Primele ninsori cazute duminica si luni i-au gasit „de garda” pe reprezentantii autoritatilor publice locale care sunt pregatiti sa intervina pentru deszapezire. Primariile au cautat cea mai ieftina varianta pentru a curata zapada, iar cei cu care am luat ieri legatura pe tema deszapezirii ne-au asigurat ca realizarea acestor servicii in regie proprie este cea mai convenabila varianta.
57 de kilometri de drum deszapezit de utilajele Primariei Agrij
De trei ani incoace, la Agrij, deszapezirea se face cu utilajele primariei, care are in dotare tractor cu lama, salarita, buldoexcavator, tractor cu remorca din care se arunca antiderapantul manual. Pamfil Berar, primarul comunei spunea ca atunci cand ninge, la ora patru dimineata este in picioare pentru a coordona utilajele. In total in comuna sunt de deszapezit 44,5 kilometri de drum judetean si 12,5 ki-lometri de drumuri comunale. Pe utilaje lucreaza patru angajati ai primariei, iar alte doua persoane pentru imprastiatul antiderapantului sunt beneficiari ai ajutorului social. Primarul Berar este sigur ca si in acest an se vor face serviciile de dszapezire la preturi minime. „Facem economii de cateva mii de lei daca ne descurcam pe cont propriu, deoarece firmele din acest sector practica preturi foarte mari”, afirma prim-edi-lul de Agrij.
Deszapezire de trei ori pe zi la Cizer
In comuna Cizer, autoritatile se lupta in fiecare an cu tro-ienele. Este o munca dificila deoarece sunt de deszapezit 56 de kilometri de drumuri comunale. Primaria detine un tractor cu lama, un altul cu remorca, un buldoexcavator, plug, bascula. Patru angajati sunt pregatiti sa puna in miscare utilajele, iar bugetul prevazut in acest an pentru deszapezire a fost cheltuit cu inundatiile. Primarul Liviu Farcas spunea ca a inaintat o cerere catre Consiliul Judetean pentru a i se aloca fonduri pentru deszapezire. Deocamdata lucreaza cu ce are. „Exista o zona intre Crucea lui Sonea si Vanatori unde trebuie sa deszapezim de trei ori pe zi, pe o distanta de opt kilometri. Noroc ca am pus gramezi de nisip si sare pe marginea drumurilor comunale inca din toamna Este greu, dar ne descurcam cum putem deoarece stam rau cu banii. Oamenii sunt multumiti de ser- viciile noastre si ne straduim sa pastram drumurile circulabile”, ne-a precizat primarul comunei, Liviu Farcas.
60 de tone de material antiderapant pentru drumurile comunale
Alta primarie, aceleasi principii. Banii sunt putini iar deszapezirea la Somes Odorhei este realizata in regie proprie. Primarul Grigore Berinde spunea ca doar drumul judetean 108A este curatat de o firma de deszapezite. Restul de 25 de kilometri de drumuri comunale spre Barsa, Domnin, Soimus, Inau sunt deszapezite cu utilaje proprii. In acest sens Primaria din Somes-Odorhei dispune de un tractor cu plug, de un buldoexcavator, de un tractor cu cupa, doua remorci din care se imprastie antiderapantul. 60 de tone de antiderapant este depozitat la fosta ferma zootehnica. „Daca iarna va fi grea, mai avem nisip in balastierele de pe malul Somesului, asa ca nu ne facem probleme. Suntem pregatiti sa facem fata si in acest sezon troienelor”, a conchis Grigore Berinde.