Craciunul este o sarbatoare a familiei. Este momentul in care toti membrii familiei se reunesc in jurul mesei, la un pahar de vin, si co-linda, conform traditiei crestinesti, bucurandu-se impreuna de sarbatoarea Nasterii Domnului. Si cum sarbatorile la salajeni, la romani in general, se petrec cu masa plina de bucate, preparatele trebuie sa fie alese.
Mircea Groza, renumitul bucatar zalauan care este un bun cunoscator al gastronomiei si traditiilor culinare din satele salajene, dar si un „pastrator al rostului ala buna” , ne-a explicat care sunt preparatele specifice Craciunului in Salaj, mancaruri care se gatesc in mod traditional in satele salajene.
„Taiatul porcului incepe sarbatoarea, cu preparatele specifice. La taiatul porcului se face o ciorba acra, din carne grasa, cu varza acra si moare (zeama de pe varza pusa la murat). Cand e gata ciorba de fiert e gata si carnatul si se rup bucati, ca niste perisoare, si se pun in ciorba. Este o mancare care se prepara pe Valea Almasului. Din porc se fac jumari, caltabosul, in intestinul gros al porcului, tisca, in vezica porcului, si toba, in stomac. Carnatul se face in fiecare casa, dupa retete ajustate dupa propriul plac al familiei. Celelalte piese ale porcului se pun la murat trei saptamani, dupa care se pun la afumat. De Craciun, din carne proaspata de porc se face o friptura. Carnea se taie din bucati mici, se prajeste in untura de porc si se condimenteaza doar cu boia si se serveste cu piure de cartofi si varza murata sau alta muratura”.
„De pe masa de Craciun nu trebuie sa lipseasca sarmalele, cozonacii cu nuca, haiosele, care sunt specifice zonei noastre si se fac din hai, care inseamna untura, dar si cornuletele sau alte prajituri pe care le fac gospodinele”, ne-a explicat Mircea Groza. Maestrul bucatar atrage atentia ca e foarte important, pentru ca bucatele sa fie gustoase, sa fie facute cu ingrediente cumparate de la tarani, din piata, si nu din supermarket-uri.
Traditiile sunt mai „permisive” de Revelion, cand salajenii obisnuiesc sa puna pe masa preparate din iepure – „sa fie tot anul aspru ca iepurele” – sau preparate din curcan, peste, piftie si jambon, ne explica Mircea Groza. Cozonacii si prajiturile sunt nelipsite de pe masa la trecerea dintre ani. „In multe sate din judet se pastreaza si azi aceasta traditie. La oras apar tot felul de infiltratii, cum e salata de boeuf, care nu e un preparat traditional, salamul care nu mai are calitatea pe care o avea inainte si tot felul de mezeluri”, ne-a mai spus bucatarul.

Traditiile culinare din Salaj, prezentate la Teo Show

La finele saptamanii trecute, Mircea Groza a fost invitat la emisiunea moderata de Teodora Trandafir, „Teo Show”, de la Kanal D. Tema emisiunii a fost „Traditiile romanesti”. Bucatarul salajean, imbracat in straie populare, asa cum obisnuieste sa apara atunci cand vorbeste de traditii si obiceiuri, a impartasit tarii intregi care sunt mancarurile traditionale din Salaj si din imprejurimi. Asa a aflat Teo cum sta treaba cu „pirostele” in Salaj.

Mircea Groza este director al un renumit restaurant din Zalau. Este un bucatar deosebit, un bun cunoscator al gastronomiei traditionale, dar si al bucatariei romane si evreiesti. Este maestrul bucatar al tavernelor de la Festivalul Roman „Porolissum”. Cine a gustat din purcelusul de lapte umplut preparat de Mircea Groza nu va uita niciodata gustul perfect . Impreuna cu echipa de bucatari „Niste tarani” a castigat premiul intai la festivalul international de gatit in aer liber. Anul trecut a gatit pentru Revelionul lui Dinescu. De curand a fost lansat Albumul ROST – „Esente, gusturi, stari romanesti”, la care Mircea Groza este prezent ca bun pastrator al traditiilor culinare romanesti din Salaj, cu mici iesiri in Maramures si Cluj, dar si al bucatariei romane si evreiesti.