Minusul urias apare in conditiile in care statul a incasat cu 13,6 la suta mai multi bani la buget decat anul trecut

rn

Datele publicate ieri de Ministerul Finantelor despre executia bugetului pe primele trei trimestre ale acestui an sunt lamuritoare despre ce se intampla in economie ca urmare a politicii guvernului PSD-ALDE. 

rn

Primele noua luni ale anului 2018 s-au incheiat cu un deficit de 16,8 miliarde lei, de 2,5 ori mai mare decat deficitul de 6,8 miliarde lei inregistrat in 2017 pe primele noua luni.
Gaura de 16,8 miliarde de anul acesta reprezinta 1,77 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), in timp ce deficitul de anul trecut reprezenta doar 0,81 la suta din PIB. Astfel, ca pondere din PIB, deficitul de anul acesta este de aproape 2,2 ori mai mare decat cel de anul trecut.

rn

Au crescut consistent sumele
platite de romani din contributii
sociale, TVA, taxe si impozite

rn

In primele noua luni ale acestui an, veniturile bugetului, in suma de 205 miliarde de lei, sunt cu 13,6 la suta mai mari, in termeni nominali, fata de aceeasi perioada a anului precedent.
„Se inregistreaza cresteri fata de anul precedent in cazul incasarilor din contributiile de asigurari (+37,3 la suta) si din veniturile nefiscale (+19,4 la suta). incepând cu luna februarie incasarile din contributiile sociale au fost influentate pozitiv de conditiile legislative noi privind transferul contributiilor din sarcina angajatorului in sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017”, spune Ministerul Finantelor.
De asemenea, arata Ministerul, s-a constat o imbunatatire a colectarii veniturilor din TVA, care au crescut cu 9 la suta fata de aceeasi perioada din 2017.
in plus, veniturile din accize au fost cu 7,9 la suta mai mari comparativ cu perioada similara a anului precedent.
De asemenea, incasarile din impozite si taxe pe proprietate au crescut cu 4,2 la suta fata de aceeasi perioada a anului 2017.

rn

Banii se duc garla pe salariile
bugetarilor si pe asistenta sociala

rn

Cheltuielile bugetului sunt in suma de 221,7 miliarde lei, cu 18,4 la suta mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent.
„Cheltuielile de personal sunt cu 25,3 la suta mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, cresterea fiind determinata de majorarile salariale acordate in temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice”, arata Ministerul Finantelor, de unde reiese ca Legea salarizarii a fost cea care a contribuit la minusul uriaa de anul acesta.
Dar si cheltuielile cu asistenta sociala au crescut consistent fata de anul precedent, cu 12,5 la suta. Aici isi spune cuvantul cresterea punctului de pensie si a indemnizatiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei.