Termenul limită de depunere a declarației anuale privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligației de înregistrare în Registrul Comerțului este 1 octombrie.  

Pentru a evita apariția unor erori la înscrierea datelor din declarațiile pe proprie răspundere în Registrul Beneficiarilor Reali, este recomandată tehnoredactarea acesteia.

Declarația privind beneficiarii reali poate avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică şi poate fi transmisă la Oficiul Registrului Comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, prin e-mail, prin servicii de poștă şi curier sau se poate depune personal, la Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă tribunalul unde persoana juridică are sediul social,  în spații special amenajate în acest sens.

Aveți posibilitatea de a bifa pe formularul-tip ”Declarația privind beneficiarii reali”, ambele casete, atât cea corespunzătoare depunerii declarației anuale, cât și cea prevăzută de dispozițiile art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanțării terorismului.

Nerespectarea de către reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligației de depunere a declarației privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contravenție și se sancționează cu amendă. Dacă în termen de 30 de zile de la data aplicării sancțiunii contravenționale reprezentantul persoanei juridice nu depune declarația privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunța dizolvarea societății.

Declarația privind beneficiarii reali este o declarație pe proprie răspundere pe care o dă reprezentantul legal al societății, adică administratorul societății, și care trebuie să cuprindă datele de identificare ale beneficiarilor reali, precum și modalitățile în care se exercită controlul asupra societății.

Conform legii, beneficiarul real al unei societăți este cel care deține direct sau indirect 25% + unu din numărul acţiunilor/ părților sociale, cel care participă în capitalul unei firme într-un procent de peste 25%, cel care controlează direct sau prin alte mijloace activitatea respectivei societăți.

Orice firmă sau ONG constituite în 2021 trebuie să depună declarația privind beneficiarul real chiar la înființare.

Cele deja constituite au obligația depunerii anuale sau ori de câte ori apar modificări privind datele beneficiarilor reali.

Obligația este valabilă inclusiv în cazul firmelor care au ca asociați doar persoane fizice.