Pe parcursul anului trecut, firmele de salubritate care colectează deșeurile au raportat aproape 50 de mii de tone de deșeuri. Datele au fost furnizate de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecodes în cadrul ședinței ordinare a Comisiei de Dialog Social, organizată de Instituţia Prefectului Sălaj.

Din totalul deșeurilor colectate, mai puțin de 5.000 de tone au fost deșeuri reciclabile, iar la deponia de la Dobrin celula în care este stocată fracția umedă are deja un grad de umplere de 55 la sută din capacitate.

Potrivit datelor publicate de Instituția Prefectului Sălaj, SMID Sălaj are în componenţă un centru de management integrat al deşeurilor (CMID) la Dobrin cu o suprafaţă totală de 195.577 metri pătrați şi o capacitate de circa 1.100.000 metri cubi. Stația de la Dobrin cuprinde un depozit ecologic, o staţie de sortare, o staţie de tratare mecano-biologică și o staţie de epurare. Tot în cadrul SMID există și trei staţii de transfer. Una este la Crasna, care are o suprafaţă de 6.966 metri pătrați şi capacitate de 13.900 de tone/an; o altă stație este la Sînmihaiu Almaşului, cu o suprafaţă de 6.024 metri pătrați și capacitate de 2.600 de tone/an; a treia stație de sortare este cea de la Surduc, cu o suprafaţă de 5.990 metri pătrați și o capacitate de 3.400 tone/an.

Potrivit datelor Brantner, unul dintre cei mai importanți operatori de salubritate la nivel de județ, cele mai multe deșeuri au fost colectate de pe raza municipiului Zalău, aproape 15.500 de tone, ceea ce reprezintă 33 la sută din cantitatea totală de deșeuri colectate la nivel de județ, în timp ce de la Jibou s-au colectat 2.340 de tone, iar de la Cehu Silvaniei, 1.464 de tone.

Directorul Brantner, Andrei Frățilă, a precizat, pentru Graiul Sălajului, că aceste cantități de deșeuri colectate sunt proporționale cu numărul locuitorilor.

Spunem și noi că este firesc să fie cantități mai mari de deșeuri colectate în localitățile populate, iar o comparație în acest sens sunt comunele Hereclean și Coșeiu. Din datele pe care le-am solicitat operatorului Brantner, reiese că la Hereclean s-au colectat 578 de tone în anul 2022, în timp ce la Coșeiu, o comună mai puțin populată, 130 de tone de deșeuri.

La Treznea, deși sunt doar două sate componente, s-au colectat 153 de tone de deșeuri pe parcursul anului trecut.

Și mai adăugăm că, în ciuda cantităților de deșeuri colectate de operatori prin punctele de salubrizare sau direct de la casele sălăjenilor, încă se aruncă deșeuri prin păduri, prin șanțuri, prin văi.

Inclusiv acțiunea Let-s Do it din toamna acestui an a arătat, încă o dată, că Meseșul, o zonă frecvent ecologizată de voluntari, este agresat în permanență de nesimțirea și lipsa bunului simț al celor care-și aruncă deșeurile acolo.

La nivel de județ, colectează deșeuri doi operatori. Unul este asocierea SC Brantner Environment SRL – SC Brantner Servicii Ecologice (Operatorul CT1), care adună deşeurile de la Zalău, Cehu Silvaniei, Jibou, Agrij, Benesat, Buciumi, Coşeiu, Creaca, Crişeni, Dobrin, Hereclean, Mirşid, Năpradea, Românaşi, Sălăţig, Someş Odorhei şi Treznea.

Deşeurile colectate sunt transportate direct la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Dobrin, pentru sortare, tratare, valorificare şi depozitare.

Cel de-al doilea operator este asocierea SC Instal Ros SRL – SC Cleanman SRL (Operatorul CT2) care transportă deşeurile la cele trei staţii de transfer – Crasna, Sînmihaiu Almașului și Surduc – de unde ajung la Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) Dobrin, pentru sortare, tratare, valorificare şi depozitare. La staţia Crasna ajung deșeurile din Şimleu Silvaniei, Bănişor, Bobota, Bocşa, Boghiş, Camăr, Carastelec, Chieşd, Cizer, Crasna, Halmăşd, Horoatu Crasnei, Ip, Marca, Măerişte, Meseşenii de Jos, Nuşfalău, Pericei, Plopiş, Sâg, Şamşud, Sărmăşag, Valcău de Jos şi Vârşolţ. La staţia Surduc sunt sortate deșeuri din Băbeni, Cristolţ, Gîlgău, Gîrbou, Ileanda, Letca, Lozna, Poiana Blenchii, Rus, Poiana Blenchii, Surduc, Şimişna şi Zalha.

La staţia Sânmihaiu Almaşului, sunt transportate deșeuri din Almaşu, Bălan, Cuzăplac, Dragu, Fildu de Jos, Hida, Sânmihaiu Almaşului şi Zimbor.