Imediat vine weekend-ul și am vrea să ieșim din casă pentru a petrece câteva ore altfel. Nu avem multe opțiuni, dar am găsit două evenimente interesante care ar putea să ne satisfacă nevoia de recreație în oraș. Iubitorii muzicii rock pot opta pentru un concert Morbid Tales, în vreme ce pasionații de teatru se pot întâlni cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi, doi dintre actorii consacrați ai scenei românești.

Concert Morbid Tales

Concertul trupei  Morbid Tales are loc la Rock’N’Roll Center din Zalău, vineri, cu începere de la ora 20.30. Pentru cei care nu cunosc trupa, organizatorii ne furnizează câteva informații.

Formația Morbid Tales s-a înființat în 1992, la Sighet, avându-i în componență pe István Alenyuk (vocal), István Aranyosi (chitară), Sorin Ulici (chitară), Romulus Cioban (chitară bas) și Remus Cioban (tobe), fiind prima trupă de metal dur din oraș. Trupa a activat în anii 1992-1995, dând concerte și participând la festivaluri, fiind urmată de o nouă formulă în anii 1997-1998, trupa de heavy metal progresiv Empire, cu Aranyosi la chitară și frații Cioban la secția ritmică. După mai bine de 20 de ani, Morbid Tales s-au reconstituit și au dat un concert de mare succes în orașul natal, în august 2016. De atunci, trupa concertează în formula cu Sorin Sima la tobe, Alenyuk la voce, Aranyosi la chitarș și Cioban la chitară bas. În 2019, Morbid Tales a scos primul EP, intitulat “From Big Bang to Eternity” (conținând patru piese) care se poate descărca de pe toate platformele cunoscute de muzică (Spotify, Apple, Amazon etc.). De asemenea, primul videoclip al trupei, “Manipularea”, se poate viziona pe YouTube. Morbid Tales oferă o muzică thrash/power metal trilingv, respectiv în engleză, română și maghiară.

Piesa ”Elixir” cu Maia Morgenstern și Marius Bodochi

Tot vineri, dar de la ora 21.00, la Curtea Artiștilor din Zalău îi putem vedea pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi, în piesa ”Elixir” de Eric-Emmanuel Schmitt.

Despre piesă publicul spune că “(…) este tipul de spectacol care scoate în evidență actorii. Cei doi actori au jucat extraordinar. Întâi și întâi, foarte bine aleși, vocea Maiei Morgenstern potrivindu-se perfect în acest context. Are un timbru extrem de plăcut și, dacă este pus în contextul potrivit, ies roluri geniale.(…) Povestea spectacolului: un cuplu se destramă, ea pleacă peste ocean, în Canada, el rămâne în Paris. Ea dorește ca ei să rămână în continuare prieteni. De precizat: ea era avocat, el era psihanalist. În conversațiile lor intervine, la un moment dat, și o prietenă/colegă de-a ei. Care este rolul acestei prietene și cum se termină totul rămâne să descoperiți singuri. Mergeți și vedeți Elixir. Pentru doamna Maia, pentru Marius Bodochi, pentru minunatul text al scriitorului francez. Pentru că textul este de actualitate. Și pentru multe alte motive” – Emil Călinescu.

Foşti iubiţi, Adam şi Louise trăiesc la mii de kilometri depărtare unul de celălalt, el la Paris, ea în Montréal. Corespondând pe e-mail, cei doi îşi evocă trecutul comun, rănile încă neînchise, momentele de bucurie, dar şi noile relaţii. Ceea ce-i apropie însă a doua oară este prietenia, construită de comun acord şi însoţită de o provocare: ar putea să-şi reînvie dragostea tocmai vorbind despre dragoste? Eric-Emmanuel Schmitt, observator minuţios şi lucid al capriciilor inimii, reuşeşte să transpună în această piesă, cu fine şi surprinzătoare nuanţe, parcursul plin de capcane al unei legături amoroase tipice pentru vremurile noastre.

„În Elixirul dragostei m-a interesat mai ales distincţia dintre dorinţă şi sentiment. Cred că, în privinţa iubirii, problema constă în faptul că denumim cu acelaşi cuvânt două teritorii diferite: cel al dorinţei şi cel al sentimentului. La graniţa dintre ele, atunci când încercăm să împăcăm atracţia fizică şi dragostea, se nasc marile noastre poveşti, nu întotdeauna fericite“, spune Eric-Emmanuel Schmitt.