Camera Deputaților a hotărât, miercuri, în calitate de prim for sesizat, faptul că elevii din învățământul primar vor putea beneficia de transport gratuit dinspre și către școală. Proiectul de lege inițiat de către deputatul liberal Robert Sighiartău vine în completarea Legii Educației Naționale nr.1/2011, astfel încât copiii din ciclul primar să beneficieze de transport gratuit de la și până la unitatea de învățământ, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale.

Prevederile proiectului vor intra în vigoare din prima zi a anului școlar 2022-2023 dacă acesta va primi vot favorabil și la Senat, care este for decizional în acest caz.

“În municipii și orașe, elevii din învățământul primar care frecventează cursurile unei unități de învățământ de stat, particulare și confesionale autorizate/acreditate, pot beneficia de transport specializat de tipul curselor școlare, pentru transportul de la/pînă la unitatea de învățământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unitățile administrativ-teritoriale”, prevede proiectul.

În prezent, procedurile pentru aceste tipuri de transport al elevilor sunt destul de alambicate, făcând imposibilă asigurarea gratuității transportului pentru elevi. Înaintea de trecerea elevilor navetiști la cursurile online, schema care trebuia parcursă pentru a beneficia de această facilitate includea mai mulți pași. Într-o primă etapă, elevii merg cu carnetul de note, vizat pe anul în curs, la chioșcul de bilete/abonamente și solicită un abonament gratuit. Operatorul de transport trimite apoi o factură către școală, deși nu are nici un contract cu aceasta, în baza căreia să poată emite factura, în valoare de 50% din suma abonamentelor acordate elevilor de la acea școală. Asta înseamnă că în anul școlar la care ne referim operatorii de transport trebuie să știe exact la ce școală învață fiecare elev care solicită gratuitatea transportului. O altă factură cu diferența de 50% din sumă este plătită de către primării. Numele tuturor elevilor navetiști, traseul și școala la care merg se află, așadar, în bazele de date ale transportatorilor privați, aceștia fiind obligați să înregistreze aceste date personale ale minorilor care circulă cu mașinile lor. Operatorii trebuie să ceară bani de la Consiliul Județean, în cazul transporturilor din interiorul județului, și de la Ministerul Transporturilor, pentru cursele între județe.

Așadar, adoptarea acestui proiect de lege privind gratuitatea transportului pentru elevii din ciclul primar ar simplifica foarte mult procedurile pentru acordarea acestui beneficiu.

În prezent, în baza unei hotărâri a Consiliului Local, în Zalău toți elevii beneficiază de transport gratuit, costurile fiind suportate integral de către municipalitate.