Desi ma aflu in Anglia unde particip la cel de-al XXI-lea Congres International al Frontierelor Imperiului Roman – Limes Congress – doresc sa transmit urmatoarele: adevarul este cu totul altul, Institutul de Arheologie din Cluj a renuntat la colaborarea cu Muzeul din Zalau si doreste sa lucreze singur aceasta cercetare. Muzeul din Zalau respecta aceasta dorinta.
In Romania cercetarile arhe-ologice se realizeaza in baza unei Autorizatii de Sapatura eliberata de Ministerul Culturii si Comisia Nationala de Arheologie in urma unei Cereri tipizate completate si semnate de Institutia organizatoare a respectivei cercetari. Pentru acest an 2009, Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca a depus oficial si a cerut Autorizatie separat de Muzeul din Zalau, probabil din dorinta de a se ocupa singuri separat de aceasta sapatura.
Ministerul Culturii printr-o adresa oficiala si Muzeul din Zalau au constatat ca prin depunerea acestei cereri separat, vechiul protocol de colaborare dintre aceste institutii nu mai functioneaza, cerand sa se incheie un nou protocol de colaborare, daca Institutul mai doreste sa cerceteze la Porolissum. Am trimis la Institutul din Cluj de trei ori textul unui nou Protocol de colaborare tinand cont si de contextul iminentei pensionari a dr. N.Gudea. Nu am primit nici astazi acel nou protocol semnat de Institutul din Cluj. In final, Institutul de Arheologie din Cluj-Napoca a obtinut Autorizatia nr. 136 / 2009 separat de Muzeul din Zalau, in aceasta situatie Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau respecta optiunea Institutului din Cluj de a sapa separat si singuri in acest an, probabil este vorba de fonduri din strainatate si nu s-a dorit realizarea unui circuit public, institutional, al acestor fonduri. Nu comentez. Probabil dr. N. Gudea doreste si acum sa faca la fel ca si cu ultimul proiect derulat la Porolissum, in valoare de peste 9 miliarde lei vechi, cercetarea necropolei romane si a monumentelor funerare din Muzeul din Zalau, proiect derulat fara ca Muzeul din Zalau sa beneficieze de ceva, nici macar ca partener al acestei cercetarii; nimic.
Pe Autorizatia nr 136 / 2009 obtinuta de dr. N. Gudea separat nu figureaza nici un specialist din Germania sau din Ungaria. Prin urmare, cadrul legal al acestei cercetari, astfel organizate, nu este asigurat. Dar avand in vedere ca noi – managerial – si ca principiu de lucru, sustinem orice activitate care aduce un plus de dezvoltare si cunoastere la Porolissum, am incercat sa realizam acel obligatoriu protocol de (cercetare) colaborare cu dr. Bajusz Stefan, specialist din echipa de cercetare a dr. N. Gudea, dar interventia extrem de dura a responsabilului de santier (zona castru) dr. N. Gudea, a blocat orice negociere si demers legate de intrarea in baza, situatia materialului arheologic descoperit etc. Mi-a transmis direct dr. N.Gudea ca dr. Stefan Bajusz este sanctionabil administrativ pentru demersul si initiativa sa. Toate aceste discutii fiind atunci stopate, am asteptat ca dr. N.Gudea in calitatea sa de responsabil de santier, sa continue demersurile initiate de dr. Bajusz, aceasta si pentru a-si usura activitatea pentru care a obtinut Autorizatie separat de muzeul din Zalau. Nu a facut aceste demersuri nici astazi, dar a mers cu reclamatii la Consiliul Judetean si la presa. De fapt asta si a dorit, scandal declansat cand stia ca sunt plecat din tara.
Declaram din nou, suntem deschisi la orice initiativa legata de dezvoltarea cercetarilor de la Porolissum, indiferent cine le face. Daca dr. N. Gudea din motive personale: varsta, suparare (nu toti imbatranim la fel de frumos), pensionare etc., nu mai doreste colaborarea cu muzeul din Zalau, suntem deschisi sa facem o colaborare, daca aceste grupuri (maghiar si german) sunt interesate intr-o colaborare cu noi cu Muzeul din Zalau. Ii asteptam la orice discutie, daca dr. N.Gudea in calitatea sa de responsabil de santier le va permite, este decizia lor, noi nu putem interveni oficial, este cercetarea lor, sa si-o realizeze asa cum doresc si pot, cu sau fara ajutorul muzeului din Zalau.
Restul sunt doar discutii fara continut real si rautati gratuite. Nu stiu despre ce 2.500 euro este vorba, dar cunosc un adevar clar – acela ca cercetarea realizata de Muzeul din Zalau la Porolissum in acest an, in baza proiectului-cererii de finantare realizate de dr. Alexandru V. Matei, a obtinut intreg fondul de cercetare de la Ministerul Culturii in valoare de aproape 10.000 de euro. Ministerul Culturii a oferit Muzeului din Zalau acest fond si nu cercetarii girate de dr. N. Gudea in castru. In situatia creata acum doar respectarea cadrului legal (semnarea protocoalelor de colaborare obligatorii c.f legislatiei romanesti, completarea Autorizatiei de sapatura cu specialistii maghiari si germani) va dezamorsa aceasta situatie total anormala. Problema doctorului N. Gudea este alta, nemaiavand protocol de cercetare cu Muzeul din Zalau, nu mai are asigurata nici depozitarea, nici conservarea si restaurarea materialelor descoperite, asa ca il sfatuiesc sa ceara Institutului de Arheologie semnarea acelui protocol de colaborare (cercetare) pe care l-am depus de trei ori incepand cu luna iunie, ultima data in 15 Iulie. Poate acum dr. N. Gudea va realiza ce beneficia pentru cariera sa profesionala a fost colaborarea cu Muzeul din Zalau, colaborare la care a renuntat acum din motive pe care chiar nu dorim sa le comentam.
Directorul Muzeului ii da replica profesorului Gudea in cazul Porolissum
Articole
Călin Georgescu nu se lasă! A atacat la CEDO anularea alegerilor prezidențiale
Călin Georgescu a atacat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) decizia Curții Constituționale privind anularea alegerilor prezidențiale din România. Informația a fost confirmată pentru HotNews de avocata acestuia, Maria Vasii. „Este un demers firesc și absolut necesar pentru apărarea drepturilor fundamentale ale domnului Călin Georgescu, candidat independent, precum și ale tuturor cetățenilor români care merită un proces electoral corect și transparent”. Pe 16 decembrie, Călin Georgescu, reprezentat de avocata Maria Vasii, a solicitat Curții…
Mai mult...Cele mai utilizate vămi din Bihor și Satu Mare se închid definitiv
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, se închid definitiv mai multe puncte de trecere a frontierei de stat a României, la granițele cu Ungaria și Bulgaria. Odată cu intrarea terestră în Spațiul Schengen, vom avea posibilitatea de a ne deplasa în interiorul Uniunii Europene fără a mai fi supuși unor controale la frontiere. În acest context, Ministerul de Interne a stabilit închiderea definitivă a următoarelor puncte de trecere a frontierei de stat a României cu Ungaria:…
Mai mult...