Institutul de Politici Publice (IPP) a dat publicitatii un raport privind activitatea parlamentarilor in anul 2013. Acesta prezinta clasamentul la nivel de judet si la nivel individual al activitatii senatorilor si deputatilor, privind prezenta la votul final electro-nic in plen. Reiese ca parlamentarii salajeni nu-si dezamagesc electoratul din colegiile care i-au trimis la Bucuresti sa le reprezinte interesele, cel putin la votarea legilor. La Camera Deputatilor, deputatii salajeni sunt cei mai activi, ei situandu-se pe primul loc, cu un procent de 92 la suta din totalul voturilor exprimate anul trecut in plen. Senatorii salajeni, in schimb, au obtinut o medie de doar 71 la suta la votarea legilor, situandu-se pe locul opt din totalul judetelor.

Cea mai buna prezenta la votarea legilor in Camera Deputatilor, dintre parlamentarii salajeni, a inregistrat-o deputatul PSD Iuliu Nosa, care este pe locul 10 in clasamentul individual, cu un procent de 99 la suta. Acesta a votat la 807 din cele 813 voturi exprimate anul trecut in plenul Camerei Deputatilor.

Deputatul UDMR, Seres Denes, este multumit de procentul de 96 la suta raportat de IPP si care-l situeaza pe locul 43, dintre cei 390 de deputati. „Voturile electronice se pot cuantifica. Prezenta mea in Plenul parlamentului a fost cea pe care o indica raportul. Au fost situatii cand obligatiile mele de chestor m-au scos din Plen, sau au fost organizate sedinte pe comisii, sau sedinte ale BPM la care a trebuit sa particip si asta explica oarecum lipsa mea de la anumite sedinte. Dar la voturile finale, la pro-iecte importante, cand a trebuit ca majoritatea sa fie prezenta, nu am lipsit”, ne spune Seres Denes.

La mare distanta, pe locul 148, se afla deputatul PNL Mirel Gheorghe Talos, cu o participare la vot de 87 la suta. Pe locul 156, cu 86 la suta voturi exprimate, se situeaza deputatul PDL Lucian Bode, care motiveaza absenta de la vot prin faptul ca este in opozitie. „Trebuie remarcat ca, pentru al doilea an consecutiv, parlamentarii din Salaj ocupa o pozitie onoranta in ce priveste prezenta in plen. În 2012 am fost pe locul 3, iar in 2013 pe locul intai. Este o mandrie pentru noi si cred ca si pentru cei ce ne-au ales, pentru ca am fost alesi si trebuie in primul rand sa ne prezentam la serviciu. Sunt doua abordari. A celor care sunt la putere si a celor care sunt in opozitie. La putere, esti obligat de deciziile grupului parlamentar sa fii prezent la toate dezbaterile si toate sedintele, pentru a sustine initiativele legislative ale Guvernului. În 2012 am facut si eu la fel si am avut o prezenta de 94 la suta. Anul trecut, au fost proiecte pe care eu nu am dorit sa le sustin fie nevotandu-le, fie nu am fost prezent pentru ca nu am fost de acord cu ce s-a discutat. Nu am nici un interes sa sustin un Guvern incompetent. Cu toate acestea, am inteles care este rostul unui Parlament si acest lucru reiese din initiativele legislative pe care le-am initiat anul trecut, 29 in total, fata de ceilalti deputati, care au impreuna 31 de initiative legislative”.stop_coloana

Senatorii salajeni sustin ca au absentat motivat de la vot

Rapotul IPP arata o medie de prezenta la voturile finale din plenul Senatului a celor doi senatori salajeni de 71 la suta, ceea ce claseaza judetul pe locul opt la nivel national.

Gheorghe Pop, senator PSD, a inregistrat un procent de 75 la suta in exprimarea votului in legislativ, dar a fost foarte activ in ce priveste adresarea de interpelari, intrebari ministrilor pe probleme semnalate de salajeni. Acesta isi motiveaza absentele de la votarea legilor prin faptul ca „activitatea parlamentara nu consta numai în votul final”. „Am citit si eu raportul întocmit de Institutul de Politici Pu-blice, însa cuprinde doar o sinteza a activitatii parlamentarilor acestei legislaturi. În fapt, un parlamentar, fie el senator sau deputat, are si alte atribu?ii decât cele de a vota. Din acest motiv, nu cred ca doar exprimarea votului final la proiectele de lege este relevanta pentru catalogarea unui parlamentar ca fiind chiulangiu sau nu. În ceea ce ma priveste, au existat situatii când pentru exercitarea atributiilor mele de vicepresedinte al Comisiei pentru egalitate de sanse sa nu pot fi prezent în plen, dar asta nu înseamna ca am lipsit de la datorie. Activitatea mea, la fel ca cea a colegilor mei, este reflectata si de numarul interpelarilor, întrebarilor, al initiativelor legislative, al luarilor de cuvânt în plen. Toate aceste mijloace de masurare a activitatii nu ar fi exis-tat daca nu aveam activitate si în circumscriptiile electorale, daca nu as fi fost saptamânal aproape de alegatorii mei. De altfel, prin intermediul Raportului de activitate pe anul 2013 – document ce l-am distribuit în Colegiul pe care-l reprezint – am spus alegatorilor ce am muncit în cele doua sesiuni si va marturisesc foarte sin-cer, nu am dormit în papucii statului si nici nu am chiulit. Consider ca cei mai în masura sa spuna daca ne meritam locul în Parlament sau nu sunt alegatorii nostri”.

Senatorul UDMR Alexandru Vegh a votat doar la 263 de legi, din totalul de 396, de unde rezulta o prezenta de 66 la suta. Acesta ne-a declarat ca absentele sale sunt motivate de prezenta la sedintele a doua comisii speciale si ca procentul nu reflecta activitatea sa de parlamentar. „Nu cred ca reflecta in totalitate realitatea, pentru ca au luat un singur indicator, si anume la cate voturi finale de legi am participat. Timp de doua luni am participat la comisia Rosia Montana si nu am putut participa la sedintele plenului, apoi la comisia de analiza a activitatii CEC, fiind absolvit de prezenta in plen. Sunt absente motivate, dar care, tinand cont ca s-a luat un calcul doar un indicator, influenteaza procentul de prezenta obtinut. Daca cineva ar face o analiza completa a activitatii mele, ar iesi peste 95 la suta”, ne-a declarat Alexandru Vegh, care tocmai se intorcea ieri di-ntr-o vizita de lucru din colegiul sau.