Eforturile autorităților județene din ultimii 10 ani de a accesa fonduri europene prin care a fost construită deponia de la Dobrin și cele trei stații de sortare de la Crasna, Surduc și Sânmihaiu Almașului, sunt răsplătite acum prin efectele produse de investiții și a tuturor programelor și a măsurilor întreprinse de autorități pentru colectarea selectivă a deșeurilor.
Aflat în vizită oficială în județul nostru, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna, a lăudat investiția și a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Sălajul este în topul clasamentului național în privința colectării selective și a ”devierii de la groapă”.
Totodată, oficialul a subliniat că aceste rezultate se datorează eforturilor comune ale autorităților județene, ale instituțiilor deconcentrate din subordinea Ministerului Mediului cu atribuții de autorizare și control, precum și eforturile autorităților locale, a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară de gestionare a deșeurilor – Ecodes, a operatorilor de salubrizare și a celor care reciclează.
Din statistica ministrului Barna, un grad foarte ridicat de deviere de la groapă se înregistrează în comuna Nușfalău, de peste 60 la sută, unul dintre cele mai mari din țară; în comunele Pericei și Vârșolț și în orașul Șimleu Silvaniei, gradul de deviere de la groapă este de peste 55 la sută, iar în Zalău de peste 50 la sută.
”Județul Sălaj este un bun exemplu privind colectarea selectivă a deşeurilor şi devierea de la groapă. Astfel, nivelul de reciclare a ajuns la 50% la nivelul județului, iar în unele localități depăşeşte 60%. Am vizitat, astăzi, centrul de colectare şi sortare a deşeurilor din Dobrin, unde se realizează managementul integrat al deşeurilor. Prin tratarea şi revalorificarea deşeurilor s-a reuşit scăderea taxei pe economia circulară, un beneficiu economic pentru toți locuitorii județului Sălaj. Trebuie să îmbunătățim, în continuare, gestionarea deşeurilor printr-un efort comun şi am discutat în acest sens despre posibilitățile de finanțare din PNRR, prin care putem dezvolta infrastructura de colectare separată”, a punctat ministrul Mediului la Zalău.
În această săptămână, reprezentanții Consiliului Județean Sălaj și ai Ecodes sunt invitați la București, la Ministerul Mediului, unde vor fi discutate aspecte privind îmbunătățirea legislației și a programelor de mediu. Una dintre probleme este cea legată de taxele pe care primăriile trebuie să le plătească în cazul în care nu reușesc să realizeze țintele propuse.
”L-am invitat la București pe domnul președinte al Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, și vicepreședintele Consiliului Județean Sălaj, Szilágyi Róbert István, respectiv reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECODES pentru a avea o discuție mai detaliată despre posibilitățile de îmbunătățire a sistemului de gestionare a deșeurilor”, a concluzionat Tánczos Barna.
“M-au bucurat prezența domnului ministru în județul nostru și aprecierile domniei sale în ceea ce privește dezvoltarea economiei circulare, rata de reciclare și modul de funcționare a Centrului de la Dobrin. Am avut discuții constructive și ne-am regăsit în planurile Ministerului Mediului referitoare la gestionarea deșeurilor și îmbunătățirea calității mediului înconjurător. Îi mulțumesc pentru toată deschiderea de care dă dovadă în rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm și sunt convins că împreună vom găsi cele mai bune soluții pentru modernizarea sistemului de management integrat al deșeurilor, pentru un viitor mai curat”, a declarat președintele Consiliului Județean Sălaj Dinu Iancu-Sălăjanu, după evenimentele de joi, 9 iunie.
Investiție mare, cu rezultate pe termen lung
Trebuie precizat că Sălajul a fost primul județ care a accesat fonduri europene pentru construirea Centrului de management integrat al deșeurilor, la Dobrin, prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
Valoarea investiției a fost de peste 134 de milioane de lei, iar cofinanțarea Consiliului Județean Sălaj a fost de doi la sută din suma aprobată. De la finalizarea investiției, la Dobrin este singura deponie din județul Sălajul, toate celelalte gropi de gunoi din județ fiind dezafectate.
Suprafața gropii se întinde pe 195.577 metri pătrați, cu o capacitate de un milion o sută de mii de tone pe an, având următoarele facilități: depozit ecologic, stație de sortare, stație de tratare mecano-bilogică, stație de epurare. Partener al Consiliului Județean Sălaj în acest proiect amplu pentru mediu este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “ECODES Sălaj”, din care fac parte toate cele 61 de unități administrativ teritoriale din județ.
Pentru ca deșeurile să ajungă din toate colțurile județului la groapa de gunoi din Dobrin s-a avut în vedere construirea a trei stații de transfer. Asta înseamnă că deșeurile menajere din localitățile Sălajului se colectează de operator, se depozitează pentru scurt timp în stațiile de transfer, apoi iau drumul gropii de la Dobrin.
Capacitățile stațiilor de transfer diferă de la o zonă la alta. La Crasna, stația de transfer are o capacitate de depozitare de 13.900 de tone, la Surduc – capacitate de 3.400 de tone, iar cea de la Sânmihaiu Almașului, o capacitate de 2.600 de tone.
Odată cu realizarea investiției, Sălajul nu a întâmpinat probleme în privința depozitării deșeurilor, așa cum se întâmplă și azi în județe vecine precum Maramureș sau Cluj.