Fostul vicar al Episcopiei Sălajului a fost reținut, în această dimineață, pentru 24 de ore, de procurori. Preotul P.I. este acuzat de delapidare, cu consecințe deosebit de grave, înșelăciune și fals în înscrisuri. Acesta ar fi cauzat, prin faptele sale, un prejudiciu de 3 milioane de lei.

Reținerea vicarului vine după ce ieri, 24 octombrie, au avut loc 6 percheziții domiciliare, în urma cărora anchetatorii au ridicat mai multe documente.

Redăm comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj: “Se efectuează acte de urmărire penală faţă de suspectul P. I., vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, sub aspectul comiterii infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, prevăzută de art. 295 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 309 Cod penal şi art. 35 alin. I Cod penal şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, prevăzută de art. 322 alin. Cod penal cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal.
In sarcina suspectului P.1. s-a reţinut că, în perioada 2020-2024, în calitate de vicar eparhial în cadrul Episcopiei Sălajului, calitate în care era împuternicit să deruleze operaţiuni bancare în numele acestei entităţi, şi-a însuşit sume de bani din patrimoniul Episcopiei Sălajului pe care le-a folosit în interes propriu.
De asemenea, pe lângă această modalitate de comitere a faptei, suspectul a efectuat mai multe tranzacţii din contul Episcopiei Sălajului în contul C.A.R. Omenia, pe care le-a justificat ca reprezentând returnare împrumut, însă aceste viramente nu aveau fundament real, sumele fiind ulterior însuşite de către acelaşi
suspect. Pentru a conferi o aparenţă de legalitate viramentelor efectuate din contul bancar al Episcopiei Sălajului, suspectul a falsificat mai multe înscrisuri, încercând să justifice legalitatea operaţiunilor efectuate.
La data de 24.10.2024 organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul lnspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, au efectuat un număr de şase percheziţii domiciliare, fiind ridicate înscrisuri relevante pentru stabilirea adevărului în cauză. La data de 25.10.2024 s-a dispus reţinerea suspectului P.I. pe o duată de 24 ore pentru săvârşirea infi.acţiunilor de delapidare cu consecinţe deosebit de grave în fomă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prejudiciul estimativ cauzat este în cuantum de aproximativ 3.000.000 de
lei. Cercetările continuă pentru stabilirea împrejurărilor relevante soluţionării cauzei.
Precizăm faptul că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de proceduă penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.