O serie de noutăți vor fi puse în aplicare în învățământul din România, începând chiar de anul viitor. Se reintroduce examenul de admitere la liceu, se schimbă modul de acordare a notelor, apare portofoliul elevului și se va pune un accent mai mare pe partea vocațională și profesională a sistemului de educație.

Despre aceste modificări au vorbit, vineri, la Zalău, în cadrul unei conferințe de presă, inspectorul școlar general, Vasile Bulgărean, directorul Casei Corpului Didactic, Gheorghe Bancea, și inspectorul școlar Cosmin Porcar. Dacă legea, pusă acum în dezbatere pubică, va trece prin Parlament, atunci se intenționează punerea ei în practică din 2023, treptat, cu termen de finalizare în 2027.

La liceu se intră cu examen, nu cu repartizare computerizată

Probabil una dintre cele mai importante modificări o reprezintă reintroducerea examenului de admitere la liceu. Astfel, elevii nu vor mai fi repartizați doar în funcție de notele de la Evaluarea Națională, ci vor da examen pentru a ajunge la liceul dorit.

Inspectorul școlar general Vasile Bulgărean, fost director la CNS Zalău, consideră că o astfel de măsură este benefică, deoarece dă posibilitatea unității de învățământ să își selecteze viitorii elevi.

“Tot timpul am pledat pentru examen de admitere la liceu. Acum, Ministerul Educației propune ca până la 90 la sută din locuri să se ocupe prin concurs, iar diferența de 10 la sută să rămână pentru repartiția computerizată. Mi se pare o idee foarte bună, pentru că fiecare școală trebuie să își facă selecția”, spune inspectorul școlar general, cu mențiunea că subiectele ar trebui să fie elaborate chiar de unitatea de învățământ, nu de o structură a ministerului.

Probă de cultură generală la Bacalaureat

Odată cu aplicarea noilor prevederi, elevii nu vor mai susține examenul de Bacalaureat doar din anumite materii, în funcție de profilul urmat. Va exista o probă care le va evalua cunoștințele acumulate în perioada liceului la aproape toate materiile studiate. Un test de cultură generală.

“Legat de examenul de Bacalaureat, apare o probă de cultură generală, pentru a nu se mai pune baza doar pe matematică și limba română. Prima probă va fi un fel de mozaic și va presupune verificarea cunoștințelor din română, matematică, informatică, biologie, chimie, istorie, geografie, iar apoi se va pune accentul pe competențele într-o limbă străină”, a explicat Vasile Bulgărean.

Portofoliul elevului, un element important pentru a ghida copilul în viitoarea carieră

Tot ca o noutate, se introduce portofoliul elevului. Acest dosar va însoți copilul de la clasa zero până la finalul ciclului gimnazial, va cuprinde catalogul electronic, cu toate notele și calificativele elevului, diplomele obținute de acesta, dar, mai important, pe baza sa, consilierul școlar, împreună cu dirigintele, vor face o recomandare copilului și părinților, la finalul clasei a VIII-a, cu privire la liceul spre care ar fi oportun să se orienteze, funcție de înclinațiile sale. Recomandarea cu privire la cariera spre care să se orienteze copilul are doar valoare de îndrumare, nefiind, în niciun fel, obligatorie.

În același context, noile legi ale educației pun un accent mai mare pe învățământul profesional și vocațional, nu doar pe cel teoretic, așa cum se întâmplă în prezent.

În baza noilor prevederi, un elev care urmează o școală profesională va putea trece la liceu, din clasa a XI-a, pentru a da bacalaureatul și, eventual, a se îndrepta spre o facultate.

Vom avea profesori stagiari

Se introduce noțiunea de profesor stagiar. Un an de zile, el va fi coordonat de un mentor, după care va susține un examen.

“Va avea statut de angajat pe perioadă determinată, dar nu va avea salariu întreg, iar în acest timp tânărul absolvent de facultate care dorește să intre în sistem va trebui să învețe, să facă practică”, a explicat Gheorghe Bancea, directorul Casei Corpului Didactic.

În opinia sa, introducerea acestui mentorat va contribui la o mai bună selecție a celor care ajung la catedră, iar cei care aleg să fie dascăli “doar de dragul de a avea o meserie” vor fi descurajați.