DIICOT ii vrea in arest pe judecătorul Patriţiu Dărăban, pe directorul de şcoală Ioan Abrudan, pe afaceristul Galiş şi pe fiica lui, dar şi doi poliţişti de la IPJ Sălaj

imagine-articol0_49316

 

 

 

Curtea de Apel Cluj a respins ieri cererea procurorilor de arestare a celor opt implicaţi în scandalul care a zguduit Sălajul, dar DIICOT spune că va contesta azi decizia


Sălajul este “în picioare” după ce procurorii DIICOT au făcut vineri dimineaţă percheziţii în Zalău, iar spre seară au reţinut opt persoane – toate nume cunoscute – şi a cerut arestarea lor preventivă. 

Este vorba de Ioan Galiş şi Ioan Huluban, patronii firmelor Eurocard 2000 şi Eurocard 2007, vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, Patriţiu Dărăban, directorul Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu din Zalău, conislier judeţean şi fost inspector şcolar general, Ioan Abrudan, poliţiştii de la IPJ Sălaj Gheorghe Zaha şi Marius Farcaş, Malvina Ioana Galiş (fiica lui Ioan Galiş) şi Dumitru Ioan Bode, inspctor vamal (fratele deputatului de Sălaj Lucian Bode).
Acuzaţiile sunt dintre cele mai grave. De constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă, fals intelectual.
Curtea de Apel Cluj a hotărât însă ieri după amiază (duminică, 28 februarie) ca din lotul celor opt retinuţi vineri de procurorii DIICOT Sălaj cu propunere de arestare preventivă niciunul să nu stea după gratii.
Magistraţii din Cluj au decis ca doar afacerişii Huluban Ioan şi Galiş Ioan, precum şi vicepreşedintele Tribunalului Sălaj, Dărăban Patriţiu, să fie plasaţi preventiv sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile..
Curtea de Apel Cluj a respins cererile DIICOT Sălaj de arestare preventivă pentru Galiş Ioana Malvina, Bode Dumitru Ioan, Abrudan Ioan, Zaha Gheorghe şi Fărcaş Marius.
Procurorii DIICOT Sălaj pot contesta decizia Curţii în 48 de ore de la pronunţare. Ceea ce vor şi face azi, după cum a declarat aseară Dan Liviu Bubuiug, procurorul şef al DIICOT – Biroul Teritorial Sălaj.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, Huluban, Galiş şi Dărăban trebuie, printre altele, să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecata ori de câte ori sunt chemaţi; să se prezinte la Poliţia Zalău conform programului de supraveghere întocmit de căte organul de politţie sau ori de câte ori este chemat; să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea judecătorului de drepturi şi libertăti; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. Curtea de Apel atrage atenţia inculpaţilor că, în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Trei afaceri murdare legate de numele afaceristului Ioan Galiş
După informaţiile de vineri dimineaţă despre percheziţii, când încă pentru public nu era clar ce caută procurorii, spre seară s-a aflat că este vorba de nereguli în procedura de insolvenţă a firmelor deţinute de Galiş şi Huluban, de fraudă în legătură cu examenul de bacalaureat din 2012 în favoarea fiicei lui Galiş şi de favorizarea afaceristului Ioan Galiş în cazul unui incident rutier.
Abia în noaptea de sâmbăta spre duminică (27 spre 28 februarie), pe site-ul Curţii de Apel Cluj au apărut numele celor opt reţinuţi de procurori şi vizaţi de propunerea de arestare preventivă.
După publicare numelor a început să devină mai clar ce căutau toate cele opt persoane reţinute în acelaşi timp de DIICOT, care comunicase că este vorba de o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă, fals intelectual.

Patriţiu Dărăban judeca insolvenţa firmelor lui Galiş şi Huluban
Informaţiile puse cap la cap arată că este vorba de nereguli grave legate de procedura de insolvenţa a firmelor Eurocard 2000 şi Eurocard 2007, ale afaceriştilor sălăjeni Ioan Galiş şi Ioan Huluban, acuzaţi din 2014 de evaziune fiscală.
Afaceristul Ioan Galis, patron al firmei Eurocard 2000, situată la ieşirea din Zalău sprea Hereclean, a fost primul reţinut de procurori vineri după amiază.
Galiş este de mult în vizorul procurorilor DIICOT, care l-au mai reţinut şi în 2014, alături de cumnatul său Ioan Huluban, patron al firmei Eurocard 2007.
Galiş şi Huluban făceau parte din grupul de nouă oameni de afaceri acuzaţi atunci de evaziune fiscală. Galiş a fost suspectat şi de delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, constituirea de grup infracţional organizat. În 2014, cei nouă evazionişti, respectiv Nicoară Pavel, stop_coloana Chira Sebastian Dacian, Dejeu Gheorghe Dorel, Galiş Ioan, Huluban Ioan, Boita Emil, Boer Vasile Valer, Biriş Gavril şi Baidoc Marinel au fost acuzaţi că au prejudiciat statul cu 5 milioane de euro.
Numele vicepreşedintelui Tribunalului Sălaj, Patriţiu Dărăban, apare în contextul în care surse judiciare citate de evz.ro spun că procurorii DIICOT au suspiciuni că judecătorul ar fi aprobat mai multe proceduri judiciare în cazul insolvenţei celor două societăţi comerciale Eurocard 2000 si Eurocard 2007.
Judecătorul Dărăban a fost desemnat de sistemul aleator de repartizare a dosarelor să judece dosarul de insolvenţă al firmei Euro Card 2000 SRL. În acest dosar, aflat pe rolul Tribunalului Sălaj, la ultimele termene de judecată s-a discutat şi aprobat mai multe proceduri de vânzare a bunurilor celor două firme controlate de Ioan Galiş şi Ioan Huluban.
Despre Dărăban, evz.ro mai scrie că urmează să se pensioneze la data de 1 martie 2016, fiindu-i aprobată cererea de pensionare depusă la Consiliul Superior al Magistraturii.
Patriţiu Dărăban este vicepreşedintele Tribunalului Sălaj. Şi-a dorit de două ori să ajungă preşedintele Tribunalului Sălaj, în 2009 şi 2012.
În 2009, Patriţiu Dărăban s-a retras însă din concurs, neprezentându-se la probele de la examen.
În 2012, Dărăban a concurat împotriva Monicăi Kende, cea din urmă fiind însă aleasă preşedinte al Tribunalului Sălaj. Postul rămăsese vacant după ce Petronela Năsăudean a fost eliberată din funcţie pentru că încă din 2008 exista o decizie de pensionare a sa.

Abrudan – suspect de fraudarea BAC-ului în favoarea fiicei lui Galiş
Acum consilier judeţean şi director al şcolii Mihai Eminescu, Ioan Abrudan, fost inspector şcolar general al ISJ Sălaj, a fost schimbat din funcţie pe 26 iunie 2012. I-a urmat la conducerea Inspectoratului şcolar Gheorghe Bancea, fost director al Şcolii Gimnaziale “Corneliu Coposu”. În 2014, Bancea a fost şi el schimbat din funcţie cu Maria Pop.
După demitere, Ioan Abrudan a fost numit director al Şcolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”. Înainte însă de a fi demis, Abrudan s-a ocupat de organizarea examenului de bacalaureat, sesiunea de vară 2012. În sesiunea din vară 2012 a susţinut examenul de bacalaureat şi Ioana Malvina Galiş, fica omului de afaceri Ioan Galiş.
Suspiciunile procurorilor sunt că omul de afaceri Ioan Galiş a intervenit atunci pe lângă Ioan Abrudan pentru a rezolva cumva nota ficei sale. Abrudan a fost cel care a aranjat modul în care Ioana Galiş, elevă la Colegiul Naţional Silvania, să reuşească să obţină nota pe care şi-o doreşte, conform relatării făcute de voceatransilvaniei.ro, care citează procurorii. Ioana nu trebuia să facă altceva decât un semn pe lucrarea sa, astfel încât comisia de examinare să recunoască lucrarea.
Ioana Malvina Galiş a promovat bacalaureatul cu nota 9,21 după ce a obţinut nota 9,1 la limba şi literatura română, 9 la matematică şi 9,55 la biologie, conform portalului edu.ro.
După examenul de bacalaureat, Galiş Ioan i-a invitat la o masă pe proprietatea sa de la Bănişor pe toţi profesorii din comisia de evaluare a examenului de bacalaureat.
La examenul de bacalaureat din 2012 susţinut în Sălaj, sesiunea din vară, au fost doar două note de 10.
Din cauză că au existat astfel de suspiciuni de fraudare a bacalaureatului, din 2015, lucrările elevilor din Sălaj se corectează în alte judeţe. Anul trecut, lucrările au fost corectate de către o comisie din judeţul Bistriţa – Năsăud.

Poliţiştii Zaha şi Fărcaş de la IPJ Sălaj au măsluit un incident
rutier pentru Ioan Galiş cu un proces verbal fals

Cei doi poliţişti angajaţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj reţinuţi de procurori sunt acuzaţi că au falsificat circumstanţele unui incident rutier şi l-au iertat pe omul de afaceri Ioan Galiş după ce acesta a fost prins că a condus cu 114 kilometri pe oră pe bulevardul Mihai Viteazu.
Asta în condiţiile în care în istoricul de şofer al lui Galiş se află un accident soldat cu moartea unei persoane, produs recent din cauza vitezei cu care conducea omul de afaceri
În momentul în care a fost prins de poliţişti conducând cu viteză, Galiş a convenit cu aceştia ca procesul verbal de constatare a contravenţiei să fie întocmit pe numele fiicei lui, pentru a nu rămâne fără permisul de conducere, relatează voceatransilvaniei.ro, şi se descâlceşte altfel vina poliţiştilor şi a Ioanei Galiş.