Zeci de cetățeni pe terenurile cărora se construiește Autostrada A7, către Moldova, intenționează să dea statul român în judecată, după ce au aflat că vor primi doar 1 leu si 18 bani pe metrul pătrat de teren arabil expropriat.
Oamenii spun că, pe piața liberă, prețul este cel puțin dublu.
De cealaltă parte, conform stirileprotv.ro, autoritățile susțin că aceste sume au fost stabilite de experți independenți, nu de către CNAIR, iar proprietarii terenurilor pot primi mai mulți bani doar dacă instanța va decide asta.
“Cuantumul despăgubirii nu îl stabilește CNAIR ci un evaluator cumva independent. Este independent care se raportează în principal la grilele notariale pe zonele respective aici, în Prahova, la care poate adauga un anumit prejudiciu. Noi nu putem interveni asupra cuantumului despăgubirii în niciun fel”, a declarat Bogdan Satnoianu, de la CNAIR – Biroul exproprieri, pentru sursa citată.
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că statul nu poate sta cu lucrările pe loc, după fiecare cetățena în parte.
“Există o lege care spune următorul lucru: se expropriază pe sumele stabilite și se încep lucrările, cine este nemulțumit are aceasta posibilitate de a da în judecată și dacă instanța spune că merită suma respectivă mai mare, va primi acei bani fără niciun fel de problema. Statul, în schimb, nu poate să stea după fiecare parceluță în parte să exproprieze până se termină aceste procese”, a declarat ministrul Transporturilor, pentru stirileprotv.ro
Cand va fi gata, Autostrada A7, denumită și Autostrada Moldovei, va avea 320 de kilometri și va lega Ploiestiul de Pașcani. Pâna acum, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat contracte pentru 12 dintre cele 13 loturi ale autostrăzii către Moldova. Cele mai multe contracte au fost câștigate de UMB Spedition.
Autostrada A7 a fost inclusă pentru finanțare prin PNRR, ceea ce înseamnă că, pentru a nu pierde banii, toate tronsoanele trebuie să fie gata până la termenul limită, în 2026.
Un zălăuan s-a luptat cu statul. A câștigat în instanță de două sute de ori mai mult decât despăgubirea inițială
Un tânăr din Zalău, curajos și perseverent, Cristian Bica, a câștigat un proces intentat împotriva Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ca reprezentant al Statului Român. Practic, tânărul și-a cerut dreptatea în instanță după ce a fost expropriat pentru cauză de utilitate publică de 12 ari de teren, necesari CNAIR pentru construirea celui de-al doilea tronson al șoselei de centură a municipiului Zalău.
Pentru cei 12 ari de teren la care a fost nevoit să renunțe, a primit de la stat 428 de lei. O sumă derizorie, raportat la suprafața terenului. Ferm convins că în instanță va fi despăgubit just, în baza unei evaluări corecte, efectuate de experți, a dat statul român în judecată.
După numeroase termene și amânări, la Tribunalul Sălaj și la Curtea de Apel Cluj, în decembrie 2022 a venit și sentința definitivă. Proprietarul expropriat a primit o despăgubire de 82 de mii de lei pentru cei 12 ari de teren.
Cristian Bica a ținut să facă publică reușita lui pentru a anunța ceilalți 122 de proprietari expropriați odată cu el, la aceleași sume infime, că pot să-și ceară dreptatea în instanță, având acum un precedent judiciar. Mai mult, s-a oferit să-i ajute cu tot ce poate pe cei interesați să își caute dreptatea în justiție.
Procesul a fost intentat în luna iunie 2021, la Tribunalul Sălaj, și cauza s-a amânat de șapte ori. A urmat pronunțarea hotărârii în luna iunie 2022. Decizia instanței sălăjene a fost contestată de CNAIR la Curtea de Apel Cluj, dar tânărul a avut câștig de cauză.
”În atenția proprietarilor de teren care au fost expropriați de către C.N.A.I.R.: Am fost expropriat de către această instituție a statului de pe o suprafață de teren (12 ari). În urma exproprierii am fost despăgubit, cum era firesc și normal, doar că am primit o sumă derizorie și penibilă, în cuantum de 428 ron pentru toată suprafața terenului. Din acest lot de terenuri cu 123 de proprietari, expropriați pentru centura ocolitoare Zalău, am fost primul care am făcut un pas înainte acestei nedreptăți. Am câștigat atât la Tribunalul Sălaj, cât și la Curtea de Apel Cluj, decizia rămânând definitivă și irevocabilă. Am avut nevoie de răbdare (2 ani), probabil acum datorită (deciziei) dosarului meu, lucrurile vor merge mai repede pentru viitori proprietari ce nu vor să lase capul plecat acestei mitocănii. Suma cerută în instanță de către mine, prin intermediul unui avocat de excepție și o persoană deosebită, a fost 90.000 ron, acceptându-se 82.000 ron. Totuși, între 428 ron și 82.000 ron există <puțină> diferență. În concluzie, vă stau la dispoziție pentru orice persoană aflată într-o situație asemănătoare, vă ajut cu mare drag dacă aveți nevoie de acte, decizii, martori, număr de contact avocat etc”, spunea, în decembrie 2022, zălăuanul care a învins sistemul.
sursa foto: facebook