Cele patru masuri propuse de Ministerul Educatiei pentru aplicarea ordonantei de reducere a 15.000 de posturi din invatamant ar putea duce, in Salaj, chiar la depasirea numarului de 234 de posturi ce trebuie desfiintate in unitatile scolare din judet – considera surse din cadrul Inspectoratului Scolar al Judetului Salaj.
Cel mai mare impact il va avea, potrivit inspectorului scolar cu personalul, Viorel Lungu, masura prin care profesorii cu gradul didactic I si cu peste 25 de ani de vechime nu mai beneficiaza de reducerea cu doua ore o normei didactice. La un numar aproximativ de 1.000 de profesori care beneficiaza in prezent de aceasta reducere, rezulta ca prin aceasta masura ar urma sa dispara aproximativ 100 de norme, ce vor fi acoperite de cele doua ore in plus prestate de cei 1.000 de profesori – a apreciat Lungu.
Deloc de neglijat sunt si efectele pe care le va avea asupra scolilor din Salaj masura vizand majorarea efectivelor de copii necesarea dobandirii personalitatii juridice de catre unitatile de invatamant, de la 200 (respectiv 100, pentru gradinite) in prezent, la 300 (respectiv 200 pentru gradinite)- conform propunerii ministerului. Daca in mediul urban n-ar trebui sa fie probleme din acest punct de vedere, in rural, situatia ar putea deveni chiar dramatica, majoritatea scolilor cu personalitate juridica din sate avand in prezent efective sub 200 de elevi. O astfel de masura ar duce nu numai la disparitia posturilor de director din scolile care nu indeplinesc conditiile de efectiv, dar si a contabililor si a secretarilor. Conform lui Lungu, aplicarea acestei masuri ar duce la reducerea a cel putin 50 de posturi.
Directorii sunt tinta principala si in privinta altei masuri propuse de minister. Este vorba despre masura prin care directorii vor avea o norma de predare ceva mai mare fata de momentul actual, cand ei beneficiaza de o degrevare partiala sau totala de ore. Dupa cum ne-a declarat inspectorul scolar cu managementul, Mircea Braban, in prezent, directorii au degrevare de norma de 25, 50 sau 75 la suta (adica au 12, opt sau patru ore pe saptamana), in functie de numarul de clase existente in unitatea pe care o conduc (degrevarea de 75 la suta din norma este valabila doar pentru directorii unitatilor cu peste 25 de clase). Directorii adjuncti au degrevare de 25 si 50 la suta, in timp ce directoarele gradinitelor sunt degrevate total de norma. Masura propusa de minister prevede ca directorii sa aiba saptamanal intre sase si 12 ore. Prin urmare, vor fi afectati doar directorii care in prezent predau doar patru ore pe saptamana si care vor avea de petrecut la catedra sase ore. Numarul de norme ce s-ar reduce astfel nu poate fi mai mare de 10, maximum 20, ne-a asigurat inspectorul cu personalul, Viorel Lungu.
Ultima masura prevazuta de minister este reducerea, din toamna, a numarului de clase de la inceput de ciclu. La clasa I, reducerea propusa la nivel national este de 500 de clase, iar la clasele a V-a si a IX-a, cate 450. Reducerea este aplicabila exclusiv in scolile din mediul urban (unde sunt mai multe clase pe nivel) si va avea ca efect marirea efectivelor de elevi din fiecare clasa. Altfel spus, clasele nu vor mai avea o medie de 20 – 25 de elevi, ci se va merge la limita de sus, de 30.
Titularii nu vor fi someri, dar vor fi plimbati
Cu toate aceste reduceri de norme, Viorel Lungu sustine ca nici un titular nu va ramane fara loc de munca. „E-adevarat, vor fi mutati din loc in loc prin restrangere, dar vor ramane in sistem”, a precizat inspectorul.
Directorii de scoli trec la munca de jos
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...