Românii care incită la ură pe criterii politice riscă să fie pedepsiţi cu închisoarea, potrivit unei Legi a ”defăimării” promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Decretul de promulgare a fost semnat vineri, 3 iunie, astfel că Legea pentru modificarea art. 369 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, care prevede incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, din cauza sintagmei „opinie ori apartenenţă politică” intră în vigoare.

Prevederea privind discriminarea legată de apartenența politică, de genul plăcuței suedeze, este cea care a generat și generează în continuare discuții.

Propunerea legislativă adoptată în Camera Deputaților, promulgată în această formă de Președintele României, prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Proiectul a fost atacat la CCR, dar e constituțional

Preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Laura Vicol, declara la momentul adoptării proiectului de lege că acesta ”transpune în legislaţia românească un articol din Decizia cadru 2008/913/JAI privind combaterea anumitor forme şi expresii ale rasismului şi xenofobiei prin intermediul dreptului penal şi că Guvernul din care făcea parte şi USR, anul trecut, a pus această iniţiativă pe masa Parlamentului”.

A doua zi după adoptare, deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei, a anunţat că USR atacă la Curtea Constituțională a României (CCR) proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor privind sancţionarea incităţii publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare, după ce s-a adăugat şi criteriul „apartenenţei politice” între categoriile vizate.

El a afirmat atunci că ”nu este potrivit, mai ales în vremurile pe care le trăim acum, având în vedere experienţa anilor trecuţi, şi anume încercările lui Liviu Dragnea de a ne impune anumite limitări din acestea ale libertăţii de expresie”.

La data de 28 aprilie, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiate obiecţiile de neconstituţionalitate formulate asupra proiectului de lege. Prin urmare, judecătorii CCR au decis că legea este constituţională, ajungându-se astfel la promulgarea de către președintele României.

sursa foto: halodoc.com