Miercuri, 1 noiembrie, intră în vigoare o serie dintre prevederile Legii austerității, așa cum a fost denumit actul guvernamental care introduce noi taxe și elimină facilități, atât pentru cetățeni, cât și pentru persoanele juridice. Documentul, pentru care Executivul și-a asumat răspunderea în Parlament, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

De la 1 noiembrie, se elimină facilitățile pentru angajații din construcții şi agricultură, adică aceștia nu vor mai fi scutiți de plata CASS. Dispare și scutirea pentru contribuție asiguratorie pentru muncă.

La rândul lor, angajații din IT sunt scutiţi de cota CAS în limita unui salariu brut de 10.000 lei. În plus, vor plăti impozit pe venit pentru suma care depășește salariul de 10.000 de lei brut.

Sunt limitate, de asemenea, și plățile cash între persoane fizice și persoane juridice. Se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei, de la o persoană juridică, și se pot face plăți către persoanele juridice în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 2.000 lei/zi. Între o persoană juridică şi o persoană fizică se pot face încasări şi plăţi în plafonul zilnic de 5.000 lei de la sau către o persoană. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.

Alte măsuri urmează să intre în vigoare din prima zi a anului viitor. Așadar, de la 1 ianuarie 2024, se va aplica CASS la tichetele de masă și voucherele de vacanță, iar TVA-ul va crește de la 5% la 9% pentru mai multe produse și servicii. 

 Creşte TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele care au valoarea de maxim 600.000 lei, fără TVA, şi suprafaţa utilă maximă de 120 mp.

TVA-ul crește de la 5% la 9% și pentru produsele bio şi eco, pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, pentru serviciile din centrele fitness, pentru expoziţii și cinematografe.

Tot de la anul, PFA-urile vor plăti CASS la venitul net în limita a 60 de salarii minime brute pe țară, eliminându-se plafoanele de 6, 12 și 24 de salarii. Pentru PFA-urile cu venituri mai mici de 60 de salarii minime brute, se va aplica o cotă de 10% din venitul net.

Pentru microcompanii, vor exista două cote de impozitare: 1 % din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro şi care nu au activităţi în domeniile IT, stomatologie, medicină, HoReCa, respectiv 3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro dar activează în domeniile IT, stomatologie, medicină, HoReCa.