martie 27, 2025

Descentralizarea in agricultura, cu sau fara folos?

imagine-articol_10862

Din toamna, la judet
Ministerul Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale a definitivat Proiectul de reorganizare si restructurare, prin care se reduc cu 67 la suta institutiile din subordinea sa. Cel putin asa a anuntat ministrul Ilie Sarbu. Proiectul va fi supus dezbaterii opiniei publice, iar termenul propus pentru descentralizare este de 120 de zile incepand cu anul agricol 2009-2010. Proiectul include printre altele trecerea in subordinea Consiliilor Judetene a Directiilor Agricole, crearea a 42 de Inspectii pentru Agricultura care vor include inspectoratele teritoriale pentru calitatea semintelor si materialului saditor. Agentia Domeniilor Statului se desfiinteaza nu inainte de a-si preda patrimoniul si activitatile Consiliilor locale. In paranteza fie spus, mai mare…binecuvantare pentru primarii care au in teritoriul lor terenuri ale ADS nici ca se poate. Miza este enorma, pentru ca, teoretic, nimic nu-i poate impiedica pe prim edili sa vanda aceste terenuri,(daca vor pune mana pe ele), care in Salaj depasesc mia de hectare. Directorul DADR Salaj, Gabriel Rosan, si-a exprimat neincrederea in forma actuala a descentralizarii, precizand ca trebuie dezbatut proiectul cu specialistii din domeniu si facute unele specificari concrete ori completari, in special referitoare la finantare.
Totodata, Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) cu cele 42 de Oficii Judetene de Consultanta Agricola, inclusiv centrele locale, se reorganizeaza pe masura infiintarii Camerelor Agricole. Deocamdata nu vor fi reduceri privind numarul inspectoratelor teritoriale pentru regim silvic si vanatoare si al institutelor de cercetare, cu toate ca aceste institutii au anuntat reduceri masive de personal.. Ca sa intre in vigoare proiectul de ordonanta supus dezbaterilor publice trebuie sa treaca mai intai prin Parlament.
Fara subventii, descentralizare degeaba
Oricat ai descentraliza agricultura, daca statul nu subventioneaza substantial aceasta ramura a economiei,(precum in alte tari comunitare) tot praful se alege de ea. E o opinie. Si din pacate nu-i singulara.