O echipă de oameni de știință coordonată de Universitatea Michigan din Statele Unite, care a realizat un studiu amplu publicat în luna octombrie 2023, în revista Exercise and Sport Sciences Reviews, a reușit să facă o descoperire remarcabilă pentru sănătate. Experții au constatat că cea mai bună metodă pentru a încetini procesul de îmbătrânire și de a prelungi viața este efectuarea de exerciții fizice regulate.

În studiul, cercetătorii au analizat modul în care exercițiile fizice afectează lungimea telomerilor și un proces numit senescență celulară. Telomerii sunt ca niște mici capace de la capetele cromozomilor noștri care protejează materialul genetic conținut în interior, potrivit Yahoo.

Senescența celulară este un proces care are loc atunci când celulele încetează să acționeze așa cum ar trebui. Pe măsură ce îmbătrânim, telomerii tind să se scurteze și să trimită semnale chimice care le spun celulelor să nu se mai divizeze, ceea ce, la rândul său, poate provoca senescența celulară. În total, acest lucru grăbește îmbătrânirea.

„Îmbătrânirea este cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea bolilor, în special a primilor doi ucigași ai cetățenilor americani – bolile cardiovasculare și cancerele”, spune Andrew Ludlow, Ph.D., director al Laboratorului de Genetică Moleculară Integrativă de la Universitatea din Michigan și unul dintre autorii studiului. „Telomerii sunt un biomarker al îmbătrânirii biologice și sunt legați de bolile cardiovasculare și riscul de cancer.”

Vestea bună, totuși, afirmă Ludlow – și ceea ce arată dovezile – este că exercițiile fizice pot ajuta la menținerea lungimii telomerilor. „Exercițiile, în special exercițiile de anduranță, sunt asociate cu telomeri mai lungi în țesuturile vasculare – care sunt legate de bolile cardiovasculare – și în celulele imune – care sunt legate de imunitatea antitumorală.”

Cu alte cuvinte, spune Ludlow, exercițiile fizice pot încetini anumite părți ale procesului de îmbătrânire prin menținerea lungimii telomerilor și, prin aceasta, ajută la prevenirea sau reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare și cancer.

Ce tipuri de exerciții pot ajuta la încetinirea îmbătrânirii?

Toate tipurile de exerciții au propriile lor avantaje. În ceea ce privește încetinirea procesului de îmbătrânire, Ludlow spune că exercițiile de anduranță par să fie în fruntea listei. Și nu trebuie să alergi maratoane pentru a obține beneficii.

„Plimbările rapide de 30 de minute – sau câteva plimbări mai scurte care se acumulează până la 30 de minute – pe zi în toate sau în majoritatea zilelor săptămânii sunt probabil suficiente pentru a reduce riscurile [de boală]”, spune Ludlow. „În mod evident, exercițiile bazate pe rezistență sunt benefice și evocă un răspuns celular mai mare, dar ajută la reducerea riscurilor de boli și la menținerea potențialului telomerilor.”

Exercițiile de anduranță includ activități precum mersul pe jos, drumeții, jogging, canotaj, ciclism, schi fond și înot – orice lucru care crește ritmul cardiac și îl susține. Ludlow spune că în ceea ce privește intensitatea și durata pentru a ajuta la prevenirea scurtării telomerilor, există dovezi mai puțin concludente care să arate exact cât și pentru cât timp.

Dar, el spune că, pe baza dovezilor disponibile, sugerează ca inima să ajungă la cel puțin 70 la sută din ritmul cardiac maxim timp de aproximativ 30 de minute, de trei până la cinci ori pe săptămână.

Concluzia studiului arată că orice activitate fizică care vă place este o mișcare bună și poate contribui la sănătatea dumneavoastră în diferite moduri. Pentru a maximiza beneficiile anti-îmbătrânire ale exercițiilor de anduranță, faceți un antrenament de forță, aveți grijă de ceea ce vă stresează și obțineți un somn de calitate.

Desigur, contează și ceea ce mănânci. Noua noastră dietă mediteraneană include o mulțime de cereale integrale, fructe, legume, fructe de mare, nuci, semințe, proteine slabe, lactate și grăsimi sănătoase care promovează longevitatea.

Sursa ziare.com