Potrivit datelor publicate de Camera Deputaţilor, în mandatul 2012 – 2016 deputaţii au cheltuit aproape 93 de milioane de euro, adică aproximativ 419 milioane de lei. O mulţime de bani înghit anual veniturile, diurna, cazarea, deplasările, salariile, cheltuielile cu cabinetele parlamentare şi telefoanele mobile ale aleşilor. Cele mai mari cheltuieli cu deputaţii din vechea legislatură s-au înregistrat în anul 2013: aproape 107 milioane de lei. În 2014 şi 2015 cheltuielile au fost de aproximativ 102 milioane de lei pe an, iar anul trecut au depăşit 105 milioane de lei. „n 2016, veniturile totale ale deputaţilor au însemnat aproape 24 de milioane de lei, diurna pentru deplasările în capitală şi în teritoriu a costat peste 5 milioane de lei, pentru cazarea deputaţilor s-au cheltuit 15,4 milioane de lei, pentru transport peste 10 milioane de lei, iar pentru telefonia mobilă peste 450.000 de lei.
Şi actualii deputaţi sunt la fel de risipitori cu banul public. Potrivit datelor de la Camera Deputaţilor, în prima lună după alegeri noii deputaţi au cheltuit peste jumătate de milion de euro. În decembrie 2016, cheltuielile cu noii deputaţi au fost de 532.000 de euro. Pentru cazare, deputaţii au decontat într-o singură lună 459.412 lei. Pentru transport deputaţii au decontat 334.578 lei.
Un deputat primeşte în jurul a 22.000 de lei în fiecare lună
Un deputat are o indemnizaţie de 5.564 lei pe lună. La acest salariu se mai adaugă bani de chirie, bani de combustibil, bani pentru cabinetul parlamentar. Asa se face că un parlamentar primeşte 4.600 lei, adică aproximativ o mie de euro, bani de chirie (e valabil doar pentru cei care nu au domiciliul în Bucureşti). Mai primesc, lunar, 1.400 lei pentru combustibil. Se mai adaugă încă 476 lei, sumă alocată pentru deplasări în circumscripţia electorală. Mai e şi diurna, în valoare de 160 de lei pentru fiecare zi de activitate în plen. 11.400 lei primesc parlamentarii, lună de lună, pentru activitatea parlamentară: cabinet parlamentar, anga-jaţi, protocol, alte cheltuieli. Aceasta este suma brută, din care se scad şi taxele angajatorului. Astfel, un deputat ajunge să încaseze, în total, aproximativ 22.000 de lei pe lună. De menţionat că acestor venituri stop_coloana li se mai adaugă şi indemnizaţia de la comisii, fiecare parlamentar fiind membru în câte o comisie.
Ministerul lui Sevil Shhaideh îşi ia smartphone-uri
ultimul răcnet, frigidere şi cuptoare cu microunde
O scurtă privire aruncată pe SEAP – Serviciul Electronic de Achiziţii Publice ne arată pe ce se duc banii noştri, ai contribuabililor. Potrivit unui anunţ postat pe SEAP, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de vicepremierul Sevil Shhaideh, vrea să cumpere cuptoare cu microunde şi frigidere pentru Direcţia Autorizare programe şi Direcţia generală management financiar, resurse umane şi achiziţii. Valoarea estimată a celor două cuptoare cu microunde este de 666,67 lei fără TVA, iar a celor şapte frigidere, dintre care cinci cu o singuă uşă, este de 4.800,00 lei fără TVA. Ministerul Transporturilor a lansat o licitaţie pentru servicii de telefonie fixă, mobilă şi transmisie de date. Potrivit anunţului de pe SEAP, Ministerul intenţionează să achiziţioneze servicii de telefonie fixă pentru 131 posturi telefonice şi să cumpere 300 de abonamente de telefonie mobilă. Ministerul Transporturilor vrea ca minimum 50 de telefoane să fie de tip smartphone, iar alte 30 de telefoane să fie de tip „smartphone de ultimă generaţie”. În plus, cere câştigătorului să decodeze aparatele.
Tot de pe SEAP aflăm că şi Senatul vrea telefoane mobile. Instituţia a plasat un anunţ potrivit căruia vrea să cumpere servicii de telefonie mobilă, voce şi date, în valoare de 265.756 lei, pentru doi ani şi nouă luni.
Camera Deputaţilor achizi-ţionează, de exemplu, servicii de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto în valoare de 259.500 lei, iar Ministerul Afacerilor Externe vrea poliţe RCA pentru 785 de autovehicule, a căror valoare estimată este de 579.287,9 lei.