Deputatul sălăjean Lucian Bode, preşedintele Comisiei de Transport şi Infrastructură din Camera Deputaţilor, a somat ieri Guvernul Grindeanu să prezinte în Parlament, în maxim două săptămâni, un plan prin care românii care au plătit taxa auto să şi-o poată recupera, conform unui comunicat postat pe site-ul Camerei Deputaţilor.
„Somez Guvernul ca în maxim 2 săptămâni să ofere soluţii pentru recuperarea de către cetăţeni a banilor plătiţi pe taxele de poluare”.
În cadrul şedinţei de miercuri, 15 februarie, a Comisiei pentru transporturi si infrastructură am abordat un subiect extrem de important pentru toţi românii: soarta taxei de poluare, care în vechea sa formă, timbrul de mediu, a fost abrogată începând cu data de 1 februarie, dar, mai important, modul în care Guvernul va asigura cadrul legislativ referitor la recuperarea pe cale administrativă a sumelor aferente vechilor forme de taxare.
Am subliniat şi accentuat că este nevoie urgent de un act normativ în acest sens, pentru că în momentul de faţă românii sunt trimişi în instanţă să-şi recupereze banii plătiţi pe aceste taxe, declarate ilegale de către Curtea Europeană de Justiţie.
Am primit asigurări din partea reprezentanţilor ANAF si AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) că în prezent se lucrează la acest act normativ, la fel şi pentru o nouă formă a taxei de poluare, care trebuie reglementată ţinând cont de cerinţele UE, şi anume respectarea principiului “poluatorul plăteşte”.
Văzând modul în care Guvernul Grindeanu gestionează această problemă şi ascultând poziţia exprimată oficial, azi, în comisie, stop_coloana de către cei doi reprezentanţi, îmi dau seama că actualul Executiv nu s-a gândit nicio secundă la consecinţele acţiunii lor asupra procedurii administrative de recuperare a banilor de către cetăţeni.
Total neprofesionist acest mod de abordare! Iar acum, când românii sunt trimişi spre instanţe să-şi câştige un drept pentru care statul ar fi trebuit să găsească rapid rezolvare, autorităţile încă nu au identificat o soluţie legislativă care să repare acest rău făcut propriilor cetăţeni.
De aceea, le-am cerut reprezentanţilor Guvernului să ne prezinte în maxim 2 săptămâni un grafic de progres pe acest subiect, să ne dea asigurări că oamenii îşi vor primi banii înapoi pe cale administrativă într-un timp rezonabil, nu în cinci ani, cum era până acum, mai ales că în decizia Curţii Europene se precizează că o restituire eşalonată a banilor nu este de dorit, ci abordarea corectă vizează o returnare integrală a sumelor datorate.
Concluzionând, Guvernul trebuie să prezinte public, peste două săptămâni, în cadrul Comisiei de transporturi şi infrastructură, soluţiile legislative pentru procedura de restituire pe cale administrativă a sumelor plătite de cetăţeni pe vechile forme ale taxei de poluare şi, de asemenea, cum va arăta filosofia noii forme de taxare pe poluare”, spune Lucian Bode. (E.F.)