Au vrut descentralizare, descentralizare primesc…
Dupa lungi dezbateri si discutii, un singur lucru e clar cu privire la debutul noului an scolar: scoale incepe in 14 septembrie. Cum, in ce fel, cu ce posibilitati, cu ce dotari, cu ce personal, cu ce platforme, sunt inca intrebari fara raspuns. Avem ghiduri si metodologii dar nu avem, parctic, solutii clare. Vorbim de trei scenarii, verde, galben si rosu, dar cu privire la punerea loc in practica ii vom lasa pe directorii de scoli sa isi bata capul, pe principiul ca ei stiu cel mai bine ce este in ograda lor si, oricum, au cerut autonomie, putere de decizie si descentralizare de ani de zile. Cam acestea ar fi concluziile trase dupa conferinta de presa organizata de Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, pe tema inceputului de an scolar.
Vasile Bulgarean, inspector scolar general: Decizia va fi la scoala
Ministerul Educatiei nu va decide, unitar, daca se face scoala sau nu, nici in ce conditii. Problema se rezolva in teritoriu, dupa ce Ministerul Sanatatii ne va incadra intr-una din cele trei zone-verde, galbena sau rosie- pe baza numarului de cazuri la mia de locuitori, a explicat inspectorul scolar general, Vasile Bulgarean.
Consiliul de Administratie al fiecarei unitati de invatmant in parte va decide cum se vor desfasura cursurile.
“Parintii sa respecte procedura, nici noi nu le facem ordine acasa!”
Daca sunt sub 14 imbolnaviri la mia de locuitori, vom fi in zona verde. Asta inseamna ca toti copiii pot merge la scoala sau la gradinita, cu respecarea stricta a regulilor de igiena si distantare sociala. Teoretic. Practic, nu stie nimeni sa explice cum vom reusi dascalii sa-i tina pe elevi, maia les pe cei mici, la cel putin un metru unul de altul in timpul pauzelor sau sa-i convingaa pe copiii de gradtnita sa poarte masca timp de opt ore.
Daca ne vom afla in zona galbena, prescolarii, elvii din ciclul primar si cei din anii terminali vor merge zilnic la scoala. Pentru restul se va aplica metoda scolii mixte, adica si in clasa si online, prin rotatie. Si aici, directorii impreuna cu Consiliul de Admnistratie vor decide exact cum se va proceda, in functie de situatia din fiecare scoala.
Daca in mediul rural, unde sunt putini copii, spatiile nu vor fi o problema pentru distantarea sociala, la orase va fi mult mai greu, tinand conte de efectivele numeroase de copii dintr-o clasa.
Se are in vedere impartirea unei clase in doua, iar asta va presupune inca un cadru didactic. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Salaj spune ca actualii dascali pot sa lucreze opt ore, in loc de patru, sdau se poate apela la cei care s-au pensionat sau la cei care au participat la concursuri pentru ocuparea de posturi in invatamant dar nu au prins catedra.
Aici, cu siguranta, va interveni nemultumirea parintilor, cu privire la modul in care o parte a copiilor din clasa vor continua sa studieze cu actuala invatatoare, de exemplu, iar cealalta jumatate de clasa va face ore cu o persoana noua, cu un sistem de predare diferit, cu o calificare posibil inferioara.
Daca va fi zona rosie, atunci toti elevii vor face scoala online.
Inspectorul scolar general spune ca decizia de a incepe anul scolar in 14 septembrie vine pe fondul presiunilor din partea parintilor, care au insistat sa se intample acest lucru. In aceste conditii, parintii trebuie sa accepte, la randul lor, rigorile impuse, dar si regulile dupa care se va desfasura actul educational.
Adaptarea unitatilor de invatamant pentru scoala online e tot responsabilitatea directorilor
Conform celor spuse de conducderea Inspectoratului Scolar, fiecare director va trebui sa se ocupe de dotarea unitatilor de invatmant cu cele necesare pentru desfsurarea cursurilor online, de la cablaje prin salile de clasa pana la dotare elevilor cu device-urile necesare.
Chiar daca institutia are in derulare un proiect in baza caruia elevii urmeza sa primeasca tablete, iar Mnisterul Educatiei a anuntat si el ca va oferi copiilor tablete cu acces la internet, conducerea invatamantului salajean spune ca, acolo unde va fi cazul, directorii trebuie sa apeleze la orice surse pentru a se asigura ca toti elevii scolii pot face scoala de acasa: sa ceara bani de la admnistratia locala, sa caute sponsorizari, sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a rezolva problema.
Legat de o evidenta clara a numarului de elevi din Salaj care nu au in acest moment telefoane, tablete, laptopuri sau acces la internet, mai marii invatamantului din judet spun ca au trimis la Ministerul Educatiei o statistica, mentionand ca in luna aprilie erau aproximattiv 600 de copii in aceasta situatie.
O evidenta clara vom avea in 14 septembrie, spun acestia, dupa intoarcerea la scoals, cand fiecare elev va fi intrebat daca are sau nu posibilitatea de a face scoala de acasa. Abia atunci vom sti, cu exactitate, situatia reala, spune Vasile Bulgarean.
“Scoala online e ineficienta„
“Din punctul meu de vedere, ca dascal, invatamantul online nu este eficient dar este o necesitate. Eu, persoanl, sunt adeptul invatamantului clasic^, spune Vasile Bulgarean, inspectorul scolar general.
Mai multe detalii pe marginea acestui subiect puteti citi in editia tiparita a ziarului Graiul Salajului de luni, 10 august.
De ce „cai de bataie”? Directorii sunt acolo la ei in scoala pentru a gestiona situatia din scoala lor, nu din alta, care are altfel de conditii. Multi dintre ei ziceau la inceput de epidemie ca „asa trebuie sa se faca”, ca asa este „ordinul”, asadar acum au ocazia sa aiba un management propriu, al propriei gandiri. Demult se asteapta descentralizarea invatamantului romanesc. S-ar putea sa vedem din septembrie niste primi pasi spre inceputul descentralizarii scolii in Romania.
De ce „cai de bataie”? Ii vreti „maimute” ca pana acum, sa faca doar ce li se spune? Directorii trebuie sa gestioneze intreaga activitate dintr-o scoala. Scolile nu au toate conditii similare, au specificul lor, de aceea directorii impreuna cu consiliile de administratie au oportunitatea de a organiza cat mai bine, potrivit conditiilor proprii, activitatea dintr-o scoala. S-ar putea ca aceasta pandemie sa duca spre primii pasi pentru descentralizarea scolii romanesti. Doamne ajuta!
Vai de noi cu copii cu tot….si desteptul de Iohanis s-a încurcat in cifre apoi de directorii scolilor ce sa mai zici, unii habar nu au cum au ajuns in pozitia respectiva . Noroc cu specialistii” actuali
Dacă înțeleg bine, liberalii se cacă-n drum și fug în tufe !
auzi mah nene..problema e ca pe online nu se pot sifona banii. scolilor numai asa maruntis.a inceput scoala…veselie.