In noua Lege a pensiilor, publicata in Monitorul Oficial pe 9 iulie si care va intra in vigoare pe 1 septembrie 2021, pensia de invaliditate este, practic, redefinita, prin modificarea conditiile care stau la baza acordarii ei.
Astfel, in viitoarea lege, pensia de invaliditate se va acorda persoanelor care nu au implinit varsta standard de pensionare, dar care au realizat stagii de cotizare in sistemul public de pensii (conditie la care se vor raporta autoritatile indiferent de cauza pentru care se cere aceasta pensie ori de gradul de invaliditate). Vor exista doar doua tipuri de cauze (de pierdere totala sau a cel putin jumatate din capacitatea de munca) in care pensia se acorda daca sunt indeplinite si cele doua cazuri de mai sus: – accidentele de munca si bolile profesionale; – alte boli sau accidente care nu au legatura cu munca.
Criteriile, aprobate ulterior
Spre deosebire de vechea lege, in noul act normativ schizofrenia, SIDA si neoplaziile nu mai sunt expres precizate drept cauze pentru care se poate obtine pensie de invaliditate. Se pastreaza insa prevederea referitoare la pensiile de invaliditate legate de evenimentele din decembrie 1989. Raman tot trei grade de invaliditate, dar altfel definite, in timp ce criteriile de incadrare vor fi aprobat ulterior, prin hotarare de guvern: – gradul I, caracterizat de deficienta functionala grava, capacitate de munca si autoservire diminuate; – gradul II, caracterizat de deficienta functionala accentuata, capacitate de munca diminuata si capacitate de autoservire pastrata; – gradul III, caracterizat de deficienta functionala medie, capacitate de munca diminuata si capacitatea de autoservire pastrata.
Indemnizatia pentru insotitor
Noua lege a pensiilor mai cuprinde si acordarea unei indemnizatii pentru insotitor (fixa) pensionarilor de invaliditate incadrati cu gradul I. Acesti bani se vor da pe langa pensie si vor reprezenta 50% din salariul minim brut (daca ne raportam la cel de acum, care e de 2.080 de lei, indemnizatia ar fi de 1.040 de lei pe luna). Legea actuala prevede si ea acordarea acestei indemnizatii, dar cuantumul se calculeaza diferit (80% din punctul de pensie, care acum este de 1.100 de lei), iar, comparativ cu ce prevede noua lege, diferenta intre actuala si viitoarea indemnizatie nu e una semnificativa (880 de lei si 1.040 de lei).