan Porumb ne-a declarat ca nu este prima sesizare facuta pentru acest local. Alte sesizari primite in ultima luna de comisarii de mediu se refera la mirosuri insalubre venite de la vecini, depozitarea unor deseuri in apropierea locuintelor si deversari de ape menajere si sunt facute de locuitori din Salatig, Surduc, Varsolt, Ciocmani, Simleu Silvaniei si Zalau.n
Senatorii inchid devreme crasmele
Comisia juridica a Senatului a dat raport favorabil la inceputul acestei saptamani unei initiative legislative care propune interzicerea petrecerilor private dupa ora 22.00 in restaurantele si barurile cu sediul in imobile de locuit din mediul urban si care limiteaza programul de functionare al acestora. Astfel, programul de functionare a localurilor de tip restaurant, cafenele si baruri va fi permis intre ora 8,00 si ora 22,00 intre lunile octombrie si martie, si 8,00-23,00 intre lunile aprilie-septembrie.