Printre lozincile „Jos Basescu” sau „Demisia!”, protestele de strada care au cuprins intreaga tara au readus in discutie notiunea de democratie. Pe langa alegeri anticipate, locuri de munca sau eliminarea taxei auto, protestatarii se plangeau in special de incalcarea regulilor democratiei de catre actuala putere, si nu numai. Oare este Romania un stat democratic? Democratie inseamna exercitarea puterii de catre popor. Nu putem exercita toti 20 de milioane de romani puterea, asa ca avem o democratie reprezentativa. Din patru in patru ani, iesim la vot pentru a ne alege oamenii care sa ne reprezinte – sau cel putin asa ar trebui – interesele (in sensul bun al cuvantului) in Parlament. Mai este insa democratie cand cel mai puternic om din stat, care taie, spanzura si administreaza banii statului, nu este ales de catre popor? Si stim cu totii ca totul se rezuma in ziua de azi la bani. Neales de catre niciun cetatean al acestei tari, primul ministru Emil Boc a fost pe deasupra si cel mai mare legiutor al tarii anul trecut. Guvernul a reusit performanta de a adopta mai multe ordonante decat Parlamentul legi, cand stai si te gandesti ca francezii nu au adoptat in ultimii zece ani nici macar o astfel de ordonanta. Adica tocmai pe cel care da cele mai multe legi si face aproape ce vrea el cu banii, noi nu-l alegem. O sa spuna unii ca primeste votul de incredere acordat de alesii nostrii din Parlament. Sa nu uitam ca in actualul legislativ au ajuns politicieni clasati pe locul trei sau patru in colegiul electoral in care au candidat, deci nici intr-un caz nu poate fi vorba de reprezentare conforma cu vointa electoratului. Democratie? Trageti dumneavoastra concluzia.
Democratie de stat bananier
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...