Deputatul sălăjean Iuliu Nosa caștigă la Curtea de Apel procesul cu ANI

Președintele executiv al PSD Sălaj, deputatul Iuliu Nosa, a câștigat ieri procesul cu Agenția Națională de Integritate. Inspectorii ANI l-au acuzat anul trecut pe deputatul de Sălaj de conflict de interese, după ce, spuneau inspectorii, și-a angajat fiul la cabinetul său parlamentar. Ieri, 18 aprilie, magistrații Curții de Apel Cluj au spus că ”anulează raportul de evaluare numărul 37746/G/II/13.10.2015 încheiat de pârâtă (n.r. – ANI)”, după cum ne-a transmis Dana Gîrbovan, purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Cluj. Agenția Națională de Integritate are termen de 15 zile să atace decizia magistraților.
”Nu știu despre ce conflict de interese pot fi acuzat, când ANI invocă o lege care a intrat în vigoare în 2013, e vorba de legea 219/2013, iar faptele de care mă acuză sunt din perioada 2010 – 2012”, a declarat pentru Graiul Sălajului deputatul Iuliu Nosa, înainte de pronunțarea Curții de Apel.
ANI îl acuză pe Nosa că și-a angajat fiul, pe Ionuț Nosa, la biroul de parlamentar de la Zalău în legislatura 2008 – 2012. Fapta este considerată infracțiune, iar pedeapsa prevăzută este de cel puțin 6 luni de închisoare cu suspendare, returnarea sumelor primite ilegal de către foştii angajați și interzicerea ocupării unei funcții publice pentru o perioadă de trei ani pentru parlamentari.
La începutul lunii februarie, deputatul PSD Iuliu Nosa, alături de un grup de patru deputați, de la PSD și PNL, au solicitat Biroului Permanent al Camerei Deputaților să le fie ridicată sancțiunea impusă de ANI, care i-a plasat sub conflict de interese, invocând faptul că inspectorii Agenției nu ar fi respectat prevederile legale. Deputații Mihăiță Calimente, Iulian Iancu (PSD), stop_coloana Laurențiu Nistor (PSD), Ion Călin (PSD), alături de Iuliu Nosa, susțin că decizia pronunțată de ANI și acuzația de conflict de interese nu ar fi conform legii și că Agenția a făcut o eroare, pentru că faptele de care sunt acuzați s-ar fi prescris.
Agenția Națională de Integritate a acuzat, în octombrie 2015, un grup de 32 de parlamentari de conflict de interese, pentru că și-ar fi angajat rudele în cadrul birourilor parlamentare. Între cei 32 se află și cei cinci deputați, unii acuzați și de faptul că și-au constituit birouri parlamentare în locuințe proprii sau aparținând rudelor mai apropiate de gradul IV.
”Am atacat sub această formă decizia ANI, deoarece nu eu am fost cel care mi-am angajat fiul, pe Ionuț Nosa, la biroul meu parlamentar din Zalău. Eu sunt simplu angajat al Camerei Deputaților, eu nu sunt ordonator de credite; cel care a semnat angajarea a fost președintele Camerei Deputaților, de aceea am ales să contest decizia ANI”, ne-a spus Iuliu Nosa atunci.