Directorul Gradinii Botanice din Jibou preia și conducerea Gradinii Botanice din Cluj Napoca

Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetari Biologice „Vasile Fati” Jibou și al Gradinii Botanice din Jibou va prelua de luni (2 noiembrie) și conducerea interimara a Gradinii Botanice din Cluj-Napoca. Sicora a fost propus în aceasta funcție de rectorul Universitații Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop.
„Domnul Vasile Cristea a ajuns la vârsta pensionarii, iar pâna când vom organiza un concurs îl numim interimar pe domnul Sicora. Domnul Sicora chiar i-a fost elev celui pe care îl înlocuiește în funcție. Decizia este interimara, urmeaza sa aducem problema aceasta în Senatul Universitații, iar apoi sa organizam concurs, însa pâna atunci Cosmin Sicora va conduce Gradina Botanica din Cluj-Napoca. L-am ales pe Cosmin Sicora pentru ca îl cunoaștem foarte bine. A fost student la noi la Universitate, iar noi ținem legatura cu toți foștii noștri studenți care s-au realizat în viața, fie în țara, fie în strainatate. Cosmin Sicora conduce un centru de succes, cum e cel din Jibou, are o vasta experiența profesionala. Nu puteam sa aducem pe oricine sa conduca Gradina Botanica din Cluj-Napoca, care este una dintre primele din lume ca zestre”, ne-a spus în exclusivitate rectorul Universitații „Babeș-Bolyai”, Ioan Aurel Pop.
Cosmin Sicora ne-a declarat ieri ca provocarea este mare, dar nu va renunța la proiectele începute la Jibou. „E o provocare mare pentru mine. Voi merge de doua sau de trei ori pe saptamâna și la Cluj. Am sa ma împart între Cluj și Jibou. Eu am aici la Jibou multe proiecte începute, pe care nu le voi abandona; situația este provizorie, pâna când se va rezolva problema la Cluj. Am acceptat aceasta propunere și pentru ca atunci când profesorul Vasile Fati a decedat, conducerea Gradinii Botanice din Jibou a fost asigurata de profesori din Cluj-Napoca. Sper sa ma pot împarți cât mai bine între cele doua instituții și sa îndeplinesc cu succes proiectele care sunt în derulare”, ne-a spus Cosmin Sicora.
Gradina Botanica din Cluj-Napoca este întinsa pe o suprafața de 14 hectare. A fost înființata în 1920. Este înscrisa pe lista monumentelor istorice din Cluj-Napoca. Gradina conține pe teritoriul sau peste 10.000 de specii de plante din toate colțurile lumii, fiind structurara pe mai multe sectoare. Printre atracțiile gradinii se numara Gradina Japoneza, Gradina Romana (unde se pastreaza vestigii arheologice din colonia romana Napoca, printre care și o statuie a lui Ceres, zeița cerealelor și a pâini), dar și fauna și flora autohtona din Munții Carpați.
O cariera remarcabila
Cosmin Sicora are 41 de ani și este originar din Jibou. Este licențiat în microbiologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și masterand în manipularea genetica a plantelor. S-a remarcat pe plan profesional, fiind cercetator inclusiv în Statele Unite ale Americii, la Institutul de Geomicrobiologie și Ecologie Microbiana de la Universitatea de Stat din Arizona.
Unul dintre cele mai importante pro-iecte de la Gradina Botanica din Jibou a fost și este în continuare descoperirea calitaților anumitor celule ce se gasesc în plante autohtone împotriva celulelor canceroase din corpul uman.