Suntem într-o campanie de prezentare a tinerilor artiști sălăjeni, extrem de talentați, care învață de la profesori și artiști locali consacrați, pentru a duce mai departe tradițiile folclorului local. Cei pe care îi prezentăm săptămânal, sau parte dintre ei, se vor regăsi cu siguranță, peste câțiva ani, pe marile scene ale muzicii populare românești. Este generația de folcloriști care vine din urmă, înarmați cu mult talent și pasiune.

Diana Maria Sârbu are 14 ani, dar trăiește cu muzica populară în suflet de când era foarte mică. Bunicii au avut un cuvât de spus în parcursul ei muzical, având norocul să se nască într-o familie iubitoare și păstrătoare de tradiții. “Pentru mine muzica nu e o pasiune, e ceva ce face parte din mine, fără de care viața mea nu ar avea nici un rost. Am prins drag de muzica po-pulară de mică, am crescut în prezența folclorului.Toata familia mea este iubitoare de folclor. Talentul îl moștenesc de la bunici. Bunicul meu a cântat la vioară, iar bunica și mama mea au, ambele, voci superbe. Și tatăl meu știe să cânte la taragot, îndrăgind și el de mic, la fel ca mama mea, muzica populară”, spune Diana.
Este elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă “Ioan Sima” din Zalău. Studiază canto la clasa profesoarei Rodica Pop Seling, o solistă și o profesoară apreciată de elevi și de public.
Diana este solistă de muzică populară și reprezintă zonele folclorice în care a copilărit. “Mama e din Poienița, de pe Someș, iar bunicii din partea tatei sunt din Sighetul Silvaniei. Deci, eu reprezint două zone folclorice, Someșul și Codrul. Ambele îmi sunt foarte dragi, deoarece fiecare dintre ele are ceva special, începând de la repertoriu până la portul popular. stop_coloana Bunica din Poienița mi-a dat un costum de pe Someș, cusut de străbunica mea. Are peste 100 de ani vechime. Bunica din Sighetul Silvaniei mi-a terminat de cusut un costum acum, recent. E făcut manual, cusut precum coseau bătrânii demult”, ne povestește tânăra.
Diana a pășit în lumea muzicală cu piesa “Mă cunosc că-s sălăjeană”. A deputat într-un concurs de talente de la școală, obținând locul 2. Acum are un repertoriu foarte bogat și pregătește înregistrarea a două piese proprii.
Ei bine, zălăuanca nu este doar talentată la muzică; este și handabalistă și… foarte frumoasă. A câștigat concursul de Miss Boboc al liceului și a făcut handbal timp de patru ani. Acum este hotărâtă să o lase mai încet cu sportul și să se ocupe serios de muzică. “Eu îmi doresc din tot sufletul să fac tinerii să aprecieze folclorul, deoarece face parte din noi, e ceea ce ne reprezintă din cele mai vechi timpuri. Vreau să duc tradiția mai departe, cu mândrie în suflet că sunt sălăjeancă”, spune solista.