Politia cerceteaza cazurile de corupere a alegatorilor, falsificarea documentelor si falsificarea evidentelor electorale


Inspectoratul de Politie Judetean Salaj a deschis trei dosare penale pentru a investiga posibilele fraude electorale de la alegerile locale din 5 iunie din Dragu si Babeni.
IPJ Salaj spune ca unul din dosare este înregistrat la Politia Oraseneasca Jibou si este solutionat alaturi de Parchetul de pe lânga Judecatoria Jibou, iar celelalte doua tin direct de IPJ Salaj.
Politia spune ca la ora actuala se continua cercetarile pentru comiterea infractiuniilor de corupere a alegatorilor, falsificarea documentelor si falsificarea evidentelor electorale, conform Mariei Cristea, purtatorul de cuvânt al IPJ Salaj.
Lazar Angela (PNL) a câstigat alegerile la Dragu cu 415 voturi (47,64 la suta), în timp ce Aurora Boca (UNPR) a strâns 382 voturi (43,85 la suta). La Consiliul Local Dragu câstigator a fost partidul Aurorei Boca (UNPR), care a strâns 336 de voturi (41,12 la suta), urmat de PNL cu 327 voturi (40,02 la suta) si PSD cu 81 de voturi (9,91 la suta).
Aurora Boca explica cum au fost adusi în Dragu votanti din Timisoara si Arad
Aurora Boca, fostul primar interimar al comunei Dragu si candidat al UNPR Salaj la functia de primar al comunei Dragu, a pierdut alegerile la câteva voturi diferenta fata de contracandidata sa, Angela Lazar (PNL), sotia fostului primar (Claudiu Lazar), destituit din functie de prefect, condamnat cu suspendare pentru conflict de interese.
Aurora Boca a facut publice mai multe date pentru care a depus plângeri la Biroul Electoral Central si la Politia din Salaj. Spune ca are numerosi martori, inclusiv oameni din primarie, care au depus marturie fata de cele pe care le reclama.
“Pe lista suplimentara au votat cetateni care, fara nici o legatura cu comunitatea, au fost mituiti sa îsi stabileasca resedinta fie la domiciliul unor candidati, fie la rude ale acestora, ca de exemplu: socrii unor candidati, prieteni ai candidatilor din Hida si Zalau, parinti ai concubinilor care traiesc cu etnicii romi. Etnici romi care traiesc de ani de zile în alte localitati din tara au fost chemati la urne cu indicatii sa voteze un anume candidat. În 5 iunie 2016, etnicii romi plecati în transhumanta estivala în zona Arad si Timisoara au venit sa voteze, ulterior solicitând contravaloarea combustibilului si mita promisa”, spune Aurora Boca.

Lânga sectia de vot din Dragu se consuma alcool, desi era interzis
Aurora Boca a spus în plângerile sale adresate politiei si Biroului Electoral Central ca în ziua votarii, desi era interzis sa se comercializeze bauturi alcoolice, la câtiva metri de sectia de vot din Dragu era deschis un bufet, unde votantii contracandidatiilor erau serviti pe gratis.
“La sectia de votare din Dragu, un candidat a solicitat presedintelui sa se asigure si sa dispuna, pe perioada scrutinului, închiderea magazinelor care desfac bauturi alcoolice situate în perimetrul de 500 de metri de sectia de votare. În calitate de primar interirnar, am solicitat în doua interventii sa se închida magazinul, întrucât nu are aviz de functionare de la Primarie. Nu pot preciza cum se numeste localul, stiu doar ca localnici îi spun La ADELA. Am constatat ulterior ca magazinul era zona de influenta a celor implicati în turismul electoral. De altfel, administratorul magazinului este prieten de familie cu un candidat la functia de primar, acesta fiind încurajat de sotul candidatei (n.r. – fostul primar condamnat cu suspendare) sa sfideze solicitarea Primariei Dragu de închidere a magazinului. De altfel, dupa ora 20.00, strada cu magazinul era plina de masini si de romi care sarbatoreau victoria candidatei cu doze de suc si bere în mâna. Înca dupa ora 16.00 s-au încins gratarele si electorii unui candidat au fost chemati la festinul victoriei la Iocuintele candidatilor PNL, pentru sarbatoare chiar sacrificandu-se un porc”, spune Aurora Boca în plângerea înaintata autoritatilor.

Angajat al Primariei Dragu amenintat cu bataia
“Un angajat al primarie a fost amenintat de acolitii romi ai familiei
candidatei PNL ca luni, dupa victoria lor, va primi ceea ce a primit si portarul stop_coloana de la echipa din Buciumi la meciul de fotbal de vineri (n.r. – la partida dintre Dragu si Buciumi, portarul echipei din Buciumi a fost batut serios de un grup de suporteri ai echipei din Dragu). Târziu, în noaptea de duminica spre luni, la domiciliul acestuia (n.r. – a functionarului din Primaria Dragu), familia a fost terorizata de huiduieli si amenintari venite din partea unui grup de romi, la care nu a raspuns, preferând sa îsi protejeze integritatea fizica a lui si a membrilor familiei”, spune Aurora Boca, sustinând ca persoana în cauza a si lipsit de frica de la serviciu în urmatoarea zi si ca apoi a depus o plângere la Postul de Politie Dragu.
Apel la 112 pentru reclamarea turismului electoral din Drgau
“În primele ore ale zilei scrutinului a fost apelat numarul de urgenta 112 pentru a se reclama transportul unor persoane dintr-un catun în masina candidatei PNL. Reactia oamenilor legii a fost ca e posibila aceasta actiune daca cei din masina sunt rude cu candidatul PNL”, mai spune Aurora Boca.

Prezenta incredibila la vot
Biroul Electoral Central a respins pe 13 iunie cererile UNPR si PSD de a anula rezultatele alegerilor de la Dragu si Babeni, unde cele doua partide pretind ca sunt suspiciuni de frauda electorala. În ambele cazuri, BEC spune ca nu sunt dovezi clare ca s-ar fi produs frauda electorala. Fostul primar interimar de la Dragu, Ioana Aurora Boca (UNPR), a cerut Biroului Electoral Central anularea alegerilor de la Dragu pe motiv ca pe lista electorala suplimentara au votat cetateni care, fara nicio legatura cu comunitatea, au fost mituiti sa îsi stabileasca resedinta fie la domiciliul unor candidati, fie la rude ale acestora.
Reamintim ca în comuna Dragu a fost cel mai straniu fenomen electoral din Salaj. La Voivodeni, la ora 19.30, în ziua votului, prezenta la vot era de 105 la suta. Au votat 144 din 240 de alegatori câti sunt pe lista permanenta, plus109 persoane pe liste suplimentare. La Ugrutiu, prezenta la vot la ora 19.30 era de 186,9 la suta. Au votat 6 persoane din 23 câte sunt pe lista permanenta, plus 37 de persoane pe liste suplimentare. La Dragu, prezenta la ora 19.30 era de 94,7 la suta, la urne fiind prezenti 347 de alegatori din cei 510 de pe lista permanenta, plus 121 de alegatori pe liste suplimentare.

Prefectura Salaj a anuntat politia, având suspiciuni de fraudare a alegerilor de la Dragu
Prefectul Salajului, Marin Nitu, ne-a spus ca o sesizare catre politie privind suspiciuni de frauda a mers chiar de la Prefectura Salaj. Tot de la prefect am aflat si ca înca din seara alegerilor se stia ca la Babeni si Dragu sunt probleme, si chiar a fost alertat si Biroul Electoral Central, care a validat rezultatele de la Dragu si Babeni.
“Cazul Dragu a pornit si de la Prefectura. Nu stiu cine a mai sesizat organele de cercetare, dar Prefectura Salaj a sesizat politia privind problemele de la Dragu, unde a fost o prezenta mare la urne, chiar peste limita. Acum nu pot eu sa spun ca doamna de la UNPR sau cea de la PNL a fost cea care a gresit. Eu am cerut ca prefect sa se verifice modul în care s-a votat la Dragu, indiferent daca problemele tin de PNL sau UNPR. A fost o prezenta mare la vot, care a pus unele semne de întrebare. Lucrurile se vor clarifica însa. Despre Babeni pot sa va spun ca în noaptea de 5 spre 6 iunie am numarat din nou voturile de la Babeni la Biroul Electoral Judetean de la Prefectura împreuna cu fiecare membru din birou. Acolo, cei de la PSD au unele dubii. Este o ancheta, eu nu pot da multe detalii, însa ce pot sa spun este ca chiar daca lipsesc doua voturi, nu se poate vorbi de faptul ca acele voturi pot influenta rezultatul votului. Poate au fost pentru PNL, poate pentru PSD, sau poate erau nule. Nu se stie. Cert e ca au disparut. E o ancheta în curs si vom vedea cu totii la final daca sunt vinovati si daca au fost probleme”, ne-a spus pe 26 iulie prefectul Marin Nitu.