Circa 212.000 de lei este valoarea despăgubirilor pe care primăria Zalău intenţionează să le plătească proprietarilor de terenuri ce vor expropriaţi vederea realizării a două rezervoare de apă, în cadrul proiectului european de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din Sălaj.

Un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus votului consilierilor municipali în cadrul şedinţei de joi.

Potrivit referatului ce însoţeşte proiectul de hotărâre, prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj  și Sălaj, în perioada 2014-2020, finanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, se prevede realizarea a două rezervoare de apă, ternul pentru realizarea lor urmând a fi pus la dispoziţia investitorului de către primăria Zalău.

Deoarece proprietarii terenurilor stabilite ca amplasament al rezervoarelor de apă prevăzute a se realiza în proiect, în zona „Sub Mălci-Ortelec” și zona „Rotunda” a municipiului Zalău nu au fost de acord cu vânzarea terenului la prețul stabilit prin raportul de evaluare, primăria este obligată să facă demersuri pentru exproprierea acestora, având în vedere cauza de utilitate publică.

Terenurile ce vor fi supuse exproprierii au fost evaluate de un evaluator  autorizat ANEVAR, la prețul de 26 lei/mp în zona Rotunda şi 24,46 lei/mp în zona Sub Mălci-Ortelec. Suma totală ce urmează a fi acordată ca justă despăgubire pentru cei cinci proprietari ce vor fi expropriaţi este de 212.114,52 lei. Cea mai mare sumă, de circa 76.000 de lei, va fi plătită unui proprietar obligat să pună la dispoziţia municipalităţii o suprafaţă de aproape 3.000 de metri pătraţi.  

Reamintim faptul că întreaga populaţie din judeţul Sălaj va beneficia de servicii de apă şi canalizare până în anul 2023, print-un proiect cu finanţare europeană de peste 80 milioane de euro, prin care alimentarea cu apă potabilă se va face din lacul Tarniţa – judeţul Cluj.  

Proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată este unul regional, vizând şi judeţul Cluj, valoarea totală a investiţiei fiind de circa 422 milioane de euro, din care investiţia din Sălaj este de 82,5 milioane de euro.    

Investiţia pentru judeţ înseamnă o aducţiune nouă de apă de aproape 280 de kilometri, ce va permite o alimentare cu apă de calitate şi în condiţii de siguranţă a întregului judeţ, practic, pentru că beneficiarii investiţiilor, sub cele două forme – alimentare cu apă şi canalizare sunt 42 de UAT-uri din Sălaj.

Investiţia va presupune însă şi o majorare a tarifelor pentru populaţie.