Sute de milioane de lei urmează să ajungă în Sălaj, prin diferite programe, pentru investiții în infrastructură. 14 comune (Bocșa, Chieșd, Creaca, Crișeni, Gâlgău, Marca, Meseșenii de Jos, Năpradea, Românași, Rus, Șamșud, Șărmășag, Someș Odorhei și Vârșolț) și două orașe (Jibou și Șimleu Silvaniei) din județul Sălaj vor beneficia de alocări bugetare în valoare totală de aproximativ 180 milioane de lei, pentru dezvoltarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, prin Programul “Anghel Saligny”.

Ordinele de finanțare au fost semnate luni, 21 august, la Zalău, de către ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea.

Acesta a fost prezent în Sălaj împreună cu vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, și directorul general al Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu. Cei trei oficiali s-au întâlnit, la Zalău, cu primarii din județ, la inițiativa președintelui Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, iar tema principală au reprezentat-o proiectele finanțate în cadrul Programului Național de Investiții “Anghel Saligny” și cele derulate prin CNI.

În același cadru, au fost semnate patru contracte de proiectare și execuție pentru investiții implementate prin Compania Națională de Investiții în comunele Bobota, Hereclean, Românași și Valcău de Jos, și alte patru prin “Anghel Saligny”, în Agrij, Almașu, Cehu Silvaniei și Letca.

Sunt proiecte așteptate de comunitate de ani de zile, spune președintele Consiliului Județean Sălaj. “Mă refer aici la proiecte pe infrastructură de gaz, la infrastructură de canal şi apă, la drumuri şi la anumite obiective pe care colegii noştri primari le-au semnat, indiferent de coloratura politică, ceea ce înseamnă o dezvoltare integrată a judeţului Sălaj, aşa cum am promis în campania electorală, pentru că-mi aduc aminte cu nostalgie de acele clipe când le spuneam tuturor sălăjenilor că îmi doresc, în primul rând, să redevenim o comunitate, o comunitate puternică şi unită. Nu pot să devii decât prin dezvoltarea infrastructurii locale, ceea ce înseamnă investiţii în drumuri, investiţii în sistemul de sănătate, investiţii în educaţie, investiţii în relaxarea persoanelor dornice de aşa ceva”, a declarat Dinu Iancu-Sălăjanu.

“Prin Ministerul Dezvoltării s-au derulat până în prezent mai multe contracte, atât pe PNDL 1, cât şi pe PNDL 2. Judeţul Sălaj a beneficiat până în prezent de o alocare bugetară pe cele două programe de aproape 1.000.000.000 lei. De asemenea, au fost finanţate 238 de proiecte de investiţii. Avem o nouă provocare, Programul Naţional Anghel Saligny, unde judeţul Sălaj beneficiază de un buget de 1.266.000.000 lei. Sunt 122 de proiecte care pentru care s-a emis un ordin de ministru. (…) În fiecare săptămână, la Ministerul Dezvoltării semnăm contracte cu toţi beneficiarii, mă refer la primarii din toate judeţele ţării. De această dată am avut cinci contracte pe care le-am semnat la Zalău cu cinci UAT-uri. De asemenea, pentru 16 localităţi din cele 28 care au depus proiecte prin Programul Anghel Saligny pentru gaze naturale, astăzi le-am înmânat ordinul de ministru. Valoarea acestor contracte este de aproape 180 de milioane de lei”, a declarat ministrul Adrian Veștea.

Tot luni, 21 august, pe agenda ministrului s-a aflat și o deplasare la Șimleu Silvaniei, unde, prin CNI, urmează a fi reabilitat Spitalul Orășenesc, valoarea investiției fiind de circa 55 de milioane de lei. Adrian Veștea a ajuns și la Bălan, pentru a verifica stadiul lucrărilor la sala de sport din comună, un obiectiv realizat tot prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii.

Ministrul Dezvolării spune că a stat de vorbă cu primarii sălăjeni pentru a afla care sunt neajunsurile ce ţin de implementarea proiectelor și că instituția pe care o conduce va face tot ce se poate pentru a debloca și a sprijini implementarea acestora.

“Este o perioadă în care putem spune că România are o şansă istorică. Nu a existat niciodată, în tot parcursul ultimilor zeci de ani, o astfel de oportunitate de a avea atâta şanse de finanţare, atât prin programele naţionale. Vorbim de peste 65 de miliarde, prin Programul <Anghel Saligny>, vorbim de sume importante de bani care vin prin PNRR şi, de asemenea, avem programele operaţional regionale care şi ele, la rândul lor, au ghiduri de finanţare lansate şi creează oportunitatea UAT-urilor de a implementa proiecte. Deci, după cum v-am spus, suntem într-o situaţie fericită”, a adăugat Veștea.

“Așa mulți bani nu au mai fost!”

Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a vorbit, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o alături de ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea și vicepreședintele Camerei Deputaților, Lucian Bode, despre modul în care s-a făcut administrație în județ anii trecuți, cu trimitere la perioadele în care la conducerea Sălajului erau social-democrații.

Dinu Iancu-Sălăjanu spune că au ieșit la iveală o serie de nereguli care denotă amatorism din partea celor care aveau ca responsabilitate elaborarea unor proiecte de investiții serioase în județ.
“Nu vă ascund faptul că, după 3 ani de mandat, aproape 3 ani de mandat, am fost de multe ori surprins de amatorismul cu care a fost tratată administraţia publică judeţeană. Nu m-aţi auzit până acum să acuz, nu acuz nici acum, ci doar dau socoteală şi vă spun. Au fost proiecte făcute din birou, pentru că altfel nu-mi explic cum existau suprapuneri de proprietăţi între drumurile judeţene. Nu-mi explic cum nu se ştiau poziţionările conductelor de apă, de canalizare, care au fost făcute aşa cum au fost făcute în anumite comune. Şi, din păcate, acei primari au fost cei mai vocali în a critica proiectele de implementare a infrastructurii rutiere pe drumurile judeţene. Am trecut cu bine peste toate şi sunt convins că, la finalul anului 2023, toate drumurile judeţene aflate în construcţie pe exerciţiul financiar trecut vor fi finalizate cu succes, în beneficiul tuturor sălăjenilor, nu a clientelelor de partid şi nici cu o aplecare sau cu afinitate mai mare pentru o comunitate care are primar de o culoare sau de alta. Dezvoltăm integrat judeţul Sălaj”, a afirmat Dinu Iancu-Sălăjanu.

“Vreau doar să vă expun câteva aspecte, să vă spun că am trecut de la execuţii bugetare ale Consiliului Judeţean de 11 milioane, de 18 milioane în anii 2017-2018, la 131 de milioane şi la 180 de milioane în ultimul an. Anul acesta, cu siguranţă vor trece de 200 şi ceva de milioane. Deci se poate, dragi cetăţeni ai judeţului Sălaj, important este să urmărim interesul cetăţeanului, să fim conducătorii pe care îi aşteaptă toată lumea, adică să muncim alături de colegii noştri din instituţiile pe care le conducem şi să credem în tot ceea ce facem şi, astfel, vom realiza tot ceea ce ne-am propus şi este posibil. Vreau să-i mulţumesc şi domnului Bode pentru sprijinul pe care l-a acordat Consiliului Judeţean Sălaj şi tuturor primăriilor din judeţul Sălaj, indiferent de coloratura politică a primarilor, pentru că, aşa cum vorbea şi domnul ministru Adrian Veștea, atâţia bani n-au fost niciodată, important este să găsim soluţii pentru a realiza proiectele eligibile”, a adăugat președintele Consiliului Județean Sălaj.