Loteria bonurilor fiscale va fi desființată, a decis vineri, 17 iunie, Guvernul României. Aceasta a fost suspendată, acum doi ani, la intrarea în starea de urgență din cauza pandemiei și ar fi urmat să fie reluată luna aceasta.
Guvernul a decis, vineri, abrogarea dispozițiilor privind organizarea Loteriei bonurilor fiscale cuprinse în Ordonanța Guvernului nr.10/2015, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.
”Măsura este justificată deoarece în prezent operatorii economici din România sunt dotați cu aparate de marcat electronice fiscale moderne, în majoritate, conectate la sistemul informatic al ANAF și transmit zilnic informații privind încasările realizate de comercianți”, a comunicat Guvernul.
Potrivit proiectului de ordonanță OG nr. 10/2015, Loteria bonurilor fiscale a fost elaborată și adoptată ca măsură de diminuare a evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea și responsabilizarea cetățenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianți din vânzarea bunurilor și prestarea serviciilor direct către populație.
Loteria bonurilor fiscale a reprezentat parte a unui pachet legislativ adoptat în cursul anului 2014, care includea și introducerea aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic capabile să transmită date online către ANAF. Din aceste motive, Loteria bonurilor fiscale a fost considerată o măsură cu aplicabilitate limitată în timp, corelată în principal cu procesul de implementare a noilor aparate de marcat.
Premii de 450 de mii de lei suspendate la plată
Loteria bonurilor fiscale s-a organizat lunar, în prima duminică după data de 15, pentru luna anterioară. A constat în extragerea aleatorie de numere, în vederea acordării de premii în bani, persoanelor fizice rezidente si nerezidente în România, deținătoare de bonuri fiscale care atestă cumpărarea de bunuri sau servicii pe teritoriul României. Programul s-a derulat pe parcursul a circa 5 ani și a presupus plata de premii în valoare de circa 60 de milioane de lei.
În perioada în care au fost organizate extrageri ale Loteriei bonurilor fiscale, au fost identificate situații în care premiile achitate în contul beneficiarilor au fost returnate Ministerului Finanțelor, reinițierea plății putând fi realizată numai după obținerea datelor corecte; plata unor premii a fost suspendată ca urmare a verificării autenticității și realității bonurilor fiscale depuse pentru revendicarea premiilor și a sesizării organelor de cercetare competente.
Toate premiile suspendate din motivele enumărate vor fi plătite din bugetul anului în care se face plata, pe măsura clarificării situației. Dacă momentul la care se vor face plățile pentru premiile suspendate nu se cunoaște, valoarea acestora este cunoscută: aproximativ 450 de mii de lei.
Pârghii adaptate evoluției fraudei fiscale
Așa cum se arată în proiectul OUG al Executivului, starea de alertă nu a mai fost prelungită, fapt care implică reluarea extragerilor la Loteria bonurilor fiscale începând cu luna iunie. Însă, ”întrucât formele de fraudă fiscală, inclusiv metodele de evaziune fiscală, evoluează permanent, este necesar ca pârghiile pentru combaterea acestora să fie adaptate și îmbunătățite constant. La această dată, procesul de implementare a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu jurnal electronic este, în cea mai mare parte, finalizat. Astfel, sunt conectate și transmit date fiscale către ANAF 593.397 case de marcat, dintr-un total de 688.389 aparate instalate la comercianți”, se arată în document.
Totuși, bani pentru Loteria bonurilor au fost alocați și pentru anul în curs. ”Pentru anul 2022 au fost aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2022, nr. 317/2021, în bugetul Ministerului Finanțelor pentru acţiuni generale, credite bugetare și de angajament în cuantum de 10.450.000 lei, pentru organizarea a 10 extrageri aferente Loteriei bonurilor fiscale, precum și pentru plata premiilor suspendate, sumă evidențiată la capitolul 80.01 Acţiuni generale economice, comerciale și de muncă, subcapitolul 01 <Acţiuni generale economice si comerciale>, paragraful 30 <Alte cheltuieli pentru acţiuni generale economice și comerciale>, titlul 55 <Alte transferuri>, articolul 01 <Transferuri interne>, alineatul 61 <Fond de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale>. La stabilirea fondului anual de premiere aferent Loteriei bonurilor fiscale a fost avută în vedere organizarea, în general, a 12 extrageri lunare și 2 extrageri ocazionale, pentru fiecare extragere luându-se în considerare un fond de premiere de 1.000.000 lei”, potrivit documentului citat.
Banii vor fi direcțioanți spre alte tipuri de cheltuieli.